Gündem

Damga Vergisine Tabi Kağıtlarda “Nüsha” Ve “Suret” Ayrımı

488 sayılı Damga vergisi Kanunu’na ekli  (1) sayılı tabloda “Damga vergisine tabi kağıtlar“, (2) sayılı tabloda ise “Damga vergisinden istisna edilen kağıtlar” yer almaktadır. Yine Damga Vergisi Kanunu’nun 3. Maddesinde damga vergisi mükellefinin 1 sayılı listeye göre maktu veya nisbi damga vergisine tabi olan kağıtları imza edenlerinin olduğu , 5.maddesinde ise söz konusu kağıtların birden fazla düzenlenmesi halinde, her bir nüshasının ayrı ayrı miktar veya oranda vergiye tabi olacağı belirtilmiştir. Yine  Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV- Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 3 numaralı fıkrasında, tabloda yazılı kağıtlardan aslı 1,00 Türk Lirasından fazla maktu ve nispi vergiye tabi olanların resmi dairelere ibraz edilecek özet, suret ve tercümelerinin maktu (2011 yılı için 0,55 TL) damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. Uygulamada, düzenlenen bu kağıtlar bazen birden fazla düzenlenip, imzalanarak taraflara verilmekte, bazen de fotokopi ile çoğaltılarak Aslına uygundurya da Aslı gibidir” ibareleri konulmak suretiyle taraflarca kullanılması yoluna gidilmektedir. Bu iki durumda Damga Vergisi’nin ne şekilde hesaplanacağı tereddütlere neden olmaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığının, 01.04.2010 tarihinde yayınladığı 19 no.lu sirküler bu konudaki tereddütlere açıklık getirmiş olup, Damga Vergisi’nde “suret” ve “nüsha” ayrımına gidilmiş ve aşağıdaki tanımlamalar yapılmıştır.

Damga Vergisi Kanunu uygulamasında aynı hüküm ve kuvveti haiz olmak üzere birden fazla düzenlenmiş ve taraf/taraflarınca ayrıca imzalanmış olan kâğıtların her biri nüshadır. Bu kapsamda nüshalar, belli bir hususu ispat ve belli etmek üzere müstakilen ve aynı zamanda farklı mekanlarda ibraz edilebilir mahiyette olan kağıtlardır.

Suret ise aslında bulunan ibarelerin aynısını taşıyan, fakat aslında bulunan imzaları taşımayıp aslına uygun olduğuna ilişkin onaylayanın imzasını veya kaşesini ihtiva eden kâğıtları ifade etmektedir. Taraf/taraflarınca düzenlenerek imzalanmış, diğer bir ifadeyle hukuken tekemmül etmiş bir kâğıdın usulüne uygun olarak çıkarılmış, ancak taraflarınca ayrıca imzalanmamış örnekleri surettir.

Bu tanımlamalar ışığında,

- Kağıt nüshalarının birden fazla olması durumunda her bir nüsha ayrı ayrı aynı miktar veya nispette,

- Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı şartları haiz kâğıtların resmi dairelere ibraz edilecek suretleri maktu, damga vergisine tabi bulunmaktadır.

Özetle, kâğıtların fotokopi ile çoğaltılmış örneklerinin “Aslına uygundur” ya da “Aslı gibidir” şerhi ile onaylayanın imzası veya kaşesini ihtiva etmesi halinde mahiyeti itibarıyla suret olarak değerlendirilecek ve resmi dairelere ibrazı halinde maktu damga vergisine tabi olacaktır. Kağıtların taraflarınca ayrıca imzalanması halinde ise nüsha olarak değerlendirilecek ve her bir nüsha ayrı ayrı aynı miktar veya nispette damga vergisine tabi olacaktır.

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.