Gündem

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE YÜRÜTÜLEN FAALİYETLERE İLİŞKİN BİLDİRİMLER VE YMM RAPORU

4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa ilişkin Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği, 12.03.2014 tarih ve 28939 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olup ilgili yönetmelik 13.03.2014 tarih ve 03/04 sayılı Sirkülerimiz ile duyurulmuştu.

Söz konusu yönetmelikte, teknoloji geliştirme bölgelerinin kuruluşuna, işletilmesine, bölgede yer alacak yönetici şirket ve girişimci şirketlerin yürütecekleri faaliyetlere ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır.

Buna göre;

-Teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan girişimci firmalarının, Ar-Ge projeleri ve bölgede istihdam edilen tüm Ar-Ge ve destek personeli listelerini, kayıt altına alınan detayları ile birlikte aylık olarak arşivlemeleri ,

-Teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunan Bölge yönetici şirket ve girişimci firmaların faaliyetlerine ilişkin, kendi mali müşaviri veya yeminli mali müşavirince onaylı üçer aylık bilgilerin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından istenen formatta söz konusu üçer aylık dönemleri takip eden 60 gün içerisinde Bakanlığa gönderilmesi,

-Yönetici şirketlerin her türlü hesap ve işlemlerinin yıllık olarak yeminli mali müşavire inceletilmesi amacıyla yeminli mali müşavirle her yılın ocak ayı sonuna kadar o yıla ilişkin sözleşmenin yapılması gerektiği, yeminli mali müşavirin, Bakanlıkça belirlenen rapor formatına uygun olarak yönetmelik kapsamında düzenlediği mali denetim raporunun her yılın haziran ayı sonuna kadar aynı süre içinde kendisine ve Bakanlığa gönderilmesini sağlanması,

gerekmektedir.

Yukarıda yer alan açıklamalara ilişkin yönetmelikte yer alan ilgili maddeler aşağıdaki gibidir.

Yönetmeliğin “Yönetici Şirketin Görev ve Sorumlulukları” başlıklı 15/1-ö,s maddesinde;

“ö) Bakanlıkça istenilen formata uygun olarak hazırlanmış, üçer aylık dönemler halinde kendisine ve Bölgede bulunan girişimcilerin faaliyetlerine ilişkin, kendi serbest muhasebeci mali müşaviri veya yeminli mali müşavirince onaylı bilgilerin üçer aylık dönemi takip eden atmış gün içerisinde Bakanlığa gönderilmesi, ayrıca aynı bilgilerin elektronik ortamda Genel Müdürlüğe iletilmesi, bu bende uygun hareket edilmemesi halinde aylık muafiyet belgelerinin onaylanmaması,"

s) Her türlü hesap ve işlemlerini yıllık olarak 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre yetkilendirilmiş yeminli mali müşavire inceletilmesi amacıyla yeminli mali müşavirle her yılın ocak ayı sonuna kadar o yıla ilişkin sözleşmenin yapılması, yeminli mali müşavirin, Bakanlıkça belirlenecek Yeminli Mali Müşavir Rapor Formatına uygun olarak bu Yönetmelik kapsamında düzenlediği mali denetim raporunun birer örneğinin her yılın haziran ayı sonuna kadar aynı süre içinde kendisine ve Bakanlığa gönderilmesinin sağlanması,"

düzenlemeleri yer almaktadır.

Yönetmeliğin "Muafiyet ve İstisnalar" başlıklı 37/1-c,g maddesinde;

“c) Bölgede çalışan ve bu Yönetmeliğe göre tanımlanmış Ar-Ge ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri 31/12/2023 tarihine kadar her türlü vergiden istisnadır. Bu istisnanın uygulanabilmesi için, ilgili girişimci, Bölgede çalışan ve bu Yönetmeliğe göre tanımlanmış tüm Ar-Ge ve destek personelini, Ar-Ge projelerindeki görev tanımlarını, nitelik ve çalışma sürelerini gösteren listeyi aylık olarak yönetici şirkete onaylatır, inceleme ve denetimlerde ibraz edilmek üzere saklar.

g) Bakanlıkça istenilen formata uygun olarak hazırlanmış, üçer aylık dönemler halinde Bölge yönetici şirket ve Bölgede bulunan girişimcilerin faaliyetlerine ilişkin, kendi mali müşaviri veya yeminli mali müşavirince onaylı bilgiler Bakanlığa üç aylık dönemi takip eden altmış gün içerisinde gönderilir. Bu süre içerisinde gönderilmemesi halinde, Bölgede sağlanan muafiyetlerin devam edip etmeyeceğine yönelik inceleme yapılmasını sağlamak amacıyla Maliye Bakanlığı, Bakanlık tarafından bilgilendirilir."

düzenlemeleri yer almaktadır.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri yönetici şirketlerin ve bu bölgelerde faaliyet gösteren girişimci firmaların üçer aylık dönemlerden sonraki 60 gün içinde istenen onaylı bilgilerin Bakanlığa portal üzerinden istenen formatta göndermeleri gerekmektedir. Ayrıca yönetici şirketlerin yeminli mali müşavir ile o yıla ilişkin sözleşmelerini Ocak ayı içerisinde yapmış olmaları gerekmektedir. Yeminli mali müşavirlerin bu Yönetmelik kapsamında düzenlediği mali denetim raporunun birer örneğini her yılın Haziran ayı sonuna kadar Yönetici şirkete ve Bakanlığa göndermesi gerekmektedir. Bu raporun hazırlanması kendilerine ve Bakanlığa birer örneğinin gönderilmesinin sağlanması yönetici şirketin görev ve sorumluluğundadır. Rapor formatı “YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK 4691 SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE YER ALAN YÖNETİCİ ŞİRKETLERE AİT TASDİK RAPORU” başlığı ile Bilim Ve Teknoloji Bakanlığı internet sitesinde yayımlanmıştır.

17.02.2015

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.