Gündem

Elektronik Bilet İle Gider Kaydedilebilir Mi?

415 No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile kara ve deniz yolu ile şehirlerarası veya uluslararası yolcu taşımacılığı işi yapan firmaların, elektronik ortamda bilet ve yolcu listesi düzenlemelerine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Tebliğde belirtilen şartları taşıyan firmalar, Gelir İdaresi Başkanlığına başvuruda bulunarak elektronik bilet ve elektronik yolcu listesi düzenleme izni alabileceklerdir.

Bu izni almış olan firmaların düzenlediği elektronik biletlerin gider kaydedilip kaydedilmeyeceği ve muhafazasına ilişkin hükümler de aynı tebliğde açıklanmıştır.

Buna göre;

Bilet bedelinin gider kaydedilebilmesi için yolcu bilgilerinin kaydedildiği aşamada bilet alan kişiye/kişilere Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında olup, tutarını vergi kanunları uyarınca gider kaydetmek üzere bilet alıp almayacakları sorulacaktır. Alınacağı bilgisinin girilmesi durumunda hesabına yolculuk yaptıkları mükellefin aşağıda belirtilen bilgilerinin e-bilet üzerinde bulunması gerekmektedir,
 

-    Adı-Soyadı / Unvanı,
-    Vergi Dairesi,
-     Vergi Kimlik No / T.C.Kimlik No.

Seyahat firmalarının şube, acente, çağrı merkezleri ve internet şubeleri aracılığıyla alınan biletler için de, yolcuya yukarıda izah edildiği şekilde gider kaydedilip kaydedilmeyeceğinin sorulması, olumlu cevap alınması halinde yolcu bilgilerine ilaveten mükellef bilgilerinin de alınması gerekmektedir.

Vergi mükellefleri tarafından, elektronik bilet düzenleme izni alan seyahat firmalarının sadece mali mühür veya güvenli elektronik imza ile imzalanmış elektronik biletleri gider gösterilebilecek veya indirime konu edilebilecektir. Bu biletlerin yolcu bilgileri yanında hesabına yolculuk yapılan mükellefin bilgilerini de ihtiva etmesi zorunludur. Aksi takdirde bilet bedeli indirime konu edilemeyecektir. Bu biletler tutarına bakılmaksızın fatura yerine geçen belge olarak kabul edilecektir.

Bu nedenledir ki; işi ile ilgili seyahat eden personelin yada iş sahiplerinin, seyahatle ilgili elektronik bilet alacak olmaları halinde, elektronik bilet üzerine şirketin bilgilerini yazdırmaları gerekmektedir.

Gider gösterilecek veya indirime konu edilecek elektronik biletin üzerindeki mali mührü veya güvenli elektronik imzayı içerecek şekilde yasal saklama süresince elektronik ortamda saklanması gerekmektedir. Mali mühür veya güvenli elektronik imza ile imzalanmamış elektronik biletlerin saklanması, muhafaza ve ibraz ödevlerinin yerine getirilmesi açısından hüküm ifade etmeyecektir.

Ayrıca gider gösterilecek veya indirime konu edilecek elektronik biletlerin kâğıt çıktılarının tevsik edici belge olarak kabulü mümkün bulunmamaktadır.

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.