Gündem

Torba Yasa İle Getirilen Diğer Borç Yapılandırmaları

“Torba Yasa” olarak da bilinen İş Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun (No:6552) da vergi borcu dışında kanunun 76, 77, 78, 79, 80, 81 ve  Geçici 1-2.Maddelerinde aşağıda detaylarına yer verilen diğer borçlara ilişkin yapılandırma hükümlerine de yer verilmiştir. Bu borçlanmalara ilişkin yapılandırma detayları şu şekildedir;

SGK Borçlarına İlişkin Yapılandırma :

 

6552 Sayılı Torba Yasa ile SGK kapsamında yapılandırılan borçlar şunlardır:

2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin olarak tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan;

1-5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen sigortalılık statülerinden kaynaklanan sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi,

2- İsteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi,

3- SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı,

4- 30/4/2014 tarihine bitirilmiş özel nitelikli inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin Kurumca resen tahakkuk ettirildiği halde ödenmemiş olan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi,

5- İkametgahı Türkiye'de olan kişilerden başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan vatandaşların genel sağlık sigortası primi,

6- 5335 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna istinaden emekli iken yeniden çalışmaya başlayanlara yersiz olarak ödenen emekli aylıklarına ilişkin borçlardır.

Yukarıda belirtilen borç asılları ile ödeme sürelerinin bittiği tarihten 11/9/2014 tarihe kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar tahsil edilecektir. Yapılandırılan borçların Kanunun öngördüğü süre ve şekilde ödemeleri halinde bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacakları silinecektir.

Borç asıllarının 11/9/2014 tarihten önce ödenmiş olması şartıyla, 11/9/2014 tarihi itibarıyla aslı ödenmiş ferî alacağın % 40’ının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi hâlinde, kalan %60’ının tahsilinden vazgeçilecektir. Aslı ödenmiş ferî alacağın %40’ının taksitle ödenmek istenmesi hâlinde ise taksit seçeneğine göre katsayılar dikkate alınarak taksitlendirilecektir.

30 Nisan 2014 tarihine kadar işlenen fiillerle ilgili ödenmemiş idari para cezalarının % 50’sine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde idari para cezasının kalan yarısı silinecektir.

Bu kanundan yararlanmak isteyen borçluların 31 Aralık 2014 tarihine kadar ( Genel Sağlık sigortası borçluları için 30 Nisan 2015 Tarihine kadar) Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmaları gerekmektedir. İlgililerin başvuru sırasında borçlarını kaç taksit halinde ödeyeceklerini belirtmeleri gerekir. Taksitle ödeme yapmak isteyenler, borçlarını 2’şer aylık ödeme dönemleri içerisinde seçecekleri taksit sayısına göre 6 (1,05 katsayı), 9 (1,07 katsayı), 12 (1,10 katsayı), 18 ( 1,15 katsayı) ile eşit taksitler halinde azami 36 ay içinde ödeme yapabileceklerdir.

               

Gümrük Vergi ve Cezalarına İlişkin Yapılandırma :

Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince, 30/4/2014 tarihinden önce 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip edilen gümrük vergileri ve idari para cezaları da yapılandırma kapsamına girmektedir.

- Vadesi geldiği hâlde ödenmemiş olan  ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan gümrük vergileri ile bu vergilere bağlı cezaların ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî amme alacakları yerine bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın kanunda belirlenen şekilde tamamen ödenmesi şartıyla, alacak asıllarına bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî amme alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilir.

-Vadesi  geldiği hâlde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan ve bir vergi aslına bağlı olmaksızın 4458 sayılı Kanun ve ilgili diğer kanunlar kapsamında kesilmiş olan idari para cezaları ile Kabahatler Kanununun iştirak hükümleri nedeniyle kesilmiş olan idari para cezalarının %50’sinin ödenmesi şartıyla cezaların kalan %50’sinin tahsilinden vazgeçilir.

-Eşyanın   gümrüklenmiş değerine bağlı olarak kesilmiş olan idari para cezaları ile ilgili olarak söz konusu cezaların ve varsa gümrük vergileri aslının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî amme alacakları yerine bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın kanunda belirtilen şekilde ödenmesi şartıyla, alacak asıllarına bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî amme alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilir.

Yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır.

Yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların 30 Kasım 2014 tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerekir. Taksitle ödenmek istenmesi hâlinde borçluların başvuru sırasında altı, dokuz, on iki veya on sekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri şarttır.

 

Yaptırılmayan Araç Muayeneleri :

6552 sayılı kanun düzenlemesiyle araç muayenesini zamanında yaptırmamış araç sahiplerinin gecikme cezaları için yeniden yapılandırma imkânı tanınmıştır. Araç muayenesini zamanında yaptırmamış araç sahipleri, geç kaldıkları her ay için muayene bedelinin yüzde 5’i oranında ceza ödemek durumundaydı.

Kanun düzenlemesi ile gecikilen her ay için muayene ücretinin  yüzde 5’i olarak hesaplanan muayene gecikme ücreti yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE (Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi) aylık değişim oranları, kanununun yayımlandığı tarihten araç muayenelerinin yapıldığı tarihe kadar geçen her ay içinse aylık yüzde 1 oranı esas alınarak hesaplanacaktır.

Bu kapsamda araç muayenelerinin 31 Aralık 2014 tarihine kadar yaptırılması gerekir.

 

Elektrik Borçlarının Yapılandırılması :

30 Nisan 2014 tarihi itibariyle ödenmemiş olan elektrik tüketiminden kaynaklanan borçlar (özelleştirme devir işlemleri sırasında TEDAŞ’a devredilmiş olan) ile tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan TEDAŞ’a olan borçlar yapılandırma kapsamına alınmıştır. Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ)’ne ait olup tahsilâtı özelleştirilen elektrik dağıtım/perakende satış şirketlerince sürdürülen yapılandırmaya konu alacaklar da 6552 sayılı Kanuna göre yapılandırılabilecektir.

Borçluların, 30 Kasım 2014 tarihine kadar başvurmaları, taksit seçeneklerini tercih etmeleri ve ilk taksiti Aralık 2014’den başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami on sekiz (18) eşit taksitte ödemeleri gerekmektedir. Ayrıca borçluların dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri de gerekmektedir. İlk taksit ödeme süresi içinde borcun tamamının ödenmesi halinde 11/9/2014 tarihinden ödeme tarihine kadar herhangi bir faiz uygulanmayacaktır.

6111 sayılı Kanuna göre yapılandırılan ve taksit ödemeleri devam eden borçlar 6552 sayılı Kanundan yararlanamayacaktır. 6111 sayılı Kanun dışında taksitlendirilen borçlar için borçluların talep etmesi halinde bu Kanun hükümleri uygulanacaktır.

 

Oda ve Birlik Borçlarına İlişkin Yapılandırma :

TOBB üyelerin oda ve borsalara olan borçları, oda ve borsaların ise TOBB’a olan aidat borçları 30 Kasım 2014 tarihine kadar başvurulması, dava açılmaması ve açılan davalardan feragat edilmesi şartıyla;  asıllarının ödenmemiş kısmının tamamı ile Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın; birinci taksiti Aralık ayının sonuna kadar, kalanı üçer aylık dönemler halinde sekiz eşit taksitte ödenebilecektir.

Toplam borç ilk taksit süresi içerisinde ödenirse, ödenmesi gereken tutardan %10 oranında indirim yapılacaktır.

Ayrıca işi bırakma/re’sen terk nedeniyle vergi mükellefiyeti sona erdiği halde oda/borsa kayıtları devam eden üyelerin vergi mükellefiyetinin sona erdiği tarihe kadar ödenmeyen borçları da bu kapsamında yapılandırılacaktır. Vergi mükellefiyetinin sona ermesinden sonra tahakkuk eden borçların asılları ile birlikte feri borçlarının tamamı silinecektir.

 

Esnaf ve Sanatkarlara Yönelik Yapılandırma :

Esnaf ve sanatkârların 11 Eylül 2014 tarihinden önceki; yıllık aidat borçları ile odaların birlik ve üyesi oldukları federasyonlara, birlik ve federasyonların Konfederasyona olan katılım payı borçları da yeniden yapılandırma kapsamına alınmıştır.

Yapılandırmadan yararlanmak için 30 Kasım 2014 tarihine kadar ilgili oda veya üst kuruluşa başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Borç asıllarına, 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine ilişkin Kanunda öngörülen faiz oranı yerine, yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) oranları uygulanacak ve buna göre hesaplanan yeni borç toplamı bulunacaktır.

Ödenmesi gereken toplam borcun; birinci taksit ödeme süresi içinde (Aralık/2014 ayı sonuna kadar) peşin ödenmesi halinde toplam borçtan %10 oranında indirim yapılacaktır. Birinci taksitin Aralık 2014 sonuna kadar, kalanı üçer aylık dönemler hâlinde sekiz eşit taksitte ödenebilecektir. Esnaf ve sanatkârların yapılandırmadan yaranabilmesi için dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve Kanun yollarına başvurmamaları gerekmektedir.

 

3568 Sayılı Yasa Kapsamındaki Oda ve Birlik Borçlarına İlişkin Yapılandırma:

SMM ve YMM odalarına başvuran meslek mensupları ile SMM ve YMM Odalarına ait birliklere başvuran meslek odaları; borçlarının tamamını Ekim 2014 tarihinden başlamak üzere dokuz eşit taksitte ödeyebileceklerdir. Borç aslının ödenmesi ile bu alacaklara uygulanan faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri alacakların tahsilinden vazgeçilecektir. Ayrıca bu kanun yayınlandığı tarihten önce borcun bir kısmının veya tamamının ödenmiş olması durumunda, bu kısma isabet eden faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri alacaklardan da vazgeçilmektedir.

Bu yapılandırmada başvuru süresi 31 Ekim 2014 dir.

 

Öğrenim Görmek Amacıyla Yurtdışına Gönderilenlerin ve ÖYP (Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı) Kapsamında Olanların Devlete Olan Borçlarının Yapılandırılması :

Mecburi hizmet karşılığı yurtdışına gönderilenlerden, lisansüstü eğitim-öğretim amacıyla yurt dışına gönderilenler ile yurt içinde başka bir üniversiteye lisansüstü eğitim-öğretim amacıyla gönderilenlerden veya üniversitelerinde görev yapanlardan, Mesleklerine ait öğrenimini bitirerek Devlet memurluğuna alınmış ve asli memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere Kurumlarınca açılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı gösterenlere, Dış burslara dayanılarak gönderilenlerden, eğitimleri esnasında veya mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmeden görevden ayrılanlardan talep edilen alacakları, 11.09.2014 tarihi itibariyle haklarında borç takibi yapılanlar veya yapılması gerekenlerin, kendilerine döviz olarak yapılmış olan her türlü masrafa ilişkin borç tutarları, 31 Aralık 2014 tarihine kadar borçlu oldukları idarelere başvurmaları hâlinde, borçları yeniden  hesaplanacaktır. 

 

 

28.09.2014

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.