Gündem

Transfer Fiyatlandırması

Vergi güvenliği sağlama amaçlı  "örtülü kazanç" müessesesi, 5520 sayılı yeni Kurumlar Vergisi Kanunu’nda "transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı" adıyla, uluslararası gelişmeler özellikle Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) düzenlemeleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmiştir. Yeni hükümler 01 Ocak 2007 den geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

 

Kurumların ilişkili kişilerle yapmış olduğu mal ve hizmet alım satımında uygulanan bedel ya da fiyatın emsallere uygunluk ilkesine göre belirlenen bedel yada fiyata aykırı olan kısmı transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü örtülü olarak dağıtılmış kazanç sayılır.

İlişkili kişilerle gerek yurt içi ve gerekse yurt dışı faaliyetlerle ilgili; Alım, satım, imalat ve inşaat işlemleri, kiralama ve kiraya verme işlemleri, ödünç para alınması ve verilmesi, ikramiye, ücret ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemler her hal ve şartta mal veya hizmet alım ya da satımı olarak değerlendirilir.

Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlar kurum kazancının tespitinde gider ya da maliyet olarak kabul edilmemektedir.

Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlar ilgili hesap döneminin son günü itibariyle dağıtılmış kar payı sayılır. Kar dağıtımı nedeniyle elde edenin hukuki statüsüne bağlı olarak gelir vergisi ya da kurumlar vergisi tevkifatı yapılması gerekebilir. Elde eden tam mükellef kurumda ise vergiden istisna iştirak kazancı olarak değerlendirilecektir.

 

Ticari kazanç sahibi gelir vergisi mükellefleri için de GVK ‘nda benzer hükümler mevcuttur.

Mükelleflerin bu konuda ilk olarak 2007 Yılı Kurumlar vergisi Beyanname verme süresine kadar yapması gereken işlemler 18/11/2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 1 seri nolu Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ ile belirlenmiş olup ana başlıkları ile aşağıda listelenmiştir.

- İlişkili kişilerin tespiti,
- İlişkili kişilerle yapılan mal ve hizmet alışverişlerinin nev’i ve tutarının tespiti,
- İlişkili kişilerle yapılan mal ve hizmet alım satım işlemlerinin emsallere uygunluk ilkesine göre bedel veya fiyatının belirlenmesi,
- Tebliğde belirtilen şekilde bu çalışmaların belgelendirilmesi,  ( beyanname ekinde verilecek form, yıllık rapor, hazırlanacak bilgi ve belgeler)

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.