Duyuru

Türkiye'de Temsilcilik Belirleme ve Bildirme Yükümlülüğünü Yerine Getirmeyen Bazı Sosyal Ağ Sağlayıcılara Reklam Verilme Yasağı Getirilmiştir.

DUYURU

01/08

21.01.2021

 

 Türkiye'de Temsilcilik Belirleme ve Bildirme Yükümlülüğünü Yerine Getirmeyen Bazı Sosyal Ağ Sağlayıcılara Reklam Verilme Yasağı Getirilmiştir.

 

Bilindiği üzere 7253 sayılı Kanun ile 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” na 4 üncü ek madde eklenmiş ve eklenen madde ile Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının (Facebook, Instagram, Twitter, YouTube gibi ), en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirlemesi hükme bağlanmıştı.

Temsilci atamasını yapmayan sosyal ağ sağlayıcısına ikinci kez verilecek idari para cezasının tebliğinin ardından 30 gün içinde atama yükümlülüğü yine yerine getirmemesi durumunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı tarafından Türkiye’de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin ilgili sosyal ağ sağlayıcısına yeni reklam vermesi yasaklanacaktır. Ayrıca bu kapsamda sosyal ağ sağlayıcısı ile yeni sözleşme kurulamayacak ve buna ilişkin para transferi yapılamayacaktır. Temsilcinin atanmasının ardından reklam yasağı kaldırılacaktır.  

Bu çerçevede 19.01.2021 tarihli ve 31369 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 4202,3768 ve 3769 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararları ile, Pinterest Inc., Twitter Inc ve Twitter Inc (Periscope/scope) adlı sosyal ağ sağlayıcının, temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü, ikinci kez verilen idari para cezasının tebliğden itibaren otuz gün içinde yerine getirmemesi sebebiyle, Türkiye’de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler tarafından, yeni reklam verilmesinin yasaklanmasına, bu kapsamda ilgili sosyal ağ sağlayıcıya reklam verilmesi amacına yönelik olarak yeni sözleşme kurulmasının yasaklanmasına ve buna ilişkin para transferi yapılmasının yasaklanmasına karar verilmiştir.

 

Reklam yasağı kararının uygulanmasını sağlamak ve alınan karara uyulmaması halinde;

  • Türk Borçlar Kanunu,
  • Türk Ticaret Kanunu,
  • Türk Ceza Kanunu,
  • Kabahatler Kanunu,
  • Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun,
  • Vergi Usul Kanunu ve Diğer Vergi Kanunları,
  • Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun,
  • Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun,
  • Bankacılık Kanunu ve diğer mevzuatlara istinaden gerekli işlemler yapılmak üzere konunun ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca takip edilmesi aynı kararda yer almaktadır.

Türkiye'de temsilcilik açmayan sosyal medya şirketlerine reklam verilememesine ilişkin duyurumuz müşavirliğimiz tarafından 12.01.2021 tarihinde 01/06 sayı ile yayımlanmıştı.

 

Söz konusu Kararlar sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

 

Duyuru eki

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.