Gündem

Holding Şirketlerin Bağlı Şirketlere Verdiği Hizmetler Ve Belge Düzeni

Holding şirketler tarafından bağlı şirketlere uygulamada aşağıdaki hizmetler verilebilmektedir.

-    Araştırma ve geliştirme,
-    Finansman temini,
-    Pazarlama ve dağıtım,
-    Yatırım projelerinin hazırlanması,
-    Hedeflerin tayini, planlama, örgütlendirme kararlarının uygulanması,
-    Bilgisayar hizmetleri,
-    Sevk ve idare,
-    Mali revizyon ve vergi müşavirliği,
-    Piyasa araştırmaları,
-    Halkla ilişkilerin tanzimi,
-     Personel temini ve eğitimi,
-    Muhasebe organizasyon ve kontrolü,
-    Hukuk müşavirliği

Holding tarafından bağlı şirketlere verilen hizmetler için fatura düzenlenmesi zorunlu olup verilen hizmetin karşılığını teşkil eden bedelin, Kurumlar Vergisi Kanununun 13 üncü maddesinde yer alan emsallere uygunluk ilkesine göre belirlenmesi gerekmektedir.

. Holding tarafından verilen bu tür hizmetlerin bağlı şirketlerce gider yazılabilmesi için,
. Hizmetin mutlaka verilmiş olması,
. Kesilen faturada hizmet türünün ayrıntılı olarak belirtilmesi,
. Tek faturada birden fazla hizmet bedelinin bir arada yer alması halinde, her hizmet bedelinin ayrı ayrı gösterilmesi,
şarttır.

Grup içi hizmetlerde emsallere uygun bedelin belirlenmesinde kullanılacak yöntemlerin, “Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ” de belirlenen hususlar doğrultusunda tespit edileceği tabiidir.  Ancak, grup içi hizmetlerin fiyatlandırılmasında “Karşılaştırılabilir Fiyat Yöntemi veya Maliyet Artı Yöntemi”nin uygulanması diğer yöntemlere tercih edilebilir.

Karşılaştırılabilir fiyat yöntemi, hizmeti alan tarafın faaliyet gösterdiği piyasadaki ilişkisiz kuruluşlar arasında karşılaştırılabilir nitelikteki bir hizmetin bulunduğu durumlarda uygulanabilecektir. Örneğin, muhasebe, hukuk, ya da bilgisayar alanında sağlanan hizmetlerde bu yöntem kullanılabilecektir. Ancak,  karşılaştırılabilir bir fiyatın bulunamadığı durumlarda “Maliyet Artı Yöntemi”nin kullanılması uygun olacaktır.

Karşılaştırılabilir fiyat yönteminin veya maliyet artı yönteminin uygulanmasının mümkün olmadığı durumlarda, emsallere uygun bedelin doğru bir biçimde belirlenebilmesini sağlamak üzere, ilgili Tebliğde belirtilen diğer yöntemlerin kullanılması da mümkün bulunmaktadır. 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.