Gündem

Şirket Ortakları İçin Verilmesi Gereken İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirgelerinin 11.12.2014 Tarihine Kadar Verilmesi Halinde İdari Para Cezası Uygulanmayacak.

Şirket Ortakları İçin Verilmesi Gereken İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirgelerinin 11.12.2014 Tarihine Kadar Verilmesi Halinde İdari Para Cezası Uygulanmayacak.

 

Anonim şirket yönetim kuruluna üyesi ortaklarının sigortalılığı, yönetim kurulu üyeliğine seçildikleri tarihten, limited şirketlerde hisse devri alan yeni ortakların sigortalıklarının ise devrin yapıldığı tarihten itibaren şirket yetkililerince 15 gün içinde SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir. Yine sigortalıklarının sona erdiği ( anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin bu görevlerinin bittiği tarihte, limited şirket ortaklıklarında ise hisse devrinin yapıldığı ortaklar kurulu karar tarihi) tarihten itibaren de 10 gün içinde SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir. Sözkonusu işe giriş ve çıkış bildirgelerinin verilmemesi halinde, verilmesi gerekli olan her bir bildirge için şirket tüzel kişiliği adına asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.

 

Torba Yasa ile 5510 sayılı kanuna eklenen geçici 57’nci maddeye istinaden, şirket tüzel kişilikleri tarafından ortaklar ve/veya yönetim kurulu üyesi ortaklar için verilmesi gereken kağıt formatlı işe giriş ve işten çıkış bildirgelerinin 11.12.2014 tarihine kadar verilmesi halinde ilgili bildirgeler kanuni süresinde verilmiş sayılacak ve idari para cezası uygulanmayacaktır.

 

Bu yükümlülükler için daha önce uygulanan ve ödemesi yapılmayan idari para cezaları, kesinleşip kesinleşmediğine bakılmaksızın terkin edilecektir. İdari para cezaları tahsil edilmiş ise iade veya mahsup edilmeyecektir.

 

Limited şirket ortağının/anonim şirketin yönetim kuruluna seçilen ortağının, emekli olması veya bir başka işyerinde 4/a kapsamında sigortalı olması ya da aynı zamanda bir başka şirkete de ortak/yönetim kurulu üyesi olması, bildirge verme yükümlülüğünü ortadan kaldırmayacaktır. Bu nedenle, kağıt formatındaki bildirge verme yükümlülüğünü 11.12.2014(dahil) tarihine kadar yerine getirilmesi, ilerleyen dönemlerde idari para cezalarıyla karşı karşıya kalınmaması açısından önem arz etmektedir.

 

 

 

26.10.2014

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.