Gündem

Transfer Fiyatlandırması Kapsamında Ülke Bazlı Raporların Otomatik Değişimine İlişkin Aktivasyon Bazı Ülkeler İçin Tamamlanmıştır.

25.12.2020

Duyuru:

 

* Transfer Fiyatlandırması Kapsamında Ülke Bazlı Raporların Otomatik Değişimine İlişkin Aktivasyon Bazı Ülkeler İçin Tamamlanmıştır.

 

Bilindiği üzere transfer fiyatlandırması belgelendirme yükümlülüğü yeniden düzenlenmiş ve düzenleme sonrasında “Genel Rapor”, ”Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu (hali hazırda zaten hazırlanması gerekmekteydi)”, “Ülke Bazlı Bildirim Formu”, “Ülke Bazlı Rapor” mevzuatımızda yerini almıştır.

Söz konusu raporlardan ülke bazlı rapor, raporlanan hesap döneminden bir önceki hesap döneminin (ilk yıl için;2018 yılı) konsolide finansal tablolarına[1] göre toplam konsolide grup[2] geliri, 750 milyon Avro ve üzerinde olan çok uluslu işletmeler grubunun[3] Türkiye’de mukim nihai ana işletmesi[4] veya vekil işletmesi[5] raporlanan hesap dönemini izleyen hesap dönemi sonuna kadar ülke bazlı raporu hazırlayacak ve elektronik ortamda idareye sunacaktır.

Ülke bazlı rapor bilgileri Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar çerçevesinde karşılıklı olarak diğer ülke vergi idareleri ile paylaşılacak olup bu kapsamda ülke bazlı raporun değişime tabi tutulacağı ülkelerin listesi OECD’nin internet sitesinde yayınlanmıştır. Buna göre Türkiye sirkülerimizin yayım tarihi itibariyle, 37 ülke ile Ülke Bazlı Raporu (CbCr) paylaşacak ve aynı şekilde 47 ülkeden de bu rapor içeriği bilgileri alacaktır.    

Listeye aşağıdaki linkte yer alan OECD’ye ait internet sitesi üzerinden ulaşabilmektedir.

OECD

2019 hesap dönemine ilişkin ilk ülke bazlı rapor BTRANS aracılığıyla gönderilmesine ilişkin süre, 26 Şubat 2021 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştı. Bu süreye kadar aktivasyonu tamamlanacak ülkeler değişiklik gösterebilecektir. Ayrıca Türkiye ile bilgi paylaşan ülkelerin bilgi paylaşımlarının hangi hesap dönemlerini kapsayacağı da takip edilmelidir.

 

İkili değişim ilişkileri kapsamında OECD sitesi güncelleneceğinden bu sitenin takip edilmesi önem arz etmektedir.

Nihai ana işletmenin veya vekil işletmenin Türkiye’de bulunmadığı durumlarda 750 milyon Avro (dahil)  tutarsal eşiğinin aşıldığı ancak aktivasyon işleminin tamamlanmadığı ülkeler bakımından, Türkiye’de mukim işletme (çok uluslu işletme grubunun Türkiye’de birden fazla işletmesi bulunması durumunda diğerleri adına biri), ülke bazlı raporu elektronik ortamda İdareye kendisinin sunacağını özellikle belirtmek isteriz.

Saygılarımızla,

 

 

 

 

 

[1] Konsolide Finansal Tablo: Çok uluslu işletmeler grubunun TMS/TFRS, BOBİ FRS, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile benzeri standartlar uyarınca hazırlanmış finansal tablolarını ifade etmektedir.

 

[2] Grup: Ortaklık ya da kontrol ilişkisi aracılığıyla bağlı olan ve yürürlükteki muhasebe ve finansal raporlama standartları uyarınca, konsolide finansal tablolar hazırlaması gereken ya da gruptaki herhangi bir işletmenin hisseleri borsada işlem görse idi, konsolide finansal tablolar hazırlaması gerekecek olan işletmelerin tümünü ifade eder.

 

[3] Çok Uluslu İşletmeler Grubu: Farklı ülkelerde mukim olan iki veya daha fazla işletmenin dahil olduğu grubu veya bir işletmenin başka bir ülkede mukim iş yeri veya daimî temsilcisi aracılığıyla faaliyette bulunmasından dolayı vergiye tabi olması nedeniyle oluşan grubu ifade eder.

 

[4] Nihai Ana İşletme: Çok uluslu işletmeler grubunun, işletmenin mukim olduğu ülkede uygulanan muhasebe ve finansal raporlama standartları uyarınca, konsolide finansal tablolar hazırlaması gereken ya da hisseleri, mukim olduğu ülkede borsada işlem görse idi, konsolide finansal tablolar hazırlaması gerekecek olan hâkim işletmesini ifade eder.

 

[5] Vekil İşletme: Çok uluslu işletmeler grubu tarafından nihai ana işletmeye yegâne vekil olarak tayin edilmiş ve ülke bazlı raporu çok uluslu işletmeler grubu adına sunacak olan işletmeyi ifade eder.

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.