Sirküler

Devreden yatırım indiriminin endekslenmesi. (2009 Yıl Sonu İçin)

Yıl: 
2010
 
 
 
SİRKÜLER
01/16
12/01/2010
 
 
KONU :
* Devreden yatırım indiriminin endekslenmesi. (2009 Yıl Sonu İçin)
 
 
DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN ENDEKSLENMESİ:
 
Anayasa Mahkemesi’nin devreden yatırım indiriminin kullanımını 2006, 2007 ve 2008 yıllarıyla sınırlayan yasa hükmünü iptal etmesiyle birlikte, kazanç yetersizliği nedeniyle kullanılamayıp 2009 yılına devreden yatırım indirimi istisnası bulunan mükelleflerin, sözkonusu istisna tutarından 2009 yılının son geçici vergi ve dolayısıyla 2009 yılının kurumlar vergisi beyannamesinde yararlanma imkanları doğmuştur.
 
Yatırım indirimini 2009 yılı kazançlarından indirmeyi tercih eden mükellefler, 31.12.2005 tarihinde geçerli olan vergi oranlarına tabi olacaklardır. (Diğer bir ifadeyle, yatırım indiriminden arta kalan kazanca eski oran yani % 30 kurumlar vergisi oranı uygulanacaktır.) Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu ile kurumlar vergisi oranı % 20 ye çekildiğinden, yatırım indirimini kullanmayı tercih edeceklerin bu hususu özellikle göz önünde bulundurarak karar vermelerinde fayda bulunmaktadır. Bazı durumlarda, yatırım indirimini kullanmayıp yeni kurumlar vergisi oranına tabi olmak daha avantajlı olabilir. Öte yandan; kaldırılmış geçici 61 inci madde kapsamına giren yatırım indirimi tutarı dağıtılsın dağıtılmasın anılan madde uyarınca % 19,8 oranında gelir vergisi tevkifatına tabidir. Mülga G.V.K. 19 uncu madde kapsamındaki harcamalardan doğan yatırım indirimine isabet eden kazanç ise dağıtılmadığı sürece tevkifata tabi tutulmaz. Bu kazancın dağıtımı anında diğer kurum kazançlarının dağıtımı halinde de geçerli olan kar dağıtımına bağlı tevkifatla ilgili genel hükümler uygulanır.
 
Yine aynı Anayasa Mahkemesi kararı ile 5479 sayılı Kanun’un bir başka hükmünün iptali ile de; 01 Ocak 2006 – 07.04.2006 arasında yapılan harcamalar üzerinden de yatırım indiriminden yararlanmak mümkün hale gelmiştir. Ancak bunu; anılan tarih aralığında başlamış olan ( ve dolayısıyla daha sonra da devam eden) yatırım harcamalarının da yatırım indiriminden yararlanacağı şeklinde yorumlayanlar mevcuttur.
 
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, 2008 yılından devreden yatırım indirimi bulunan ve bu istisnayı kullanmayı tercih eden mükelleflerin bu tutarları 2009 yılı sonu itibariyle endekslemelerinde dikkate alacakları oranlarla ilgili bilgiler aşağıda yer almaktadır:
 
1. 24.04.2003 Tarihinden Önce Yapılan Müracaatlara İstinaden Düzenlenen Yatırım Teşvik Belgeleri Kapsamında Yapılan Yatırımlar:
 
Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 61 inci madde kapsamında aynı Kanunun 4842 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmadan önceki Ek 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 ncı maddeleri çerçevesinde
yapılan yatırımlar nedeniyle hesaplanan ve kazanç yetersizliği dolayısıyla kullanılamayıp 2008 yılına devreden yatırım indirimi tutarları yeniden değerleme oranında arttırılarak dikkate alınmaktadır.
 
14 Kasım 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan  392 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde 2009 yılına ilişkin yeniden değerleme oranı Maliye Bakanlığı’nca % 2,2 olarak ilan edilmiştir.
 
 
 
2.Gelir Vergisi Kanunu’nun Mülga 19 uncu Maddesi Kapsamında Yapılan Yatırımlar:
 
Gelir Vergisi Kanununun mülga 19 uncu maddesi kapsamındaki yatırımlarla ilgili olarak gerçekleşen harcamalar üzerinden hesaplanan, ancak kazancın yetersiz olması nedeniyle dikkate alınamayan istisna tutarı, , üretici fiyatları genel endeksinde meydana gelen artış oranında arttırılarak dikkate alınacaktır.
 
2009 yılınailişkin olarak uygulanacak olan oran müşavirliğimizce % 5,93 olarak hesaplanmıştır.
 
NOT: Anayasa Mahkemesi’nin sözkonusu iptal kararı üzerine, Maliye Bakanlığı’nın yatırım indirimi istisnasının kullanımı ile ilgili olarak açıklama yapması beklenmektedir.
 
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.