Gündem

İhraç Kayıtlı Satışlarda Götürü Gider Uygulaması

 

Bilindiği gibi Gelir Vergisi Kanunu’nun 40.maddesinin 1.bendinde Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler indirilecek giderler arasında sayılmış ve Vergi Usul Kanunu’nun 227 maddesinde  de “Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir.” denilmek suretiyle mükelleflere ticari kazancın tespitinde indirilebilecek giderlerin tevsik edici bir belgeye bağlanması mecburiyeti hükme bağlanmıştır. Parantez içi hükümle Götürü usulde tespit edilen giderlerin hariç olduğu belirtilmiştir.

Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinin 1. bendine 4108 sayılı kanunun 19. maddesi ile 1.1.1995 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere eklenen parantez içi hükümle "(İhracat, yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık faaliyetlerinde bulunan mükellefler, bu bentte yazılı giderlere ilaveten bu faaliyetlerden döviz olarak elde ettikleri hâsılatın binde beşini aşmamak şartıyla yurt dışındaki bu işlerle ilgili giderlerine karşılık olmak üzere götürü olarak hesapladıkları giderleri de indirebilirler.)" götürü gider uygulaması düzenlemesi getirilmiştir.

Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinin 1.bendinde belirtilen götürü gider uygulamasının 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 11.maddesinin c bendi uyarınca yapılan ihraç kayıtlı mal teslimlerinde bulunan işletmeler için mümkün olup olmadığı bu yazımızın konusunu oluşturmaktadır.

Söz konusu madde kapsamında Götürü Gider uygulamasına ilişkin yayınlanan 194 no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde ”İhraç kaydıyla yapılan mal teslimlerinde, bu ihracat hasılatı dolayısıyla götürü gider uygulaması ihracatçı ve ihracatçıya ihraç kaydıyla mal tesliminde bulunan işletmenin ihracattaki katkıları oranında yapılacaktır.İfadesi yer almakta olup, daha sonra yürürlüğe giren 233 no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile bu uygulama değiştirilmiştir.

Maliye Bakanlığı, bahsedilen 233 no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde ”Danıştay 4. Dairesi 17.3.1999 tarih ve Esas No: 1998/594 Karar No: 1999/1152 sayılı kararı ile, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin 1 inci bendinde yer alan götürü olarak hesaplanan giderleri indirme hakkının, yurt dışında yaptıkları ve belgelendirme imkanı bulamadıkları harcamalarına karşılık olmak üzere ihracatçılara verildiğinden bahisle ihraç kaydıyla ihracatçıya mal teslim edenlerin bu uygulamadan yararlanamayacağı belirtilerek 194 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliğinin I/4-b bölümünün iptaline karar vermiş olup, bu karar kesinleşmiş bulunmaktadır. Buna göre, ihracatı gerçekleştirenler ihracat hasılatlarının tamamını dikkate alarak götürü gider uygulamasından yararlanacaklardır. İhracatçıya ihraç kaydı ile mal teslim edenlerin ise bu uygulamadan yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır.İfadeleriyle ihracatçıya ihraç kaydı ile mal teslim edenlerin götürü gider uygulamasından yararlanamayacakları, sadece ihracatı gerçekleştirenlerin ihracat hasılatlarının tamamını dikkate alarak götürü gider uygulamasından yararlanabilecekleri hükme bağlanmıştır.

Sonuç olarak ihracatı gerçekleştirenler (ihracatçı) ihracat hasılatlarının tamamını dikkate alarak götürü gider uygulamasından yararlanacaklardır. İhracatçıya ihraç kaydı ile mal teslim edenlerin (imalatçı) ise bu uygulamadan yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır. Bu hak sadece ihracatçı firmalar tarafından kullanılabilmektedir.

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.