Gündem

Torba Yasa İle Yeni TTK'da Yapılan Değişiklikler

 

6552 sayılı ile 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun bazı maddelerinde değişiklikler yapılmıştır. Dört ayrı başlık ile yapılan değişiklikler şu şekildedir;

 

  1. Asgari sermaye şartı yükümlülüğü kapsamında sermaye artırımlarını yapmayan şirketler sermaye artırımını 11 Aralık 2014 tarihine kadar yapılabilecektir.
  2. Anonim şirketlerin temsilinde değişiklik yapılmıştır.
  3. Limited şirketlerin temsilinde anonim şirketlere paralel hükümler getirildi.
  4. Anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyesine ilişkin geçici 7’nci maddenin süresi uzatıldı.

 

1. Asgari Sermaye Şartı Yükümlülüğü Kapsamında Sermaye Artırımlarını Yapmayan Şirketler, Sermaye Artırımını 11 Aralık 2014 Tarihine Kadar Yapılabilecektir.

 

Sermayeleri 50.000 TL’nin altında olan Anonim Şirketler ile 10.000 TL’den az olan Limited Şirketlerin sermayelerini 14.02.2014 tarihine kadar yükseltmeleri gerekmekteydi. 6102 Sayılı Yeni Ticaret Kanunu’na eklenen geçici 10’uncu madde ile 14.02.2014 tarihine kadar Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre yapılması gereken sermaye artırımlarını herhangi bir nedenle yapmamış olan şirketler hakkında asgari sermaye şartını 11.12.2014 tarihine kadar yapmaları hâlinde fesih işlemi uygulanmayacağı belirlenmiştir.

Sermaye artırımında bulunmaması nedeniyle ticaret sicili kaydı silinenlerin de bu süre içinde sermaye artırımı için başvurmaları hâlinde kayıtları resen yeniden oluşturulacaktır.

 

2. Anonim Şirketlerin Temsilinde Değişiklik Yapılmıştır.

 

TTK’nın 371. Maddesi, anonim şirketlerde yönetim kurulunun temsil yetkisini düzenlemektedir.

 

TTK’nin 371’inci maddesine eklenen 7’nci fıkra ile yönetim kurulu, şirketi temsile yetkili temsilcileri dışında, temsile yetkili olmayan yönetim kurulu üyelerini veya şirkete hizmet akdi ile bağlı olanları sınırlı yetkiye sahip ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları olarak atayabilir.

Bu şekilde atanacak olanların görev ve yetkileri, 367’nci maddeye göre hazırlanacak iç yönergede açıkça belirlenir. Bu durumda iç yönergenin tescil ve ilanı zorunludur.

İç yönerge ile ticari vekil ve diğer tacir yardımcıları atanamaz. Bu fıkra uyarınca yetkilendirilen ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları da ticaret siciline tescil ve ilan edilir.

Bu kişilerin, şirkete ve üçüncü kişilere verecekleri her tür zarardan dolayı yönetim kurulu müteselsilen sorumludur.

 

3. Limited Şirketlerin Temsilinde Anonim Şirketlere Paralel Hükümler Getirildi.

 

Yeni TTK’nın 629’uncu maddesine 3’üncü fıkra eklenerek anonim şirketlerin temsilinde yapılan değişikliğe paralel olarak limited şirketler için de müdürler tarafından sınırlı yetkiye sahip ticari vekil veya diğer tacir yardımcıların atanması ve bu konuda anonim şirket hükümlerinin kıyasen uygulanması öngörülmüştür.

Yeni TTK’nın 629’uncu maddesine eklenen 3’üncü fıkra sonrası maddenin yeni hali şu şekildedir;

“V – Temsil yetkisinin kapsamı, sınırlandırılması

MADDE 629- (1) Müdürlerin temsil yetkilerinin kapsamına, yetkinin sınırlandırılmasına, imzaya yetkili olanların belirlenmesine, imza şekli ile bunların tescil ve ilanına bu Kanunun anonim şirketlere ilişkin ilgili hükümleri kıyas yolu ile uygulanır.

 

(2) Sözleşmenin yapılması sırasında şirket tek ortak tarafından ister temsil edilsin ister edilmesin, tek ortaklı limited şirketlerde, bu ortak ile şirket arasında yapılan sözleşmenin geçerli olması, sözleşmenin yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır. Bu zorunluluk, piyasa şartlarına göre günlük, önemsiz ve sıradan işlemlere ilişkin sözleşmelere uygulanmaz.

(3) Müdürler tarafından şirkete hizmet akdi ile bağlı olanların sınırlı yetkiye sahip ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları olarak atanması hususunda 367 nci madde ile 371 inci maddenin yedinci fıkrası kıyasen limited şirketlere de uygulanır.”

 

4. Anonim ve Limited Şirketler ile Kooperatiflerin Tasfiyesine İlişkin Geçici 7’nci Maddenin Süresi Uzatıldı.

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Geçici 7’nci maddesinin ilk fıkrasındaki “Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde” ibaresi ile birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “yürürlük tarihinden itibaren iki yıl içinde” ibaresi “01.07.2015 tarihine kadar” olarak değiştirilmiştir.

Buna göre, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Geçici 7’nci maddesinde belirtilen şartları taşıyan anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri ve ticaret sicilinden kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın 01.07.2015 tarihine kadar yapılacaktır.

 

 

21.09.2014

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.