Gündem

SONRADAN TARH EDİLEN KDV İNDİRİM KONUSU YAPILABİLİR Mİ?

SONRADAN TARH EDİLEN KDV İNDİRİM KONUSU YAPILABİLİR Mİ?

Geçmiş dönemlere ait KDV’nin sonradan re’sen veya ikmalen tarh etmesi veya pişmanlık yoluyla sonradan ödenen sorumlu sıfatıyla KDV’nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususu KDV Uygulama Genel Tebliği’nde açıklayıcı bir hüküm bulunmaması nedeniyle son dönemlerde tereddüt yaratmıştı.

1995 yılından beri yürürlükte olan 49 seri nolu KDV tebliğinde yeralan;

“Sorumlu sıfatıyla beyanın hiç yapılmadığının veya eksik yapıldığının tespiti üzerine bu vergilerin ikmalen veya re'sen tarhedilmesi halinde de tarhedilen vergi aslı indirim konusu yapılabilecektir. İndirim, ikmalen veya re'sen tarhedilen vergi aslının vergi dairesine ödenmesi ve ödemenin gerçekleştiği takvim yılı aşılmaması şartıyla kanuni defterlere kaydedildiği dönemde, I numaralı katma değer vergisi beyannamesi ile yapılacaktır.” Hüküm ile sonradan tarh edilen KDV tutarları, ödemenin gerçekleştiği takvim yılı aşılmamak kaydı ile kanuni defterlere kaydedildiği dönemde indirim konusu yapılabilmekteydi.

Ancak 26.04.2014 tarihinde yayımlanan Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliğinde, buna ilişkin bir düzenlemenin yeralmaması ve 49 seri nolu KDV Genel Tebliğinin yürürlükten kalkmış olması nedeniyle, uygulama konusu tereddütlere neden olmuştu.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan 17.03.2015 tarih 37009108-130[29-2014/3954]-35 sayılı özelge ile Maliye Bakanlığı görüşünü açıklamış bulunmaktadır.

Buna göre;

“Sonradan tarh edilen KDV’nin, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılının aşılmış olması nedeniyle indirim konusu yapılmasının mümkün bulunmadığı görüşünü belirtmiştir.

Buna göre;

  • KDV Kanunu’nun 11/1-c maddesine istinaden tecil – terkin işleminde, ihracatın kanunla belirlenen şartlarda gerçekleşmemesi nedeniyle KDV’nin sonradan ihraç kayıtlı satıcıya rücu  edilmesi,
  • İstisna konusu bir teslim ya da hizmete ait KDV’nin şartları sağlamadığı gerekçesi ile sonradan tarh etmesi,
  • Sorumlu sıfatıyla ödenmesi gereken KDV’nin zamanında beyan edilmeyip, sonradan beyan edilmesi,
  • Faturada KDV oranının sehven %18 yazılması gerekirken %8 veya %1 yazılması, gibi durumlarda, KDV’nin takvim yılı aşıldıktan sonra tarh edilmesi durumunda, ödenen bu KDV tutarları indirim konusu yapılamayacaktır.

Maliye Bakanlığı’nın bu görüşüne katılmadığımızı belirtmekle birlikte; başka bir düzenlemenin olmaması nedeniyle, sonradan tarh edilen KDV’nin indirim konusu yapılması risk oluşturacaktır. Bu nedenle benzer bir durumla karşılaşılması halinde “ihtirazı kayıt” la beyan edilerek konu yargıya taşınabilir.

Konuya ilişkin özelge aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

Saygılarımızla,

 

28.09.2015

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

37009108-130[29-2014/3954]-35  

                                                                                                                    17.03.2015

 

 

Konu

:

Tarh edilen KDV'nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı.

 

             

             İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; yatırım teşvik belgesinin iptal edilmesi nedeniyle tarh edilen katma değer vergisinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

            13/d maddesinde; yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makina ve teçhizat teslimlerinin katma değer vergisinden istisna edildiği, yatırımın teşvik belgesinde öngörüldüğü şekilde gerçekleşmemesi halinde, zamanında alınmayan verginin alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edileceği, zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımının, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlayacağı,

             29/1 inci maddesinde; mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri,

             29/3 üncü maddesinde; indirim hakkının vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği,

            29/4 üncü maddesinde; Maliye ve Gümrük Bakanlığının vergi indirimi uygulamasında doğabilecek aksaklıkları, vergi mükerrerliğine ve vergi muafiyetine meydan vermeyecek şekilde, bu Kanunun ana ilkelerine uygun olarak gidermeye ve indirimle ilgili usul ve esasları düzenlemeye yetkili olduğu,

            34/1 inci maddesinde; yurt içinden sağlanan veya ithal edilen mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin alış faturası veya benzeri vesikalar üzerinden ayrıca gösterilmek ve kanuni defterlere kaydedilmek suretiyle indirilebileceği,

            35 inci maddesinde ise; malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması ve bu girişin defter kayıtları ile beyannamede gösterilmesi şartı ile vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellefin bunlar için borçlandığı vergiyi; bu işlemlere muhatap olan mükellefin ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzelteceği hüküm altına alınmıştır.

            Konuya ilişkin olarak özelge talep formu ekinde ibraz ettiğiniz Haziran/2006 dönemine ait 10.11.2014 tarih ve 20141110015060000003 sayılı tahakkuk fişinde, adınıza Gecikme Faizli KDV tahakkuk ettirildiği anlaşılmıştır. Bu itibarla, yatırım teşvik belgesinin iptal edilmesi üzerine Şirketiniz adına tarh edilen KDV’nin, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılının aşılmış olması nedeniyle indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.