Sirküler

Asgari geçim indirimi uygulamasına esas alınacak asgari ücret belirlendi.

Yıl: 
2010
 
 
 
SİRKÜLER
01/07
05/01/2010
 
 
KONU :
* Asgari geçim indirimi uygulamasına esas alınacak asgari ücret belirlendi.
 
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ UYGULAMASINA ESAS ALINACAK ASGARİ ÜCRET:
 
Gelir Vergisi Kanunu’nun 32. Maddesinde aşağıdaki hükümler mevcuttur:
 
"Ücretin gerçek usulde vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulanır.
 
Asgari geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için % 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5 diğer çocuklar için % 5'idir. Gelirin kısmi döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarları esas alınır. Asgari geçim indirimi, bu fıkraya göre belirlenen tutar ile 103 üncü maddedeki gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranın çarpılmasıyla bulunan tutarın, hesaplanan vergiden mahsup edilmesi suretiyle uygulanır. Mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde iade yapılmaz.
 
İndirimin uygulamasında "çocuk" tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dahil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, "eş" tabiri ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder.
 
İndirim tutarının tespitinde mükellefin, gelirin elde edildiği tarihteki medeni hali ve aile durumu esas alınır. İndirim, yukarıdaki oranlara göre hesaplanan tutarları aşmamak kaydıyla, ücret geliri elde eden aile fertlerinden her biri için ayrı ayrı, çocuklar için eşlerden yalnızca birisinin gelirine uygulanır. Boşananlar için indirim tutarının hesabında, nafakasını sağladıkları çocuk sayısı dikkate alınır."
 
 
Buna göre asgari geçim indirimi (A.G.İ.) kısaca aşağıdaki formülle hesaplanabilir:
 
A.G.İ. Yıllık Tutarı = (Asgari Ücretin Yıllık Brüt Tutarı x A.G.İ. Oranı) x %15
 
Hesaplamada, ücretin elde edildiği takvim yılı başında belirlenen 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarı esas alınacak olup, yıl içinde asgari ücret tutarında yapılan değişiklikler dikkate alınmayacaktır.
 
Aylık yapılan ücret ödemelerinde ise asgari geçim indirimi, hesaplanan yıllık tutarın 12’ye bölünmesi suretiyle uygulanacak ve bir ay içerisinde yararlanılabilecek asgari geçim indirimi tutarı, yıllık olarak hesaplanan tutarın 1/12’sini geçemeyecektir.
 
 
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2009/1 sayılı Kararı uyarınca, 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren 16 yaşını doldurmuş işçiler için geçerli olacak asgari ücretin aylık tutarı
729,00 TL dır.
 
Buna göre, 2010 yılında elde edilecek ücret gelirlerine uygulanacak olan asgari geçim indirimi hesaplamasında dikkate alınacak asgari ücretin yıllık   tutarı 
(729,00 TL * 12 = ) 8.748,00 TL   olacaktır.
 
Bu tutardan hareketle aylık olarak uygulanacak asgari geçim indirimi tutarları aşağıda belirtilmiştir:
 

KİŞİSEL DURUMU
 
AYLIK ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (TL)
Bekar
0,5
54,68   
Evli Eşi Çalışan Çocuksuz
0,5
54,68   
Evli Eşi Çalışan 1 Çocuklu
0,575
62,88   
Evli Eşi Çalışan 2 Çocuklu
0,65
71,08   
Evli Eşi Çalışan 3 Çocuklu
0,7
76,55   
Evli Eşi Çalışan 4 Çocuklu
0,75
82,01   
Evli Eşi Çalışmayan Çocuksuz
0,6
65,61   
Evli Eşi Çalışmayan 1 Çocuklu
0,675
73,81   
Evli Eşi Çalışmayan 2 Çocuklu
0,75
82,01   
Evli Eşi Çalışmayan 3 Çocuklu
0,8
87,48   
Evli Eşi Çalışmayan 4 Çocuklu
0,85
92,95   

 
 
Asgari geçim indirimi ile ilgili açıklamalar 265 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde mevcuttur.
 
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.