Gündem

ESKİ YAZAR KASALARIN KULLANMA SÜRELERİ BİTİYOR. 01.01.2016 TARİHİNDEN İTİBAREN DEVİR, YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ DEVRİ.

ESKİ YAZARKASALARIN KULLANMA SÜRELERİ BİTİYOR.

01.01.2016 TARİHİNDEN İTİBAREN DEVİR, YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ DEVRİ.

KİMLER ZORUNLULUK KAPSAMINDA :

Bilindiği üzere 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun kapsamında, 69 Seri No’lu Genel Tebliği ile mevcut ödeme kaydedici cihazlar yerine “Yeni Nesil ÖKC” kullanma mecburiyeti getirilmiştir. Tebliğe göre mükellefler önceki mevzuat hükümlerine tabi ellerindeki ödeme kaydedici cihazlarını, 31/12/2015 tarihini geçmemek üzere mali hafızaları doluncaya kadar kullanabileceklerdir. Sözkonusu Tebliğ ile kademeli bir geçiş öngörülmüştür.

-Faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullanan mükellefler ile Yol kenarı otopark hizmeti veren mükellefler 1/1/2013 tarihinden itibaren EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorundadırlar.

İlgili tebliğ’de yer alan geçiş tarihleri önce 01.07.2013, daha sonra 01.10.2013 tarihine ertelenmiştir.

Bu düzenlemeden sonra Vergi Usul Kanunu’nda da düzenlenmeler yapılmıştır.

426 sıra no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile ;

Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlara (perakende teslimde bulunan veya hizmet ifa eden) Vergi Usul Kanununa göre fatura vermek zorunda olmadıkları mal satışları veya hizmet ifaları için "Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları" kullanma mecburiyeti getirilmiştir.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılmasına ilişkin kademeli bir geçiş öngörülmüştür. Tebliğ’de yer alan açıklamalara göre;

-Ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar ile Yol kenarı otopark hizmeti veren mükellefler 1/10/2013 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özellikli cihazları kullanmaya başlamışlardır.

- Basit/Bilgisayar bağlantılı yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmak zorunda olan mükelleflerin bu mecburiyetleri ise 1/1/2016 tarihinde başlayacaktır.

Mükellefler, bu tarihten önce de Bakanlıkça onaylanmış yeni nesil ödeme kaydedici cihazları alarak kullanabileceklerdir. Ayrıca bu mükellefler, istemeleri hâlinde EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihazları da kullanabileceklerdir.

Mükellefler, eski ödeme kaydedici cihazlarını Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili 60 Seri No’lu Genel Tebliğ’de yapılan açıklamalar çerçevesinde hurdaya ayıracaklardır.

YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ :

Yeni nesil ÖKC, temel olarak “Basit/Bilgisayar Bağlantılı” ve “EFT-POS özelliği olan cihazlar” olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.

Bu cihazlarda Mali bilgileri içeren yeni nesil ÖKC fişleri ile bankacılık işlemine ait bilgileri içeren banka POS harcama belgesi bilgileri birleştirilmiştir. Bankacılık kartları ile yapılan teslim ve hizmet ifalarına ait yeni nesil ÖKC fişlerinin müşteri nüshalarında, ÖKC fişlerinde yer alan mali bilgilerin yanı sıra banka POS harcama belgelerinde olması gereken bankacılık bilgileri de yer alacaktır. 

Bankacılık kartları ile yapılan ödeme karşılığında ÖKC fişi yerine fatura düzenlenmesinin söz konusu olduğu durumlarda, mali değeri olan ÖKC fişi yerine, satışın faturalı satış olduğunu belirten bir bilgi fişinin ÖKC’den düzenlenerek müşteriye verilmesi ve bu bilgi fişinde banka POS harcama bilgilerinin de gösterilmesi gerekmektedir.

Yeni nesil ÖKC ‘ler hem bankacılık hem de fiş düzenleme işlemlerinin bir arada bulundurduğundan 01.01.2016 tarihinden itibaren yeni nesil ÖKC’lerden bağımsız banka pos cihazı kullanılmayacaktır.

Ayrıca, Yeni Nesil ÖKC Kılavuzda günlük hafızayla ilgili olarak cihazların her fiş sonlandığında fiş toplamı ve toplam KDV değerini anlık olarak günlük hafızaya kaydetmesi yanında, istenildiğinde bu verileri GİB bilgi sistemlerine anlık veya günlük olarak iletilebilecek nitelikte olduğu açıklanmaktadır. Bu şekilde perakende satış işlemlerinin bir merkezden, çok kolay şekilde ve otomatik şekilde denetlenebilmesi sağlanacaktır. Her işlem anında merkezi sisteme aktarıldığı için, merkez bunları kolayca görecek ve denetleyebilecektir.

YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARIN KAYIT SÜRELERİ :

Mükellefler, kullanmak üzere aldıkları yeni nesil ödeme kaydedici cihazları, alış faturasının düzenlendiği tarihten (fatura tarihi dahil) itibaren 15 gün içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine bir dilekçeyle (alış faturası örneği, cihaz sicil numarası, cihazdan alınan bir fiş örneği de dâhil olmak üzere gerekli belgeleri eklemek suretiyle) bildirerek kayıt ettireceklerdir. Ayrıca mükellefler kayıt işlemi ile birlikte, kullanmak üzere aldıkları her bir cihaz için ayrı ayrı olmak üzere "Ödeme Kaydedici Cihazlara Ait Levha"yı işyerlerinde devamlı surette görülebilecek bir yere asacaklardır.

Cihazın alındığı tarih itibariyle yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetinin başlamasına 15 günden daha az bir sürenin bulunması halinde mükellefler, söz konusu 15 günün sonunu beklemeyecekler ve mecburiyetleri başlamadan önce yukarıda açıklandığı şekilde kayıtlarını yaptırıp ödeme kaydedici cihazlara ait levhalarını alacaklardır.  

Ancak 17.11.2015 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan “Tebliğ Taslağı” na göre Yeni Nesil ÖKC’lerin kayıt işlemleri ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Taslağın bu şekilde yayınlanması halinde;

Yeni Nesil ÖKC’lerin satışı, ÖKC firmalarının satış bayileri tarafından yapılacak ve GİB sisteminde alıcının Vergi Kimlik Numarası ile sorgulama yapıldıktan sonra cihaz ruhsatnamesi doldurularak, cihaz faturası ile birlikte müşteriye teslim edilecektir. Yeni Nesil ÖKC, ruhsatname ve kullanım kılavuzunun müşteriye tesliminden sonra cihazın aktivasyon işlemi için yetkili servisler ÖKC TSM (Güvenli servis sağlayıcı) merkezinin ekranına kendi bilgileri ve satış faturasının bilgilerini girerek satış işlemini sonlandıracaklardır.

Kısaca, Yeni Nesil ÖKC’ler için ÖKC izin yazısı alma, cihazı vergi dairesine kayıt ettirme, YN ÖKC levhası alma vb. işlemler elektronik ortama taşınmış olup, kayıt işlemleri ÖKC satış bayileri ve yetkili servisleri tarafından gerçekleştirilecektir.

CEZAİ MÜEYYİDELER :

Yeni nesil ÖKC kullanma mecburiyetini getiren 426 sıra no’lu VUK Genel Tebliği’nde belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket eden mükellefler ile yeni nesil ÖKC üreticileri veya ithalatçıları hakkında VUK’un mükerrer 355. maddesinde yer alan özel usulsüzlük cezaları uygulanacaktır.

 

24.11.2015

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.