Gündem

İhraç Kayıtlı Teslimlerde İmalatçı Lehine Matrah Değişiklikleri

İHRAÇ KAYITLI TESLİMLERDE İMALATÇI LEHİNE MATRAH DEĞİŞİKLİKLERİ:

KDV Kanununun 11/1-c Maddesi kapsamındaki ihraç kayıtlı teslimlerde;  kur düşmesi, reklamasyon gibi nedenlerle imalatçı aleyhine oluşan matrahtaki değişikliklerin sonuçlarını bir önceki gündem yazımızda değerlendirmiştik.  Bu yazımızda ise imalatçı lehine matrahtaki değişikliklerin durumu ele alınacaktır.

Bilindiği gibi, 26 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliği ile daha önce yayımlanmış tüm KDV Genel Tebliğleri yürürlükten kaldırılmış olup,  KDV ile ilgili tüm düzenleme ve açıklamalar adı geçen yeni genel tebliğde yer almıştır.

Bu çerçevede; imalatçı firma tarafından ihracatçıya ihraç kayıtlı teslim edilen malların, ihracatçıya teslim edilmesinden ya da bu malların ihracatçı tarafından ihraç edilmesinden sonra vergi iadesi, kur farkı, kaynak kullanımını destekleme primi vb. unsurların imalatçıya aktarılması halinde KDV açısından ne şekilde hareket edileceği hususu da KDV Genel Uygulama Tebliğinde açıklanmıştır. (Genel Tebliğin aynı bölümünde imalatçı lehine aktarılanlar arasında “reklamasyon” ifadesine de yer verilmiştir. Burada kastedilmek istenenin, reklamasyonun mutad anlamı olan malın bozukluğu, kusurlu olması nedeniyle yapılan fiyat indirimi değil tam tersine bedeldeki artış olduğunu düşünüyoruz)

Genel Tebliğe göre;  imalatçıya aktarılan söz konusu unsurlar KDV Kanunu’nun 20. Maddesi uyarınca ihraç kayıtlı teslim bedeline dâhildir. (*) 

İhraç kaydıyla teslimlerde, teslim tarihinden sonra ortaya çıkan ve ihracatçılar tarafından imalatçılara yapılan ödemelerde, imalatçı tarafından ihracatçı adına ödeme tutarı üzerinden bir fatura düzenlenir ve bu faturada; ödemenin mahiyeti ayrı ayrı belirtilir, malın tabi olduğu oran üzerinden KDV hesaplanır, bu KDV tutarının tahsil edilmediğine dair bir açıklama yazılır, ödemenin kaynağı olan ilk ihraç kaydıyla teslim faturasına ve ihracata ilişkin gümrük beyannamesine tarih ve numara belirtilmek suretiyle atıfta bulunulur.

                     

İmalatçı, faturada gösterdiği KDV’yi, fatura tarihini içine alan döneme ait KDV beyannamesinde hem hesaplanan hem de indirilecek KDV olarak beyan eder. Hesaplanan KDV’nin beyanında, “Tevkifat Uygulanmayan İşlemler” tablosunda malın tabi olduğu orana ilişkin satır kullanılır. İndirim beyanında ise “İndirimler” tablosunun “Bu Döneme Ait İndirilecek KDV” satırı kullanılır. İhracatçı ise ihraç kaydıyla teslimde olduğu gibi, bu faturada belirtilen ancak imalatçıya ödenmeyen KDV’yi indirim konusu yapamayacağından KDV beyannamesine dahil etmez.

Yukarıdaki açıklamalara bakıldığında eski KDV Genel Tebliğlerine göre uygulamada önemli bir değişiklik olmadığı kanaatindeyiz.

Konuyu bir örnekle açıklamaya çalışalım:

İmalatçı A firması imal ettiği malları ihracatçı B firmasına Temmuz (2014) ayında KDV Kanununun 11/1-c Maddesine göre ihraç kayıtlı olarak tecil/terkin kapsamında teslim etmiştir. Teslimle ilgili olarak düzenlenen düzenlenen 11.7.2014 tarihli 871 No’lu faturada teslim bedeli; 100.000  $  , kur 2,10 ,  (100,00 * 2,10 =) 210.000 TL gösterilmiştir.  Faturada hesaplanan (210.000 TL * 0,18 =) 37.800 TL KDV ise teslim ihraç kayıtlı olduğundan tahsil edilmemiştir.

Sözkonusu mallar,  ihracatçı B firması tarafından 18.8.2014 tarihinde 128300 No’lu Gümrük Beyannamesi ile ihraç edilmiştir.  İhraç bedeli,  20.9.2014 tarihinde yurtdışındaki alıcı tarafından ihracatçıya ödenmiştir.  İhracatçı B firması da aynı tarihte 100.000 $  ın TL karşılığını imalatçı A firmasının banka hesabına aktarmıştır. Paranın  ödendiği  tarihteki kur 2,20 TL  dır.

Bu durumda, imalatçı B firması lehine oluşan kur farkı şu şekilde hesaplanmaktadır:

 

2,20   *     100.000        =        220.000 TL  ( Tahsil edilen tutar)

2,10   *     100.000        =        210.000 TL  (İhraç kayıtlı teslim tarihindeki bedel)

220.000 – 210.000         =        10.000 TL    (İmalatçı lehine doğan kur farkı)

 

İmalatçı A firması, lehine oluşan 10.000 TL kur farkı geliri için ihracatçı B firması adına fatura düzenleyecektir. Bu faturada 10.000 TL matrah üzerinden 1.800 TL KDV hesaplanacaktır. Faturada şu şekilde açıklama yapılabilir:

 

“11.7.2014 tarihli ve 871 No’lu ihraç kayıtlı faturamızla tarafınıza teslim edilen ve 18.8.2014 tarihinde 128300 No’lu Gümrük Beyannamesi ile ihraç edilen malların tahsil edilen bedellerine ait kur farkıdır.  ( 100.000 $ * 2,20 kur  - 100,00 $ * 2,10 kur )

3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) maddesi hükümlerine göre, ihraç edilmek şartıyla teslim edildiğinden, KDV tahsil edilmemiştir.”

İmalatçı A firması kur farkı faturasında gösterdiği 1.800 TL KDV yi Eylül ayı beyannamesinde hem hesaplanan ve hem de indirilecek KDV olarak beyan edecektir.

İhracatçı B firması ise,  kendisine düzenlenen kur farkı faturasındaki KDV yi ödemediğinden indirim konusu da yapmayacaktır.

 

16.7.2014

 

_______________________________________________________________________________________________________

(*) KDV Kanunu Md:20,  1. Teslim ve hizmet işlemlerinde matrah, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedeldir. 2. Bedel deyimi, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade eder.

 

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.