Gündem

Süresi Kendiliğinden Uzayan Sözleşmelerde Uzayan Süreler İçin Damga Vergisi Ödenir Mi?

Uygulamada özellikle kira sözleşmeleri genellikle 1 yıl olarak düzenlenmekte ve yine sözleşmeye eklenen “ Kira müddeti bir yıl olup, sözleşmenin bitiminden otuz gün önce taraflarca fesih edilmemesi durumunda sözleşme bir yıl süreyle uzatılmış sayılır.”  gibi bir madde hükmü ile aynı sürede uzamaktadır. Bu durumda uzayan her yıl için damga vergisi ödenmesi gerekir mi?
488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 14 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında ise, mukavelenamelerin müddetinin uzatılması halinde aynı miktar veya nispette vergi alınacağı hükümlerine yer verilmiştir.
Bilindiği gibi; damga vergisinin konusunu “kağıtlar” oluşturmaktadır. Kağıtlar terimi ise, yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade etmektedir.
14.Madde’de geçen ”uzatılması” ibaresinden kasıt, süre uzamasına ilişkin yeni bir sözleşme veya sözleşme yerine kağıt düzenlenmesi yada mevcut sözleşme üzerine süre uzatımına ilişkin yeni bir şerh konulmasını ifade etmektedir.
Bu nedenlerledir ki; sözleşmenin sürelerinin, yeni bir sözleşme veya sözleşme yerine geçecek bir kağıt düzenlenmeksizin veya mevcut sözleşme üzerine süre uzatımı yönünde bir şerh verilmeksizin, kendiliğinden uzaması durumunda, uzayan süreye ilişkin olarak tekrar damga vergisi hesaplanmasına gerek olmadığı görüşündeyiz.
Maliye Bakanlığı son dönemlerde verdiği birkaç özelge de bu görüşümüzü destekleyici nitelikte görüşler vermiş olup, ekteki özelge bunlardan biridir. Verdiği görüşte; “taraflar arasında düzenlenen mevcut sözleşmeye şerh koymak veya yeni bir sözleşme veyahut bu mahiyette bir kağıt düzenlemek suretiyle söz konusu sözleşmede herhangi bir değişiklik yapılmaksızın sözleşme süresinin kendiliğinden uzaması durumunda, sözleşme süresinin bitimini izleyen yıllar için ayrıca damga vergisi aranılmayacağını” ifade etmiştir.
Buna göre, belirli süreli olarak düzenlenen sözleşmelerde, süre bitmeden önce taraflardan birinin sözleşmeyi fesih etmemesi ve bu sebeple sözleşme süresinin otomatik olarak uzaması halinde, herhangi bir belge düzenlenmediği veya sözleşmeye bu hususta ayrıca şerh konulmadığından yani yeni bir kağıt düzenlenmediğinden, uzayan süreye ilişkin damga vergisinin ödenmeyeceğini düşünmekteyiz.   
 
 
 

Başlık
Tevkif yoluyla ödenen vergilerin iadesi için Vergi Dairesine ibraz edilen kendiliğinden uzayan kira kontratlarının damga vergisi hk.
Tarih
08/12/2011
Sayı
B.07.1.GİB.4.10.15.01-2010-DVK/478-135
Kapsam
 
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
  
Sayı   :B.07.1.GİB.4.10.15.01-2010-DVK/478-135                                                  08/12/2011
Konu : Tevkif yoluyla ödenen vergilerin iadesi için
           Vergi Dairesine ibraz edilen kendiliğinden uzayan
           kira kontratlarının damga vergisi hk.
 
Sayın ....
 
İlgi :   .... tarihli özelge talep formunuz.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, gayrimenkul sermaye iradından dolayı vergi mükellefi olduğunuz, işyerlerine ait tevkifat yoluyla kesilmiş vergilere ilişkin olarak nakden iade yapılan yılı kapsayan kira kontratının bir örneğinin vergi dairesince talep edildiği, ibraz edilen kontrat örnekleri için damga vergisi ödenip ödenmeyeceği ile feshedilmediği sürece uzayan kontratların yeniden düzenlenerek damga vergisi ödenip ödenmeyeceği hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 14 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında ise, mukavelenamelerin müddetinin uzatılması halinde aynı miktar veya nispette vergi alınacağı hükümlerine yer verilmiştir.
Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/2 fıkrasında, kira mukavelenamelerinin mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,5 nispetinde; "IV.Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 3 üncü fıkrasında ise, tabloda yazılı kağıtlardan aslı 1,00 Türk Lirasından fazla maktu ve nispi vergiye tabi olanların resmi dairelere ibraz edilecek özet, suret ve tercümelerinin 0,50 TL tutarında maktu damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1/1/2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-2 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 1,65; IV/3 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi tutarı 0,55 TL olarak belirlenmiştir.
Buna göre, söz konusu kira sözleşmesinin mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-2 fıkrasına göre, nakit iade talebiniz ile ilgili olarak vergi dairesine ibraz edeceğiniz sözleşme suretlerinin ise IV/3 fıkrasına göre damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
Diğer taraftan, taraflar arasında düzenlenen mevcut sözleşmeye şerh koymak veya yeni bir sözleşme veyahut bu mahiyette bir kağıt düzenlemek suretiyle söz konusu sözleşmede herhangi bir değişiklik yapılmaksızın sözleşme süresinin kendiliğinden uzaması durumunda, sözleşme süresinin bitimini izleyen yıllar için ayrıca damga vergisi aranılmayacağı, ancak izleyen yıllar için düzenlenecek sözleşmeler için yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde damga vergisi ödenmesi gerektiği tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
Vergi Dairesi Başkanı V.

 
 
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.