Sirküler

2009 yılında yatırım indiriminin kullanımında sorun var.

Yıl: 
2010
 
 
 
SİRKÜLER
02/05
12/02/2010
 
KONU :
* 2009 yılında yatırım indiriminin kullanımında sorun var.
 
2009 YILINDA YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANIMINDA SORUN VAR:
 
Bilindiği üzere, Anayasa Mahkemesi; Geçici 69. Maddenin yatırım indiriminin kullanımını sadece 2006, 2007 ve 2008 yıllarıyla sınırlayan hükmünü 08 Ocak 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kararıyla iptal etmiştir. Buna göre; kazanç yetersizliği nedeniyle 2006 yılına devreden yatırım indirimi tutarları ile 2006 öncesinde başlayıp iktisadi ve teknik bütünlük kapsamında bu tarih sonrasında da devam eden yatırımlardan doğan yatırım indirimi tutarları sadece 2006, 2007 ve 2008 yıllarda değil sonraki yıllarda da kullanılabilecektir.
 
Konuyla ilgili açıklamalarımız ve sözkonusu Karar, 11.01.2010 tarih ve 01/14 sayılı sirkülerimizde yeralmaktadır.
 
İptal kararının, Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girmesi nedeniyle, bu kapsamda yatırım indirimi hakları olanların, bu haklarını 2009 yılının son geçici vergi beyannamesinde ve 2009 yılının kurumlar vergisi beyannamesinde kullanabilecekleri, diğer bir ifadeyle anılan dönem beyannamelerinde kazançlarından yatırım indirimi istisnasını düşebilecekleri kanaatindeyiz.
 
Ancak; e.beyanname ortamında geçici vergi beyannamesinin hazırlanması sırasında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın aşağıdaki uyarısı ile karşılaşılmaktadır:
 
''8/1/2010 tarihli ve 27456 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Anayasa Mahkemesi'nin 2006/95 Esas, 2009/144 sayılı Kararı, Anayasanın 153 üncü maddesi uyarınca, 8 Ocak 2010 tarihinde yürürlüğe girdiğinden, 2009 hesap döneminde (Geçici vergi dönemleri de dahil) yatırım indirimi istisnasından yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.''

Resmi Gazete’de yayımlanan Karar ile Anayasa’ya aykırı olduğu açık olan bir hükmün hala uygulanmasında israr etmenin hatalı olduğunu, Gelir İdaresinin bu hatalı görüşünden geri dönmesi gerektiğini düşünüyoruz.
 
Ancak; geçici vergi beyannamelerinin verilme süresinin bitimine çok az bir süre kalmasına rağmen Gelir İdaresinin bu hatalı görüşünü değiştirmemiştir.
Bu nedenle; 2009 yılının son geçici vergi beyannamesinde yatırım indirimi haklarını kullanmayı tercih edecekler için aşağıdaki seçenekleri belirtmekte fayda görüyoruz:
 
1. Beyannamenin İhtirazi Kayıtla Verilmesi:
 
Beyanname verilmeden önce vergi dairesine; yatırım indirimini 2009 yılının 4. Geçici vergi döneminde kullanma haklarının bulunduğunu ve sözkonusu indirim tutarının dikkate alınmasını, aksi taktirde tarhiyata dava açma yoluna gidileceği yönünde bir dilekçe verilir,
Daha sonra beyannamede ihtirazi kayıt seçeneği işaretlenerek beyanname Gelir İdaresinin görüşüne göre doldurulur. Tarhiyata 30 gün içinde dava açılır. Bu yöntem seçildiğinde vergi önce ödenmekte ancak dava kazanılırsa geri alınmaktadır. ( Dilekçe örneği ekte sunulmuştur.)
 
2. Yatırım İndirimini Beyannamede Düşerek Vermek:
Gelir İdaresinin uyarısına rağmen yatırım indirimi tutarı, beyannamenin “diğer indirimler” satırına yazılarak indirim konusu yapılabilir. Ancak, bu durumda vergi dairesince cezalı tarhiyat yapılacaktır. Dava kazanılırsa problem değil ama kaybedilirse vergi ceza ve faiziyle birlikte ödenecektir.
 
Gelir İdaresinin hatalı görüşünü değiştirme ihtimalini dikkate alarak beyannamelerin son güne kadar bekletilmesinde fayda bulunmaktadır.
 
Öte yandan; geçici vergi beyannamelerinin ihtirazi kayıtla verilmesi halinde kurumlar vergisi beyannamesinde de aynı yöntemin seçilmesi gerektiği hususu açıktır.
Aynı husus, geçici vergi beyannamelerinde yatırım indirimini düşenler için de geçerlidir.
 
NOT: 2009 yılının 4. Geçici vergi beyannamesinde yatırım indirimini indirmeyi tercih edecek olanlar için aşağıdaki örnek ihtirazi kayıt dilekçesi hazırlanmış olup, bu dilekçenin geçici vergi beyannamesini vermeden önce vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.
 
Öte yandan; bu yönde verilecek beyannamelerde ihtirazi kayıt seçeneğinin mutlaka işaretlenmiş olması gereklidir.
 
                                                                                                          ……., … /… / 2010
…….. VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ
…..
 
Dairenizin ….. sicil numaralı mükellefiyiz.
 
Ocak- Aralık 2009 dönemine ait ( 2009 yılı 4. Dönem) geçici vergi beyannamemiz aşağıda açıklanan nedenle İYUK’nun 27/3. Maddesi uyarınca ihtirazi kayıtla verilmektedir.
 
Anayasa Mahkemesi 08 Ocak 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan E. 2006/95 K. 2009/144 sayılı ve 15.10.2009 tarihli kararı ile Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 69. Maddesindeki devreden yatırım indiriminin kullanımını sadece 2006, 2007 ve 2008 yıllarıyla sınırlayan hükmünü  iptal etmiştir.
 
Anayasa’ya aykırılığı tespit edilerek, Anayasa Mahkemesi tarafından iptaline karar verilmiş bir Kanun hükmünün uygulanması hukuken mümkün bulunmamaktadır.
 
Bu çerçevede, kazanç yetersizliği nedeniyle yararlanılamayıp 2009 yılına devreden yatırım indirimi istisna tutarımızı ( mulga geçici 61. Madde/ mulga 19. Madde kapsamında) 2009 yılının son geçici vergi ve dolayısıyla 2009 yılı kurumlar vergisi beyannamemizde kullanma hakkımız doğmaktadır.
 
Ancak; vergi idaresi Anayasa Mahkemesi’nin sözkonusu kararına rağmen e.beyanname ortamında yatırım indirimi hakkının kullanılmasıyla ilgili bir düzenlemeye gitmemiş, aksine e.beyanname hazırlanırken 2009 yılı için yatırım indirimin kullanılamayacağına dair bir uyarı koymuştur.
 
Bu durumda, Ocak –Aralık 2009 dönemine ait 4. Dönem geçici vergi beyannamemizde doğan kazançtan …………………….. TL yatırım indirimi istisnamızın düşülmesi gerektiği gerekçesiyle, ………….. TL geçici vergi matrahımızı ve …………….. TL geçici vergiyi ihtirazi kayıtla beyan ediyoruz. 
 
Vergi dairesinin geçici vergi beyannamemizde yatırım indirimi istisna tutarımızın düşülmesi gerektiği yönündeki ihtirazi kaydımızı dikkate almayarak tahakkuk yapması halinde ihtirazi kayıtla beyan ettiğimiz matrah ve vergi kısmı için dava açma yoluna gideceğimiz hususunu bilgilerinize arz ederiz.
 
Saygılarımızla.
İmza + Kaşe
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.