Gündem

Vergi Levhalarının İnternet Vergi Dairesinden Alınması Unutulmamalıdır

 Geçen sene yayımlanan 408 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile vergi levhası ile ilgili hususlar yeniden düzenlenmiş olup, yapılan düzenlemeleri aşağıda kısaca hatırlatmakta fayda görüyoruz:

Alınması ve Bulundurulması:
Vergi levhaları; gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerin verilmesini takiben Gelir İdaresi Başkanlığı’nca oluşturulacak ve mükellefler tarafından (yada  3568 sayılı yasaya göre yetki sahibi meslek mensupları aracılığıyla) internet vergi dairesinden alınarak yazdırılacak ve işyerlerinde bulundurulacaktır.

Vergi levhaları ayrıca vergi dairesine ve 3568 sayılı yasaya göre yetkili meslek mensuplarına imzalattırılmayacak yada tasdik ettirilmeyecektir.İnternet vergi dairesinden alınırken sistemin vereceği onay kodu tasdik olarak kabul edilecektir.

Vergi levhasının internetten alınarak yazdırılma süreleri aşağıdaki şekildedir:

 

Gelir vergisi mükellefleri  1  Nisan -  31 Mayıs tarihleri arasında
Sermaye şirketleri  1 Mayıs –  31 Mayıs tarihleri arasında
Yıl içinde yeni işe başlayanlar  1 ay içinde
Özel hesap dönemine tabi olanlar Beyanname verme süresi sonundan itibaren
1 ay içinde

Beyannamelerini süresinden sonra verenler ile özel hesap dönemine tabi olanlar vergi levhası içeriğini internet vergi dairesindeki menüyü kullanarak kendileri oluşturacaktır.

Asılması ve Yayımlanması:
Vergi levhasının asılma zorunluluğu olmayıp, isteyenler işyerlerine asabilecek ve web sahifelerinde yayımlayabilecektir.

Bulundurulacağı Yerler:
İşyerlerinin; merkezlerinde, şubelerde, satış mağazalarında, çiftçilerin yazıhanelerinde, ücret karşılığında eşya yada yolcu taşıyanların taşıtlarında bulundurulacaktır. Mükellefler, internet vergi dairesinden ihtiyaçları kadar sayıda çıktı alabilecektir. Ancak, birden fazla reyon yada katta faaliyet gösteriliyorsa her kat veya reyon için ayrı ayrı vergi levhası alma ve bulundurma zorunluluğu yoktur.

Vergi Levhasındaki Bilgilerin Değişmesi:
Unvan, adres, vergi dairesi,  ana faaliyet kodu ve faaliyet türünde bir değişiklik olması halinde mükellefler yeni vergi levhalarını internet vergi dairesine girerek kendileri oluşturacak ve yeni levhanın çıktısını alarak işyerlerinde bulunduracaklardır.

Alma ve Bulundurma Zorunluluğuna Uyulmaması:
Her bir tespit için özel usulsüzlük cezası kesilecek olup, 2011 yılına ilişkin ceza (her bir tespit için) 170 TL dır.

27 Mayıs 2011 CUMA    Resmî Gazete    Sayı : 27946
TEBLİĞ
Maliye Bakanlığından:
VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ
(SIRA NO: 408)

    1. Giriş
    213 sayılı Vergi Usul Kanununun (VUK) 5 inci maddesinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden, vergi levhası ile ilgili düzenlemeler 1421, 1432, 1463, 1774 ve 2725 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ve 2246 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yapılmıştır.
    6111 sayılı Kanunun7 82 nci maddesiyle, VUK’un 5 inci maddesinde yer alan “levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorundadırlar.” ibaresi “levhayı almak zorundadırlar.” şeklinde değiştirilmiş ve bu değişiklikle vergi levhasının asılma zorunluluğu kaldırılmış bulunmaktadır.
    Vergi levhasının elektronik ortamda alınması, e-vergi levhası sorgulaması, elektronik ortamda vergi kimlik numarası doğrulama ve vergi levhası doğrulama hizmetlerine ilişkin düzenlemeler bu Tebliğin konusunu teşkil etmektedir.
    2.Kanuni Dayanak
    Vergi Usul Kanununun 5 inci maddesinde “Gelir Vergisi mükellefleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dâhil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar.  İlan ve levhalara ilişkin diğer hususlar Maliye Bakanlığınca belli edilir.” hükmü yer almaktadır.
    Söz konusu hükmün Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden vergi levhası uygulamasına ilişkin esaslar aşağıdaki şekilde yeniden tespit edilmiştir.
    2.1. Vergi Levhası Almak Mecburiyetinde Olanlar
    2.1.1. Gelir Vergisinde
    l. Ticari kazanç sahipleri,
    2. Zirai kazanç sahipleri (Gelir Vergisi Kanununun 52 nci maddesinin altıncı fıkrasında sözü edilen yazıhaneyi açmış olanlar)
    3. Serbest meslek erbabı,
    Adi ortaklık, kolektif ve adi komandit şirket şeklindeki işletmelerde her bir ortak için ayrı ayrı vergi levhası alınacak ve bu Tebliğin 2.5. bölümünde sayılan yerlerde her bir ortak için ayrı ayrı bulundurulacaktır.
    2.1.2. Kurumlar Vergisinde
    l. Anonim şirketler,
    2. Limited şirketler,
    3. Eshamlı komandit şirketler,
    2.2. Vergi Levhalarında Bulunacak Bilgiler
    Mükellefin;
    a) Adı ve soyadı,
    b) Ticaret unvanı,
    c) İş yeri adresi,
    ç) Vergi kimlik numarası,
    d) Bağlı bulunduğu vergi dairesi,
    e) Vergi türü,
    f) İşe başlama tarihi,
    g) Ana faaliyet kodu ve faaliyet türü,
    h) Faaliyet durumu (faal, terk, tasfiye halinde)8,
    ı) Beyan edilen son üç yıla ait matrahlar ve bu matrahların ait olduğu takvim yılı için tahakkuk eden vergiler,
    i) Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından üretilecek onay kodu.
    Vergi levhasının muhtevası (Ek:1) de gösterilmiştir.
    2.3. Vergi Levhasının Alınması ve Bulundurulması
    Gelir/kurumlar vergisi mükellefleri tarafından gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinin verilmesinden sonra vergi levhası, Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından söz konusu beyannamelerde yer alan bilgilere göre oluşturulacak ve mükellefin internet vergi dairesi hesabına aktarılacaktır.
    Vergi levhaları sistem tarafından internet vergi dairesi hesaplarına aktarıldıktan sonra, mükellefler, internet vergi dairesinden bizzat kendileri veya 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirler (meslek mensupları) aracılığıyla, gelir vergisi mükellefleri için (Kazancı basit usulde tespit edilenler dâhil)1 Nisandan itibaren, kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Mayıstan itibaren, vergi levhalarını 31 Mayıs günü sonuna kadar yazdıracaklardır. Yazdırılan vergi levhalarının bu Tebliğin 2.5. bölümünde sayılan yerlerde bulundurulması mecburidir.
    Bu şekilde alınan vergi levhaları ayrıca vergi dairesine veya meslek mensuplarına imzalattırılmayacak veya tasdik ettirilmeyecektir. İnternet vergi dairesinden erişilebilen vergi levhası üzerinde yer alan, sistem tarafından verilmiş olan onay kodu vergi levhasının tasdiki hükmündedir. Yukarıda sayılan meslek mensuplarının da vergi levhalarının tasdikine dair herhangi bir bildirimde bulunmayacakları tabiidir.
    Gelir/kurumlar vergisi mükellefi olup yıl içinde işe yeni başlayan mükelleflerin vergi levhalarında bu Tebliğin 2.2. bölümünde sayılan bilgilere yer verilecek, ancak matrah kısmında “Yeni İşe Başlama” ifadesi yer alacaktır. Söz konusu mükelleflerin vergi levhaları, mükellefiyet tesisini müteakip, sistem tarafından internet vergi dairesi hesaplarına aktarılacaktır. Bu mükellefler vergi levhalarını mükellefiyet tesisinden itibaren 1 ay içinde internet vergi dairesinden yazdırmak suretiyle veya bağlı oldukları vergi dairesi aracılığıyla alacaklardır.
    Beyannamelerini kanuni süresinden sonra vermiş olan mükellefler, beyanname verilmesini müteakip internet vergi dairesinde bu işlem için hazırlanan menüyü kullanmak suretiyle vergi levhalarını kendileri oluşturarak yazdıracaklar ve bu Tebliğin 2.5. bölümünde sayılan yerlerde bulunduracaklardır. Beyanname verilme tarihinin kanuni süresinden sonra ancak 31 Mayıstan evvel olması halinde ise mükelleflerin internet vergi dairesinde bu işlem için hazırlanan menüyü kullanmak suretiyle vergi levhalarını bu tarihe kadar yazdırabilecekleri tabiidir.
    Kazancı basit usulde tespit edilen mükellefler, vergi levhalarına yukarıda belirtildiği şekilde erişebilecekleri gibi bağlı bulundukları meslek odaları aracılığıyla da internet vergi dairesi üzerinden erişebilirler.
    Özel hesap dönemine tâbi mükellefler vergi levhalarını beyanname verme sürelerinin son gününden itibaren 1 ay içinde internet vergi dairesinde bu işlem için hazırlanan menüyü kullanmak suretiyle kendileri oluşturarak yazdıracaklar, bu Tebliğin 2.5. bölümünde sayılan yerlerde bulunduracaklardır.
    Gelir/kurumlar vergisi mükellefi olup gelir/kurumlar vergisi beyannamelerini elektronik ortamda vermeyen mükellefler vergi levhalarını beyannamelerini vermelerini müteakip bağlı oldukları vergi dairesinden temin edeceklerdir.
    Ayrıca, mükellefler vergi levhalarında yer alan bilgilerde hata olduğunu tespit etmeleri halinde derhal bağlı oldukları vergi dairesi müdürlüğüne bir dilekçeyle başvurmak suretiyle söz konusu hatanın düzeltilmesini talep edecekler, düzeltmeyi müteakip yeni vergi levhasını internet vergi dairesinden oluşturup bu Tebliğde sayılan yerlerde bulunduracaklardır.
    Diğer taraftan, mükelleflerin işlerini terk etmeleri durumunda vergi levhalarının vergi dairesine iade edilmesinin gerekmediği tabiidir.
    2.4. Vergi Levhasının İsteyen Mükellefler Tarafından Asılması ve Yayımlanması
    Vergi levhasının asılma zorunluluğu bulunmamasına karşın isteyen mükellefler kendilerine ait vergi levhalarını işyerlerine asabilir veya web sitelerinde yayımlayabilirler.
    2.5. Vergi Levhalarının Bulundurulacağı Yerler
    Vergi levhası almak mecburiyetinde olan mükellefler bu Tebliğin 2.2. bölümünde sayılan bilgileri ihtiva eden levhaları iş yerlerinin;
    a) Merkezlerinde,
    b) Şubelerinde,
    c) Satış mağazalarında,
    ç) Çiftçilerin doğrudan doğruya zirai faaliyetleri ile ilgili alım satım işlerinin tedviri için açtıkları yazıhanelerinde,
    d) Taşıt işletmeleri ayrıca taşıtlarında (taşıt işletmesi ifadesi, ücret karşılığında yolcu veya eşya taşımacılığını ifade ettiğinden, diğer iş kollarında faaliyet gösteren mükelleflerin taşıtlarında vergi levhası bulundurma mecburiyetleri bulunmamaktadır.)
    yetkililerce istenildiğinde ibraz etmek üzere bulunduracaklardır. İş yerinde birden fazla kat veya reyon olması halinde her kat veya reyon için ayrı birer levha alma ve bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır.
    Bu Tebliğe göre birden fazla yerde vergi levhası bulundurmak mecburiyetinde olan mükellefler ile levhalarını başka kurumlara ibraz edecek mükellefler vergi levhalarını internet vergi dairesinden ihtiyaç duydukları adet kadar çıktı alabileceklerdir.
    2.6. Vergi Levhasında Yer Alan Bilgilerin Değişmesi
    Bu Tebliğin 2.1. bölümünde sayılan mükelleflerin, ticaret unvanı, iş yeri adresi, bağlı oldukları vergi dairesi, ana faaliyet kodu veya faaliyet türünün değişmesi hâlinde yeni vergi levhalarını internet vergi dairesinde bu işlem için hazırlanan menüyü kullanmak suretiyle kendileri oluşturarak yazdıracaklar ve bu Tebliğin 2.5. bölümünde sayılan yerlerde bulunduracaklardır. 
    2.7. Vergi Levhası Bulundurma Mecburiyetini Yerine Getirmeyenler Hakkında Uygulanacak Ceza
    Bu Tebliğe göre vergi levhası almak ve bulundurmak mecburiyetinde olan mükelleflerin vergi levhasını bulundurmak mecburiyetinde oldukları yerlerde yapılan denetimlerde bulundurma mecburiyetine uyulmadığının tespit edilmesi halinde her bir tespit için Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesinin (4) numaralı bendine istinaden özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
    3. E-Vergi Levhası Sorgulama Hizmeti
    Mükellefler internet vergi dairesini kullanarak e-vergi levhası sorgulaması yapabileceklerdir. Münferit sorgulamalar için hizmet verecek bu uygulama ile bir mükellefin vergi levhasında yer alan bilgilerine ulaşılabilecektir. Çoklu sorgulamalar için ise vergi levhası doğrulama hizmetinden yararlanılabilecektir.
    4. Vergi Kimlik Numarası Doğrulama ve Vergi Levhası Doğrulama Hizmetleri
    4.1. Vergi Kimlik Numarası Doğrulama Hizmeti

    Maliye Bakanlığı, özel/kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi paylaşım servisleri aracılığıyla vergi kimlik numarası doğrulama hizmeti sunabilir. Bu hizmet ile fatura düzenleme veya diğer işlemlerinde muhataplarının vergi kimlik numarasına ihtiyaç duyan kurum ve kuruluşlar, sorgulama yapılan mükellefin vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarası anahtar alan olmak kaydıyla sorgulanan mükellefin, vergi kimlik numarasının doğruluğunu, faal mükellef olup olmadığını ve unvanını sorgulayabileceklerdir.
    4.2. Vergi Levhası Doğrulama Hizmeti
    Özel/kamu kurum ve kuruluşları, bu hizmeti kullanarak kendilerine sunulan vergi levhasının onay kodu ile vergi levhasının doğruluğunu ve güncelliğini sorgulayabilirler.
    Bu hizmetten yararlanan özel/kamu kurum ve kuruluşlarına, sorgulama yaptıkları vergi levhası güncel değilse “Bu mükellefin yeni vergi levhası bulunduğu” kendilerine mesajla bildirilecektir. İstenmesi durumunda da güncel vergi levhası gösterilecektir.
    Vergi levhası doğrulaması yapılan mükellefin sorgulama anı itibariyle işi terk etmiş olduğu durumlarda, bu hizmetten yararlananlara sorgulama yapılan vergi levhası ile birlikte mükellefin işi terk ettiği hususu, terk tarihi de belirtilerek sorgulama sonucunda gösterilecektir.
    Maliye Bakanlığı, uygun gördüğü özel/kamu kurum ve kuruluşlarına bu hizmeti vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarası anahtar alan olmak üzere kullandırabilir.
    5. Geçiş Hükümleri ile Yürürlükten Kaldırılan Tebliğler
    2010 yılına ilişkin olarak 3568 sayılı Kanuna göre yetki almış meslek mensupları veya vergi dairelerince vergi levhası tasdik edilmeyecek; yürürlükten kaldırılmış olan tebliğlerdeki esaslara göre alınmış vergi levhaları yeni vergi levhalarının alınmasından itibaren kullanılmayacaktır. 
    2010 yılına münhasır olarak, gelir (kazancı basit usulde vergilendirilenler dâhil) ve kurumlar vergisi mükellefleri, yukarıdaki esaslara göre oluşturulmuş vergi levhalarını 1 Haziran ile 30 Haziran 2011 tarihleri arasında internet vergi dairesinden çıktı alacaklar ve bu Tebliğde sayılan yerlerde bulunduracaklardır.
    143 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “Vergilerin ilanı ve vergi levhası” başlıklı III’üncü bölümü, 146 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin I’inci bölümünün 2/b kısmının son paragrafı, 177 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunun Genel Tebliğinin “Vergi levhası” başlıklı II’nci bölümü, ayrıca 142 ve 272 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile 224 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin (4) numaralı bölümü yürürlükten kaldırılmıştır.
    22 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin9 Levha Asma Mecburiyeti başlıklı I-B bölümünde “Bu suretle fiyatlarını vergi dâhil tek tutar olarak belirleyen mükellefler, ‘FİYATLARIMIZA KATMA DEĞER VERGİSİ DÂHİLDİR’ ibaresini taşıyan en az (20 cm x 30 cm) ebadında bir levhayı işyerlerinde müşterilerin görebileceği bir yere asmak ve vitrinlerinin bulunması halinde; aynı ebatta, aynı ibareyi taşıyan ikinci bir levhayı da müşterilerin rahatlıkla görebilecekleri şekilde vitrinlerine koymak mecburiyetindedirler.” ifadesi yer almaktadır. Mezkûr Tebliğin bahsedilen bölümü, işbu Tebliğin yayımından itibaren yürürlükten kaldırılmıştır. Buna göre mükelleflerin söz konusu levhayı asmak veya vitrinlerine koymak mecburiyeti bu Tebliğin yayımından itibaren bulunmayacaktır. 
    Tebliğ olunur.
——————————————
1 19.02.1981 tarihli ve 17256 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
2 16.07.1981 tarihli ve 17402 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
3 22.10.1982 tarihli ve 17846 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
4 09.05.1987 tarihli ve 19455 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
5 13.04.1999 tarihli ve 23665 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
6 07.04.1999 tarihli ve 23659 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
7 25.02.2011 tarihli ve 27857 sayılı Mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

8 Bu bilgi sadece e-vergi levhası sorgulama ve vergi levhası doğrulama hizmetinde yer alacaktır.
924.05.1986 tarihli ve 19116 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.

VERGİ LEVHASI

MÜKELLEFİN

ADI SOYADI : …………………….. VERGİ KİMLİK/TC KİMLİK NO:
(Barkodlu)...............
TİCARET UNVANI : ………………….. BAĞLI BULUNDUĞU VERGİ DAİRESİ...........
İŞE BAŞLAMA TARİHİ : ……………………. VERGİ TÜRÜ :......................
ANA FAALİYET KODU VE FAALİYET TÜRÜ  
İŞ YERİ ADRESİ : ………………. FAALİYET DURUMU

 

Takvim Yılı Beyan Olunan Matrah Tahakkuk Eden Vergi  Onay Kodu
2010      
2009      
2008      

            
 
 
 
 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.