Duyuru

Ülke Bazlı Raporlamaya ilişkin Bildirim Formunun İdareye Verilmesinin Son Tarihi: 30.06.2022

DUYURU

06/01

03.06.2022

KONU:

 Ülke Bazlı Raporlamaya ilişkin Bildirim Formunun İdareye Verilmesinin Son Tarihi: 30.06.2022

 

Bilindiği üzere “Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ (Seri No: 1)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 4)” ile transfer fiyatlandırmasına ilişkin yeni belgelendirme yükümlülüklerine ilişkin usul ve esaslar belirlenmişti.

Söz konusu düzenlemelerin yer aldığı sirkülerimiz müşavirliğimiz tarafında 03.09.2020 tarih ve 09/02 no ile yayımlanmıştı.

 

Transfer fiyatlandırması belgelendirme yükümlülüğü yeni hali ile;

 

  • Genel Rapor,
  • Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu,
  • Ülke Bazlı Raporlamaya İlişkin Bildirim Formu,
  • Ülke Bazlı Rapor,
  • Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form’dan oluşmaktadır.

 

Ülke Bazlı Rapor:

Raporlanan hesap döneminden bir önceki hesap döneminin (ilk yıl için;2018 yılı) konsolide finansal tablolarına[1] göre toplam konsolide grup[2] geliri, 750 milyon Avro ve üzerinde olan çok uluslu işletmeler grubunun[3] Türkiye’de mukim nihai ana işletmesi[4] veya vekil işletmesi[5] raporlanan hesap dönemini izleyen hesap dönemi sonuna kadar ülke bazlı raporu hazırlayacak ve elektronik ortamda idareye sunacaktır.

 

[1] Konsolide Finansal Tablo: Çok uluslu işletmeler grubunun TMS/TFRS, BOBİ FRS, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile benzeri standartlar uyarınca hazırlanmış finansal tablolarını ifade etmektedir.

 

[2] Grup: Ortaklık ya da kontrol ilişkisi aracılığıyla bağlı olan ve yürürlükteki muhasebe ve finansal raporlama standartları uyarınca, konsolide finansal tablolar hazırlaması gereken ya da gruptaki herhangi bir işletmenin hisseleri borsada işlem görse idi, konsolide finansal tablolar hazırlaması gerekecek olan işletmelerin tümünü ifade eder.

 

[3] Çok Uluslu İşletmeler Grubu: Farklı ülkelerde mukim olan iki veya daha fazla işletmenin dahil olduğu grubu veya bir işletmenin başka bir ülkede mukim iş yeri veya daimî temsilcisi aracılığıyla faaliyette bulunmasından dolayı vergiye tabi olması nedeniyle oluşan grubu ifade eder.

 

[4] Nihai Ana İşletme: Çok uluslu işletmeler grubunun, işletmenin mukim olduğu ülkede uygulanan muhasebe ve finansal raporlama standartları uyarınca, konsolide finansal tablolar hazırlaması gereken ya da hisseleri, mukim olduğu ülkede borsada işlem görse idi, konsolide finansal tablolar hazırlaması gerekecek olan hâkim işletmesini ifade eder.

 

[5] Vekil İşletme: Çok uluslu işletmeler grubu tarafından nihai ana işletmeye yegâne vekil olarak tayin edilmiş ve ülke bazlı raporu çok uluslu işletmeler grubu adına sunacak olan işletmeyi ifade eder.

 

Nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin Türkiye’de bulunmamasına rağmen söz konusu tutarsal eşiğin sağlanması koşuluyla Türkiye’deki mukim işletmenin ülke bazlı raporu idareye sunacağı durumlar mevcuttur.

Bu durumlar;

1. Nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin mukim olduğu ülkede, ülke bazlı raporlamaya ilişkin zorunluluğun bulunmaması,

 

2. Nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin mukim olduğu ülkede ülke bazlı raporlamaya ilişkin zorunluluk bulunması ve İdare ile nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin mukim olduğu ülke idaresi arasında uluslararası bir anlaşmanın olması ancak ülke bazlı rapor bilgilerinin paylaşımına ilişkin yürürlükte olan bir yetkili makam anlaşmasının bulunmaması,

 

3. Nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin mukim olduğu ülkede ülke bazlı raporlamaya ilişkin zorunluluk bulunması, İdare ile nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin mukim olduğu ülke idaresi arasında uluslararası bir anlaşmanın ve ayrıca ülke bazlı raporların değişimine ilişkin yetkili makam anlaşmasının olması, ancak bilgi paylaşımında sistemik bir hata olması.(örneğin; diğer ülke idaresinin ülke bazlı raporun otomatik değişiminin askıya alması veya raporun idareye sunulmaması)

 

Nihai ana işletmesi veya vekil işletmesi Türkiye’de bulunmayan çok uluslu işletme gruplarının, nihai ana işletme veya vekil işletme olup olmadıklarının ve grup adına hangi işletmenin raporlama yapacağının ve hesap dönemi hakkındaki bilgilerin, her yıl, raporlanacak hesap dönemini takip eden yılın Haziran ayı sonuna kadar İnternet Vergi Dairesinde yer alan açıklamalara uygun şekilde “ülke bazlı raporlamaya ilişkin bildirim formu” doldurularak elektronik ortamda İnternet Vergi Dairesi üzerinden verilecektir.

 

Yani çok uluslu işletmeler grubunun nihai işletmesi Türkiye’de bulunmayan ve kapsam dahilinde olan Türkiye’deki bir şirket söz konusu raporun hangi şirket tarafından hangi ülkede yapılacağının 30.06.2022 tarihine kadar İdareye bildirmesi gerekmektedir.

 

30.06.2022 tarihine kadar verilecek olan bildirim formu, kapsama giren tüm kurumlar vergisi mükellefleri tarafından 01.01.2021 – 31.12.2021 hesap dönemi ve 2021 yılı içinde biten özel hesap dönemi için doldurulacaktır. Kapsamdan kastedilen; raporlanan hesap döneminden yani 01.01.2021 – 31.12.2021 hesap dönemi ve 2021 yılı içinde biten özel hesap döneminden bir önceki hesap dönemine ilişkin konsolide grup gelirinin 750 milyon Avro veya nihai ana işletmenin/vekil işletmenin bulunduğu ülke idaresi tarafından yerel para birimi cinsinden belirlenen eşiğin üzerinde olmasıdır.

 

“Ülke bazlı raporlamaya ilişkin bildirim formu” ve “Ülke bazlı rapor”, mükellefler tarafından bizzat gönderilebileceği gibi ilgili dönemde, aracılık ve sorumluluk sözleşmesi bulunan serbest muhasebeci mali müşavir veya gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi tasdik sözleşmesi (tam tasdik sözleşmesi) bulunan yeminli mali müşavirleri aracılığıyla da gönderilebilecektir.

Konuya ilişkin İnternet Vergi Dairesinden yapılan duyuru aşağıda yer almaktadır.

Saygılarımızla,

 

 

 

 

 

ÇOK ULUSLU İŞLETMELER İÇİN

ÜLKE BAZLI RAPORLAMAYA İLİŞKİN BİLDİRİM

FORMUNUN DOLDURULMASI HAKKINDA

ÖNEMLİ DUYURU

 

 

Bilindiği üzere, çok uluslu işletme grupları tarafından her yıl Haziran ayı sonuna kadar  İnternet Vergi Dairesinde yer alan açıklamalara uygun şekilde “ÇOK ULUSLU İŞLETMELER İÇİN ÜLKE BAZLI RAPORLAMAYA İLİŞKİN BİLDİRİM FORMU” doldurularak elektronik ortamda İnternet Vergi Dairesi üzerinden verilmektedir.

 

Her yıl Haziran ayı sonuna kadar verilecek olan çok uluslu işletmeler için ülke bazlı raporlamaya ilişkin bildirim formu (bildirim formu)’nun doldurulması esnasında, çok uluslu işletme gruplarının dikkat etmesi gereken önemli hususlar aşağıda belirtilmiştir:

 

  • Bildirim formu; nihai ana işletme, vekil işletme, grup adına hangi işletmenin raporlama yapacağı, hesap dönemi vb. bilgileri içeren bir form olduğundan istenilen bilgilerin İnternet Vergi Dairesi üzerinden her yıl yeni bir bildirim formu ile İdareye verilmesi gerekmektedir.

 

  • Bu yıl, 30 Haziran 2022 tarihine kadar verilecek olan bildirim formu, kapsama giren tüm kurumlar vergisi mükellefleri tarafından 1/1/2021 - 31/12/2021 hesap dönemi ve 2021 yılı içinde biten özel hesap dönemi için doldurulacaktır. Kapsamdan kastedilen; raporlanan hesap döneminden yani 1/1/2021 - 31/12/2021 hesap dönemi ve 2021 yılı içinde biten özel hesap döneminden bir önceki hesap dönemine ilişkin konsolide grup gelirinin 750 milyon Avro veya nihai ana işletmenin/vekil işletmenin bulunduğu ülke idaresi tarafından yerel para birimi cinsinden belirlenen eşiğin üzerinde olmasıdır.

 

Dolayısıyla bildirim formu, çok uluslu işletmeler grubunun raporlanan hesap döneminden bir önceki hesap dönemine ilişkin konsolide grup gelirinin yukarıda belirtilen eşiğin üzerinde bulunması şartıyla, nihai ana işletmesi Türkiye’de bulunsun veya bulunmasın çok uluslu işletme gruplarının nihai ana işletmeleri veya Türkiye’de bulunan işletmeleri tarafından mutlaka doldurulacaktır.

 

  • Bildirim formunun “Nihai Ana İşletme/Vekil İşletme Bilgileri” başlıklı bölümünde yer alan; nihai ana işletme sütunu, bildirim formu veren tüm işletmeler tarafından eksiksiz bir şekilde doldurulacaktır. Vekil işletme sütunu, nihai ana işletme adına raporlama yapmak üzere, nihai ana işletme tarafından tayin edilmiş bir işletme olması durumunda doldurulmalı, nihai ana işletmenin Türkiye’de bulunduğu durumda ise vekil işletme sütunu boş bırakılmalıdır.

 

  • Bildirim formu, nihai ana işletmesi/vekil işletmesi Türkiye’de bulunmayan çok uluslu işletmeler grubunun Türkiye’de bulunan işletmesi (birden fazla işletme bulunması durumunda işletmelerden biri) tarafından da doldurulacaktır.

 

Başkanlığımıza intikal eden sorulardan, nihai ana işletmenin/vekil işletmenin bulunduğu ülke ile ülkemiz arasında “Ülke Bazlı Raporların Değişimine İlişkin Yetkili Makam Anlaşması”nın aktive olduğu veya ülke bazlı raporların değişimine ilişkin iki taraflı anlaşmaların yürürlükte olduğu durumlarda, nihai ana işletmesi/vekil işletmesi Türkiye’de bulunmayan çok uluslu işletmeler grubunun Türkiye’de bulunan işletmeleri tarafından bildirim formunun verilip verilmeyeceği konusunda tereddütler yaşandığı anlaşılmış olup bildirim formunun verilmesi hususunda bu anlaşmaların aktive/yürürlükte olup olmamasının hiçbir önemi bulunmamaktadır.

 

  • Çok uluslu işletmeler grubunun Türkiye’de bulunan işletmeleri tarafından bildirim formu mutlaka doldurulacak ve söz konusu anlaşmaların aktive/yürürlükte olup olmadığı hususu, bildirim formu içeriğinde “Nihai Ana İşletme/Vekil İşletme Bilgileri” başlıklı bölümde yer alan sorular cevaplanırken belirtilecektir. 

 

  • Bildirim formu bu yıl 30 Haziran 2022 tarihine kadar verildikten sonra verilen bildirim formunda hata veya eksiklik bulunduğunun tespit edilmesi halinde, bildirim formu, verilme süresinin bitimini takip eden ayın sonuna kadar yani 31 Temmuz 2022 tarihine kadar yeniden düzenlenerek gönderilmek suretiyle düzeltme yapılabilecektir. Ancak düzeltme bildirimi süresinden sonra verilmiş ise, Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca cezai işlem uygulanır.

 

  • Bildirim formu her yıl Haziran ayı sonuna kadar verilecek olmakla birlikte, raporlanan hesap döneminden bir önceki hesap dönemine ilişkin konsolide finansal tabloları, bu tarihler itibarıyla henüz oluşturulmamış çok uluslu işletmeler grubu, bu durumu İdareye bildirerek ek süre için başvuruda bulunabilecektir.

 

 

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.