Gündem

e-TEBLİGAT ADRESİNİZİ HER GÜN KONTROL ETMEYİ UNUTMAYIN !

 

Vergi Usul Kanunu’nun 21 inci maddesinde tebliğ; vergilendirmeyi ilgilendiren ve hüküm ifade eden hususların yetkili makamlar tarafından mükellefe veya ceza sorumlusuna yazı ile bildirilmesi şeklinde tanımlanmış olup aynı kanunun ilgili maddelerin de tebliğ usulleri olarak posta ile tebliğ, ilan yolu ile tebliğ, memur aracılığıyla tebliğ ve elektronik ortamda tebliğ yapılabileceği belirtilmiştir.

Tebliği iş bu gündemimizin konusunu oluşturmak olup bu süreç Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun E. 2021/2 K.2021/4 kararı çerçevesinde özet olarak açıklanacaktır.

Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellef grupları bakımından en sık kullanılan tebligat şekli elektronik tebliğ (e-Tebligat) yöntemi olup, bu tebliğ şekline ilişkin usul ve esaslar 456 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Tebliği ile belirlenmiştir.

E-Tebligat, vergilendirme ile ilgili evrakın Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından e-imzalı olarak muhatabın elektronik tebligat adresine gönderilmesi işlemidir.

Tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirilen ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecek olanlar aşağıda belirtilmiştir:

a) Kurumlar vergisi mükellefleri

b) Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (Kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç)

c) İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler

 

E-tebligat uygulamasında, elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılmaktadır.

Peki mükellefler nezdinde konunun idari yargıya taşınmasına neden olan olay nedir?

Mükelleflerin e-Tebligat talep bildirimi dilekçesinde yer alan e-posta adresine ve/veya cep telefonu numarasına, tebligat yapıldığına ilişkin bildirim gönderilmediği gerekçesi ile tebligatın geçersiz olduğu yönünde idari davalar açılmıştır.

Bölge İdare Mahkemeleri tarafından farklı verilen kararlar neticesinde 18.11.2021 tarihli ve 31663 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığı üzere Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu tarafından Bölge İdare Mahkemeleri tarafından birbirlerine aykırı olarak verilen kararlar giderilmiştir.

 

Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu, Bölge İdare Mahkemeleri Arasındaki Aykırılıkların Giderilmesi kapsamında konu E. 2021/2 K.2021/4 sayı ve 22.9.2021 tarihli kararında “Vergi Usul Kanunu’nun 107/A maddesi uyarınca yapılan elektronik tebligat sistemine başvuru sırasında veya daha sonra bildirilen telefon numarasına ve/veya e-posta adresine bildirme mesajı gönderilmesinin tebligat süresini ve geçerliliğini etkilemeyeceği” ne oy birliği ile karar vermiştir.

Ayrıca Danıştay kararında 456 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Tebliği’nde yer alan ;”Kendisine elektronik ortamda tebligat yapılacak muhatap tarafından elektronik tebligat sistemine başvuru sırasında veya daha sonra bildirilen mobil telefon numarasına ve/veya e-posta adresine, kendisine gönderilen tebligata ilişkin bilgilendirme mesajı gönderilebilir. Bilgilendirme mesajının herhangi bir nedenle muhataba ulaşmamış olması tebligat süresini ve geçerliliğini etkilemez.” düzenlemesine yer vermiştir.

 

Sonuç olarak; söz konusu karar ve Tebliğ düzenlemesi göstermektedir ki; mükelleflerin her gün e-tebligat adreslerine bakarak kendilerine tebligat yapılıp yapılmadığını kontrol etmeleri, elektronik tebligat sistemine başvuru sırasında bildirilen telefon numarasına ve/veya e-posta adresine bilgilendirme mesajı gönderilmesini beklememeleri gerekmektedir.

İdari eylem ve işlemlere karşı İdari Yargılama Usul Kanunu ile Vergi Usul Kanunu’ndan doğan idari ve yargısal itiraz süreçlerinin tebliğ tarihinden itibaren başladığını, bu bakımdan vergilendirme ile ilgili hüküm ifade edecek olacak evrakın tebliğ tarihinin, vergilendirme süreci içerisinde son derece önemli olduğunu bir kez daha hatırlatırız.

 

 

30.11.2021

 

Saygılarımızla   

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.