Gündem

Reklam Hizmeti Alımlarında Uygulanacak Kdv Tevkifatları

Vergi sorumluluğu kapsamında KDV alacağını güvence altına almak amacıyla getirilen KDV tevkifatı düzenlemesi sadece ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanlar için öngörülmüş olmayıp Hazine ve Maliye Bakanlığı, bunların dışında gerekli gördüğü diğer hallerde de Türkiye’de yapılan teslim ve hizmet bedelleri üzerinden hesaplanan KDV’nin ödenmesinden işleme taraf olanları sorumlu tutabilmektedir.

Gündemimizde söz konusu sorumluluk kapsamında reklam hizmetlerine ilişkin, hizmeti alanlar tarafından yerine getirilmesi gereken KDV tevkifatının özetine yer verilecektir.

KDV Genel Uygulama Tebliği’nde reklam verme işlemleri hem tam tevkifat kapsamında hem de kısmi tevkifat kapsamında olmak üzere iki işlem altında sınıflandırılmıştır. Her iki tevkifat uygulamasında da tevkifat, tevkifata tabi işlemin yapıldığı dönemde vergi sorumlularına ait 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilecektir.

 

1. Tam Tevkifat Uygulaması Kapsamında Reklam Verme İşlemleri: 

Tam tevkifat, işlem bedeli üzerinden hesaplanan verginin tamamının işleme muhatap olan alıcılar tarafından beyan edilip ödenmesidir.

KDV mükellefi olan gerçek veya tüzel kişiler, KDV mükellefiyeti olmayan;

- Amatör spor kulüplerine, oyuncularının formalarında gösterilmek,

- Şahıslara veya kuruluşlara ait bina, arsa, arazi gibi yerlerde duvarlara yazılmak, pano olarak yerleştirilmek,

- Gerçek veya tüzel kişiler tarafından yayımlanan dergi, kitap gibi yazılı eserlerde yayınlanmak,

 

suretiyle ve bunlara benzer şekillerde reklam vermeleri halinde reklam verme işlemleri ile ilgili KDV, reklam hizmeti alanlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilecektir. Tevkifat oranı ise işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin tamamıdır.

Yurt dışında alınan ancak Türkiye’de verilen veya Türkiye’de faydalanılan reklam hizmetleri de KDV uygulamasında tam tevkifat kapsamındadır.  

  

2. Kısmi Tevkifat Uygulaması Kapsamında Reklam Verme İşlemleri: 

Kısmi tevkifat; hesaplanan verginin Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen kısmının işleme muhatap olan alıcılar tarafından, diğer kısmının ise teslim veya hizmeti yapan tarafından beyan edilip ödenmesidir.

  1. Spor Kulüplerinin Yayın, Reklam ve İsim Hakkı Gelirlerine Konu İşlemlere ilişkin Tevkifat Uygulaması

 

Profesyonel spor kulüplerince (şirketleşenler dahil) yapılan, aşağıda yer alan işlemlerde, KDV mükellefleri ile belirlenmiş alıcılar tarafından KDV tevkifatı uygulanacaktır.

Profesyonel spor kulüplerinin (şirketleşenler dahil)

- Sponsorluk yoluyla veya reklam almak (reklam alanları ve panolarının kiralanması dahil) suretiyle reklam gelirlerine,

- Spor müsabakalarının veya kulüple ilgili faaliyetlerin yayınlanması suretiyle yayın gelirine,

- Toplumsal şans oyunları ve diğer faaliyetlerde kulüp isminin kullanılmasına izin verilmesinden dolayı isim hakkı gelirlerine konu işlemler üzerinden KDV’nin (9/10)’u hizmeti alanlar tarafından tevkifata tabi tutulacaktır.

 

Amatör spor kulüplerinden alınan reklam hizmetlerinde ise, kulübün KDV mükellefiyetinin bulunmaması kaydıyla, işlem bedelinin tamamı tevkifata tabi olacaktır.

  1. Ticari Reklam Gelirlerine Konu İşlemlere İlişkin Tevkifat Uygulaması

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 35 Seri No.lu Tebliğ ile mal veya hizmetlerin tanıtım ve pazarlamasına yönelik her türlü ticari reklam hizmeti alımları kısmi KDV tevkifatı kapsamına alınmış olup KDV mükellefleri ile belirlenmiş alıcıların reklam hizmeti alımlarında (3/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır. Reklama ilişkin danışmanlık, reklamın planlanması, reklam içeriğinin hazırlanması ve tasarımı, reklamın yayımlanması gibi reklama yönelik hizmetlerde tevkifata tabi olmaktadır.

Yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere veya daha alt yüklenicilere devredilen ticari reklam hizmetlerinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yapılacaktır. Ayrıca reklam hizmetinin, reklam ajansları üzerinden alınması, söz konusu ajansların bu kapsamda alacakları yayın, prodüksiyon gibi reklama yönelik hizmetlerin tevkifata tabi tutulmasına engel teşkil etmeyecektir.

 

Profesyonel spor kulüplerinin (şirketleşenler dahil) reklam hizmetleri ise (9/10) oranında hizmeti alanlar tarafından tevkifata tabi tutulacaktır.

Tasarımı yapılmış olan reklamlara ilişkin baskı ve basım hizmeti alımları ise belirlenmiş alıcılara karşı ifa edilmek şartıyla (7/10) oranında KDV tevkifatına tabi olacaktır.

Kısmi tevkifat uygulamasında belirlenmiş alıcıların birbirlerine karşı yaptıkları teslim ve hizmetlerde (şirketleşenler dahil profesyonel spor kulüplerince yapılanlar hariç), KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.

Ayrıca belirlenmiş alıcıların kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki teslim ve hizmetlerinde hesaplanan KDV, alıcıların durumuna bakılmaksızın, tevkifata tabi tutulmayacaktır. Ancak, bu durum profesyonel spor kulüplerince (şirketleşenler dahil) belirlenmiş alıcılara yapılan teslim ve hizmetlerde geçerli olmayacaktır.

KDV mükellefiyeti bulunmayanların, belirlenmiş alıcı olmamaları kaydıyla, kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulaması söz konusu olmayacaktır.

Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000,00 TL’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.

 

31.03.2021

Saygılarımızla

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.