Gündem

Ticari Defterlerin Açılış Ve Kapanış Onayları Hakkında Hatırlatma

01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu’nun getirmiş olduğu hususlardan birisi de işletmelerin tutacakları defterler konusu ile ilgili hükümlerdir.

TTK’nın 64.maddesine göre ;

 

Yevmiye Defteri, Defteri Kebir ve Envanter Defteri ile Pay Defteri, Yönetim Kurulu Karar Defteri ve Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri tutulması gereken defterlerdendir.

 

Yine aynı maddede yeralan yetkiye istinaden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ 19 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Buna göre ;

 

Anonim şirketler; yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri tutmak zorundadır.

Ayrıca anonim şirketler ile sürekli damga vergisi mükellefiyetine tabi diğer mükellefler her yıl tasdike tabi damga vergisi defteri tutmak zorundadır.

Limited şirketler; yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, pay defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri tutmak zorundadır.

 

-Limited şirketlerde daha önce kullanılmakta olan ortaklar kurulu karar defterleri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla, genel kurul toplantı ve müzakere defteri olarak kullanılmaya devam olunabilecektir.

-Limited şirketler, müdür veya müdürler kurulunun aldığı kararları genel kurul toplantı ve müzakere defterine kaydedebilirler.

 

-İstenilmesi halinde ayrı bir müdürler kurulu karar defteri de tutulabilir.

 

Açılış Onayları:

Yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterinin açılış onayları kuruluş sırasında ve kullanmaya başlamadan önce, izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları ise defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar (normal faaliyet dönemi için Aralık ayının sonuna kadar) notere yaptırılır.

-Pay Defteri ile Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla ve izleyen faaliyet dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.

 

 

Kapanış Onayları:

Yevmiye Defterinin kapanış onayı izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar (normal faaliyet dönemi için Haziran ayının sonuna kadar) , Yönetim Kurulu Karar Defterinin kapanış onayı izleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar (normal faaliyet dönemi için Ocak ayının sonuna kadar) notere yaptırılır.

 

Müdürler kurulu karar defteri tutulması halinde bu defterlerin açılış ve kapanış onayları yönetim kurulu karar defteri gibi değerlendirilir.

 

Tasdik Yenileme (Ara Tasdik) :

Defterlerini ertesi yılda da kullanmak isteyenler Ocak ayı içinde tasdiki yeniletmeye yani devam tasdikini yaptırmaya mecburdurlar.

Kapanış onayına tabi olan Yevmiye ve Yönetim Kurulu Karar Defterlerinin (tutulması halinde Müdürler Kurulu Karar Defteri) , izleyen hesap döneminde de kullanılmak istenmesi halinde ; Ocak ayı içerisinde yapılacak tasdik yenilemede;  son kaydın altına yazılacak “Görülmüştür” ibaresinin bulunması ve onay yenileme kısmında onaya ilişkin bilgilerin ve defterin kalan sayfa adedinin yer alması zorunludur. 13.01.2014

 

Saygılarımızla, 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.