Gündem

E-FATURA DÜZENLENMESİNDE “YEDİ GÜNLÜK SÜRE” YE DİKKAT!!

E-FATURA DÜZENLENMESİNDE “YEDİ GÜNLÜK SÜRE” YE  DİKKAT!!

Elektronik fatura (e-fatura) uygulaması 05.03.2010 tarihinde yayımlanan 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile vergi mevzuatına dahil edilmiştir. 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de elektronik fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenledikleri faturaları 01/04/2014 tarihinden itibaren elektronik fatura olarak gönderme ve alma zorunluluğu getirilmiştir.

e-Fatura kağıt faturadan farklı yeni bir belge türü değildir,  kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. VUK 231/5. maddesinde faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami 7 gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla e-faturanın düzenlenmesi gereken tarih ile kağıt faturanın düzenlenmesi gereken tarih arasında bir fark yoktur. E-faturanın da azami 7 gün içerisinde düzenlenmesi gerekmektedir. Yedi gün içerisinde düzenlenemeyen e-fatura hiç düzenlenmemiş sayılacaktır.

e-Fatura uygulamasında geriye dönük olarak fatura düzenlenmesi teknik olarak mümkündür. Vergi Usul Kanununun faturanın şekline ilişkin usul ve esasları gereğince faturalar sıra numarası dahilinde düzenlenir. E-fatura düzenlenirken sistem geriye dönük fatura düzenlenmesine izin vermektedir. Sıra numarası da yeni bir sıra numarası verilerek çözülmektedir. Ancak sistemde faturanın oluşturulduğu tarih kayıt altına alınmaktadır. Faturanın düzenlenme tarihi geriye dönük olsa da faturanın oluşturulduğu tarih ve müşteriye gönderildiği tarih sistem tarafından kayıt altına alınmaktadır.

Bu nedenle düzenlenecek faturaların yedi günlük fatura düzenlenme sürelerine dikkat edilerek düzenlenmesi gerekmektedir. Yedi günlük sürenin aşılarak faturaların düzenlenmesi halinde Vergi Usul Kanununda öngörülen cezaların uygulanması muhtemeldir. Bilindiği gibi; faturanın yasal süresi içinde düzenlenmemesi, hiç düzenlenmemiş sayıldığından, VUK’nun 353/1.maddesi gereğince, her bir fatura için 200 TL den az olmamak üzere fatura tutarının % 10’u nisbetinde özel usulsüzlük cezasını gerektirmektedir.

Konu ile ilgili GİB Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 14.07.2014 tarih ve 64597866-105[MÜK.257-2014]-106 sayılı özelgede;

“İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Başkanlığımız ... vergi numaralı mükellefi olan şirketinizin grup şirketleriyle arasında mevcut olan finansal cari hesaplara adatlandırma yoluyla hesapladığı faizler için 1 Nisan 2014 tarihi itibariyle elektronik fatura sistemini kullanarak fatura düzenleyeceğinden bahisle şirketinizce elektronik ortamda düzenlenen söz konusu faturaların 7 günlük fatura düzenleme süresini aşabilecek şekilde düzenlenmesinin veya onaylanmasının mümkün olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

…Yukarıda yer alan hüküm ve düzenlemelere göre; gerek kâğıt ortamında gerekse elektronik ortamda düzenlenecek faturaların malın teslimi ve/veya hizmetin ifasından itibaren yedi gün içerisinde düzenlenmesi gerekmektedir. Söz konusu yedi günlük süre azami süre olduğundan, bu süreye riayet edilmemesi halinde Vergi Usul Kanununda öngörülen cezaların uygulanacağı tabiidir.” Denilmektedir.

e-fatura düzenlenmesinde; teknik olarak geriye dönük fatura düzenlenmesi mümkün olmakla birlikte, ceza ile karşılaşılmaması için VUK’daki 7 günlük  fatura düzeme süresine dikkat edilmelidir.

02.01.2015

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.