Gündem

Ciro Primini ve İskontoları Mal Teslimi Olarak Yapanlarda KDV Uygulaması

KDV Kanununun 25. Maddesinin a bendinde Mal teslimi ve hizmet ifasına ilişkin olarak düzenlenen faturalarda gösterilen ticari teamüllere uygun tutarlardaki iskontoların KDV matrahına dahil olmadığı belirtilmiştir. Buna göre satış faturasının içerisinde faturanın düzenlenmesini gerekli kılan mal teslimi veya hizmet ifasına bağlı olarak yapılan fiyat iskontası ya da mal iskontası şeklindeki iskontalar KDV matrahına dahil edilmemektedir.
Belli bir dönem içindeki alış miktarı yada tutarının aşılmasına bağlı olarak dönem sonlarında yada yıl sonunda düzenlenen satış primi, ciro primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla yapılan iskontolar ise, Maliye Bakanlığı’nca yayımlanmış olan 23 No’lu KDV Genel Tebliğinde maldan ayrı olarak görülmüş ve alıcının ana satıcıya yaptığı müstakil bir hizmet olarak değerlendirilmiştir. Buna göre dönem sonlarında ya da yıl sonlarında düzenlenen satış primi, ciro primi, yıl sonu iskontoları için düzenlenen faturalar, iskontoya yada prime konu olan mal ve hizmet teslim KDV ‘sinden ayrı olarak düşünülerek genel oranda KDV ‘ye tabi tutulmaktadır. Uygulama da ise bu şekilde KDV yüküne katlanmamak için yıl sonlarında ciro primini hak eden alıcı firma fatura düzenlenmeksizin, ciro primi ya da satış iskontosu niteliğinde bedelsiz çıkışların yapıldığı mal teslim faturaları düzenlenebilmektedir.
Maliye Bakanlığı 116 no.lu KDV Genel Tebliği’nde 23 no.lu KDV Genel Tebliği’ndeki görüşünü değiştirmiş, fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonlarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan iskontoların esas itibariyle, asıl işleme ilişkin KDV matrahının değişmesi sonucunu doğurduğu , dolayısıyla KDV matrahında değişiklik vuku bulduğu bu gibi durumlarda KDV Kanununun 35 inci maddesine göre düzeltme yapılması gerektiği belirtilmiştir.
Bunun sonucu olarak, sözkonusu iskonto yada primi hak eden alıcı firma satıcı adına iskonto tutarı kadar faturayı düzenleyecek ve bu faturada iskontoya esas olan mal yada hizmetin geçerli olduğu oranla KDV hesaplayacaktır. Eğer ciro primi mal teslimi şeklinde ise, satıcı firma ciro primi niteliğindeki mal teslimleri için bedelli fatura düzenleyecek, iskonto yada primi hak eden alıcı firma ise satıcı adına aynı tutarda fatura düzenleyerek, bu faturada iskontoya esas olan mal yada hizmetin geçerli olduğu oranla KDV hesaplayacaktır.
Maliye Bakanlığı 116 seri nolu KDV Genel Tebliği ile getirdiği bu uygulama ile düşük oranlı mal satan firmaların ciro primi veya yıl sonu iskontoları nedeniyle haksız yere katlandığı fazla KDV yükünü ortadan kaldırmıştır.
 
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.