Gündem

E-Fatura Uygulamasına Başlama Tarihi Nedir?

Bilindiği üzere, 421 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bazı mükelleflere elektronik fatura düzenleme ve alma zorunluluğu getirilmiş olup, kapsama giren mükellefler için son başvuru tarihi 1 Eylül 2013 olarak belirlenmişti.

Elektronik fatura alma ve verme zorunluluğu kapsamına giren mükelleflerin, bu tarih itibariyle başvurularını tamamladıkları, ancak uygulamaya geçiş tarihi konusunda tereddüte düştükleri görülmektedir.

Elektronik fatura alma ve verme zorunluluğu bulunan mükelleflerin, başvurularını tamamladıktan sonra; kayıtlı kullanıcılar listesinde ilan edilmelerini izleyen 7 gün içerisinde e-fatura düzenlemeleri ve almaları zorunludur.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinde yayımlanan “ E-fatura Uygulaması Başvuru Kılavuzu” nun 7. bölümünde, e-fatura uygulamasının kullanılmaya başlaması ile ilgili açıklamaya yer verilmiş olup, ilgili bölüm aşağıdaki gibidir.

“E-fatura Uygulamasının Kullanmaya Başlama

Uygulamaya yeni kaydolan mükelleflerin, kayıtlı kullanıcılar listesinde ilan edilmelerini izleyen 7 gün içerisinde e-Fatura düzenlemeleri ve almaları, diğer kayıtlı kullanıcıların yeni kayıt olan kullanıcılara bu süre içerisinde e-fatura göndermeleri zorunlu değildir. e-Fatura uygulamasından yararlanan mükellefler hesapların aktive edilmesini takip eden 7 günden sonra kayıtlı kullanıcılara e-fatura göndermek ve almak zorundadırlar.

E-fatura kullanımına müracaat eden firmaların kayıtlı kullanıcı listesine kayıt edilip edilmediklerini takip etmeleri, kayıtlı kullanıcı listesinde ilan edilmelerinden itibaren e-fatura düzenleme mecburiyetlerinin başladığı hususunun bilinmesi önem arzetmektedir.

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.