Gündem

Dikkat ! Kdv İade Alma Hakkınızı Kaybedebilirsiniz.

Maliye Bakanlığı 15/02/2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 23 nolu KDV tebliği ile; 2019 ve izleyen yılların vergilendirme dönemlerine ilişkin işlemlerden kaynaklanan iade taleplerindeki iade talep sürelerinde bir değişiklik yaptı.

Eskiden herhangi bir dönemdeki kdv iade talebini (indirimli orana tabi işlemleden doğan iade talepleri hariç) zamanaşımı süresi içinde (dönemi takip eden yılın başından itibaren 5 yıl) talep etme hakkı varken, bu tebliğ ile;

- İndirimli orana tabi işlemlerden doğan iade taleplerinde en geç izleyen yıl,

-Tam istisna kapsamına tabi işlemlerde; iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar

-Kısmi tevifat uygulanan işlemlerde tevkifata tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunluluğu getirildi.

Ayrıca sadece beyannamede iade tutarını yazmakta yeterli değil.

Buna göre, Kanunun 32 nci maddesi ile geçici maddelerde yer alan tam istisna kapsamındaki işlemlere ve Kanunun 9 uncu maddesi kapsamındaki kısmi tevkifat uygulanan işlemlere ilişkin  iade talebinde bulunacak mükelleflerin, istisnaya/tevkifata tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar ilgili dönem beyannamelerinde istisnaya ilişkin yüklenilen KDV sütununu doldurmaları ve en geç bu süre içinde standart iade talep dilekçesiyle birlikte iade talepleri için Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan belgelerle (teminatla talep edilen iadelerde teminat dahil) vergi dairelerine başvurmaları zorunludur.

Örneğin; 2019/Ocak ayındaki ihracat istisnasından doğan iade talebinizi en geç 31 Aralık 2021 tarihine kadar iade talep etmeniz ve iade talebi talebi için gerekli aşağıdaki belgelerin de  bu tarihe kadar verilmesi zorunludur.

- Standart iade talep dilekçesi

- Satış faturaları listesi

- Gümrük beyannamesi veya listesi 

- İhracatın beyan edildiği döneme ait indirilecek KDV listesi

- Yüklenilen KDV listesi

- İadesi Talep Edilen KDV Hesaplama Tablosu

 

2019/Ocak ayından itibaren kısmi tevkifata tabi iade talepleriniz için de aynı durum geçerlidir.

 

Aksi halde iade talep hakkınız ortadan kalkmaktadır.

 

İade talep süresinin dolmasından sonra, geçmiş dönemler için düzeltme beyannamesi verilmek suretiyle ve/veya standart iade talep dilekçesi ve ilgili belgeler ibraz edilmek suretiyle iade talep edilmesi mümkün değildir. 

Bu nedenledir ki; 2019 yılına ilişkin tam istisna kapsamında veya kısmi tevkifat kapsamında doğan KDV iadelerini 31 Aralık 2021 tarihine kadar belirtilen şekilde nakten veya mahsuben iade talep etmenizi, bu tarihten sonra bu dönemlere ilişkin iade talep hakkınızın olamayacağını belirtmek isteriz.

Saygılarımızla,

16.04.2021

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.