Gündem

Sat-Geri Kirala İşleminde Vergisel Avantajlar Neler

SAT- GERİ KİRALA İŞLEMİNDE VERGİSEL AVANTAJLAR NELER?

13 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6361 sayılı Kanunla; finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin kuruluş ve çalışma esasları ile sözleşmelerine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile finansal kiralama sözleşmesi tanımı “kiralayanın, kiracının talebi ve seçimi üzerine üçüncü bir kişiden veya bizzat kiracıdan satın aldığı veya başka suretle temin ettiği veya daha önce mülkiyetine geçirmiş bulunduğu bir malın zilyetliğini, her türlü faydayı sağlamak üzere kira bedeli karşılığında, kiracıya bırakmasını öngören sözleşmedir.” şeklinde yeniden tanımlanarak; sat-geri kirala işleminin yapılmasına imkan verecek hale gelmiştir.

Yine aynı kanun 37.maddesinde ;

-Finansal kiralama sözleşmeleri ve bu sözleşmelerin devrine ve tadiline ilişkin kâğıtlar ile bunların teminatı amacıyla düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden, bu kâğıtlarla ilgili yapılacak işlemler harçtan müstesna edilmiştir.

-Satıp geri kiralama yöntemi ile yapılan kiralama sözleşmeleri kapsamında, kiralanan taşınmazların, sözleşme süresi sonunda kiracı adına tapuya tescili tapu harcından müstesna tutulmuştur.

Kanun’un 51.maddesi ile, 492 sayılı Harçlar Kanununun Tapu ve Kadastro işlemlerinden alınacak Harçlar, Tapu Harçları bölümüne;

-Satıp geri kiralama yöntemi ile gerçekleştirilen kiralama sözleşmeleri kapsamında kiracı tarafından sözleşme süresi sonunda geri alınmak kaydıyla kiralanan taşınmazların kiralayana satışı sırasında devredenden binde 4,55 oranında tapu harcı alınacağına dair bent ilave edilmiştir.

Finansal Kiralama Kanunu’nda yapılan bu düzenlemelerden sonra, 6495 sayılı Kanun ile sat-geri kirala şeklinde yapılan finansal kiralama işlemleri ile ilgili olarak Kurumlar Vergisi Kanunu’nun taşınmaz, iştirak hissesi ve rüçhan hakkı satış kazancı istisnası ile ilgili 5. Maddesinin 1. Fıkrasının “e” bendinde yer alan parantez içi hükmünde değişiklik yapılmıştır.

Bu değişiklik ile; Taşınmazların; Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında geri kiralama ve kira süresi sonunda geri alınma şartıyla; finansal kiralama şirketine satışından elde edilen kazançların tamamı Kurumlar Vergisinden istisna edilmiştir.

Sözkonusu istisnayı düzenleyen Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5-1-e maddesinde taşınmazın 2 yıl elde tutulma şartı ile satışından elde edilen kazancın % 75 ‘i Kurumlar Vergisinden istisna edilirken, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında; taşınmazın sat ve  geri kirala şeklinde Finansman Şirketine satılmasından elde edilen kazancın tamamı (% 100’ü) kurumlar vergisinden istisna edilmekte ve ayrıca 2 tam yıl elde tutma şartı da aranmamaktadır.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan düzenlemeye paralel olarak KDV Kanunu’nun kısmi istisnalarla ilgili 17. Maddesinin 4.fıkrasına y bendi eklenmiş olup, düzenleme aşağıdaki gibidir:

“21/11/2012 tarihli ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında; finansal kiralama şirketlerince bizzat kiracıdan satın alınıp geriye kiralanan taşınmazlara uygulanmak üzere ve kiralamaya konu taşınmazın mülkiyetinin sözleşme süresi sonunda kiracıya devredilecek olması koşulu ile kiralanmaya konu taşınmazların kiralayana satılması, satan kişilere kiralanması ve devri.” KDV’den istisnadır.

Ancak sözkonusu KDV istisnası, kısmi istisna kapsamında olduğundan, teslime konu kıymetlerin ilk ediniminde yüklenilen KDV’nin düzeltilmesi gerekmektedir.

Tüm bu vergi avantajları ve istisnalar birlikte değerlendirildiğinde; Şirketlerin aktifinde düşük değerle yer alan varlıklarını, Sat ve Geri Kirala yöntemi ile finansal kiralamaya konu etmesi sermaye yapılarının güçlenmesini ve şirket aktiflerinin büyümesini sağlayacaktır.

Sonuç olarak;

-Sat - geri kirala şeklinde yapılan taşınmaz satışlarında; satış kazancının tamamı Kurumlar Vergisi’nden istisnadır. (Geri kiralama ve Kira süresi sonrasında geri alınma şartı ile)

-Taşınmazın satılması, geriye kiralanması, kira süresi sonunda taşınmazın mülkiyetinin kiracıya devri koşulu ile satış, kiralama ve devir işlemleri KDV’den istisnadır.

-Sat - Geri Kirala kapsamında yapılan sözleşmeler Damga Vergisinden İstisnadır.

-Sat-geri kirala kapsamında yapılan kiralama sözleşmeleri kapsamında, (kira süresi sonunda geri alınmak şartı ile) kiralanan taşınmazın kiralayana satışı sırasında sadece devredenden binde 4,55 oranında tapu harcı alınmaktadır.

-Kira süresi sonunda taşınmazın kiracıya devri sırasında tapu harcı alınmamaktadır.

Konu ile ilgili henüz taslak halinde Kurumlar Vergisi Tebliğ’i bulunmaktadır. 8 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği Taslağı’nda;

“ Taşınmazların, kaynak kuruluşlarca, kira sertifikası ihracı amacıyla varlık kiralama şirketlerine satışı ile Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu kapsamında geri kiralama amacıyla ve sözleşme sonunda geri alınması şartıyla, finansal kiralama şirketlerine satışı ve varlık kiralama ile finansal kiralama şirketlerince taşınmazın devralındığı kuruma satışından doğan kazançların tamamı vergiden istisna edilebilecek ve bu taşınmazlar için en az iki tam yıl süreyle aktifte bulundurma şartı ile maddede yer alan diğer şartların aranmayacağı “ belirtilmiştir.

  

 Tebliğ’in bu şekilde yayımlanması halinde; İstisnanın uygulanabilmesi için Kurumlar Vergisi Kanunu 5-1-e bendinde sayılan diğer şartlar aranılmayacaktır.

 

Saygılarımızla,

 

06.03.2014

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.