Gündem

E-FATURA OLARAK DÜZENLENMESİ VE ALINMASI GEREKEN FATURANIN KAĞIT ORTAMDA DÜZENLENMESİ VE ALINMASINDA CEZA UYGULAMASI

E-FATURA OLARAK DÜZENLENMESİ VE ALINMASI GEREKEN FATURANIN

KAĞIT ORTAMDA DÜZENLENMESİ VE ALINMASINDA CEZA UYGULAMASI

Bilindiği üzere bazı mükelleflere 01.04.2014 tarihinden itibaren elektronik fatura düzenlenmesi zorunluluğu getirilmiştir. Daha sonra 454 sıra nolu Vergi Usul Kanunu tebliği ile elektronik fatura düzenlemek zorunda olan mükelleflerin kapsamı genişletilmiştir. Zorunluluk kapsamında, e.fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler, kendi aralarındaki işlemlerde e.fatura düzenlemek ve almak zorunda olup, sisteme kayıtlı olmayanlara kağıt fatura düzenlemeye devam edeceklerdir.

E fatura alınması ve düzenlemesi zorunluluğu olmakla beraber, faturanın kağıt olarak düzenlenmesi durumunda ne olacaktır?

İlk uygulamada 421 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Tebliği’ nde ;

“Elektronik fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilen mükellefler elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan diğer mükelleflere kâğıt ortamında fatura düzenleyemezler; düzenlemeleri halinde kâğıt ortamında düzenlenen bu faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.”  ifadesi bulunmaktaydı.

Ancak 448 Sıra Nolu Tebliğ ile  yukarıda yer alan düzenleme kaldırılmıştır.

Düzenleme kaldırılmakla birlikte; e.fatura kapsamına giren mükelleflerin birbirleri ile olan işlemlerinde e.fatura düzenlemeleri ve almaları zorunluluğu vardır. Bu zorunluluğa uyulmaması halinde uygulanacak cezalar gerek 397 gerekse 421 sıra nolu tebliğ’lerde düzenlenmiştir.

İlgili tebliğ’lerdeki cezalara ait düzenlemeler aşağıdaki şekildedir:

“Elektronik fatura uygulamasına dâhil olan mükelleflerin elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan diğer mükelleflere düzenleyecekleri faturaların elektronik fatura olması zorunludur. Bu zorunluluğa uymayan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanununda öngörülen cezai hükümler uygulanacaktır.

“Elektronik fatura uygulamasına dâhil olan mükelleflerin, elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan diğer mükellefler tarafından gönderilen elektronik faturaları almaları zorunludur. Bu zorunluluğa uymayan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerinde belirtilen fatura almayan mükelleflere tatbik olunan cezai hükümlerin uygulanacağı tabiidir.”

 E.fatura yerine kağıt fatura alınması durumunda faturanın gider olarak dikkate alınması ve KDV’sinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı konusunda, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın verdiği 24.11.2015 yakın tarihli özelge de; böyle bir durumda kesilecek cezalar ile ilgili açıklamalar yer almıştır.

Özelge de özetle şu açıklamalar yapılmıştır:

Elektronik fatura düzenlenmesi gerektiği halde kağıt ortamında fatura düzenlenmiş olmasının, Vergi Usul Kanununda öngörülen ceza hükümlerinin uygulanmasını gerektirdiği, ancak bu durumun, fatura içeriği mal teslimi veya hizmet ifasının yapılmadığı anlamına gelmeyeceğinden, mal teslimi veya hizmetin ifa edilmiş olması nedeni ile kağıt faturanın gider olarak dikkate alınabileceği ve KDV’sinin de indirim konusu yapılabileceği belirtilmiştir.

Ancak kağıt ortamında bir fatura düzenlense bile, zorunluluk kapsamındaki mükelleflerin düzenlemesi gereken asıl belge olan e-faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içinde düzenlenmemiş olması dolayısıyla, düzenlenmeyen e.fatura için, bu belgeyi düzenlemek ve almak zorunda olanlara Vergi Usul Kanunu’nun Kanunun 353. maddenin birinci bendine göre özel usulsüzlük cezasının kesilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Sonuç olarak; e.fatura düzenlenmesi gerekirken kağıt fatura düzenlenmesi halinde fatura gider olarak dikkate alınabilecek ve KDV indirim konusu yapılabilecektir.

Ancak asıl belge olan e.faturanın fatura düzenleme süresi olan 7 günlük süre içerisinde düzenlenmediği gerekçesi ile bu belgeyi düzenlemek ve almak zorunda olanlara, her bir fatura için 200 liradan az olmamak üzere (01.01.2015 için) faturada yer alan tutarın % 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

E-arşiv fatura içinde aynı hükümler geçerli olacaktır.

 

 

14.12.2015, İstanbul

 

 

 

 

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.