Sirküler

* Devreden yatırım indiriminin kullanılma tercihi.

Yıl: 
2010
 
SİRKÜLER
04/04
 
 
28/04/2010
 
 
 
KONU :
* Devreden yatırım indiriminin kullanılma tercihi.
* Devreden yatırım indiriminin endekslenmesi.
(2010 yılı 1. geçici vergi dönem sonu için)
 
 
 
1 . DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİ KULLANILMA TERCİHİ:
 
Bilindiği üzere, Anayasa Mahkemesi Geçici 69. Maddenin yatırım indiriminin kullanımını sadece 2006, 2007 ve 2008 yıllarıyla sınırlayan hükmünü 08 Ocak 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kararıyla iptal etmiştir. Buna göre; kazanç yetersizliği nedeniyle 2006 yılına devreden yatırım indirimi tutarları ile 2006 öncesinde başlayıp iktisadi ve teknik bütünlük kapsamında bu tarih sonrasında da devam eden yatırımlardan doğan yatırım indirimi tutarları sadece 2006, 2007 ve 2008 yıllarda değil sonraki yıllarda da kullanılabilecektir.
 
Devreden yatırım indiriminin kullanımının tercihi açısından aşağıdaki hususları hatırlatmakta fayda görmekteyiz:
yatırım indirimini 2010 yılı kazançlarından indirmeyi tercih eden mükellefler, 31.12.2005 tarihinde geçerli olan vergi oranlarına tabi olacaklardır. (Diğer bir ifadeyle, yatırım indiriminden arta kalan kazanca eski oran yani % 30 kurumlar vergisi oranı uygulanacaktır.) Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu ile kurumlar vergisi oranı % 20 ye çekildiğinden, yatırım indirimini kullanmayı tercih edeceklerin bu hususu özellikle göz önünde bulundurarak karar vermelerinde fayda bulunmaktadır. Bazı durumlarda, yatırım indirimini kullanmayıp yeni kurumlar vergisi oranına tabi olmak daha avantajlı olabilir.
( Kaldırılmış geçici 61 inci madde kapsamına giren yatırım indirimi tutarı dağıtılsın dağıtılmasın anılan madde uyarınca % 19,8 oranında gelir vergisi tevkifatına tabidir. Mülga G.V.K. 19 uncu madde kapsamındaki harcamalardan doğan yatırım indirimine isabet eden kazanç ise dağıtılmadığı sürece tevkifata tabi tutulmaz. Bu kazancın dağıtımı anında diğer kurum kazançlarının dağıtımı halinde de geçerli olan kar dağıtımına bağlı tevkifatla ilgili genel hükümler uygulanır.)
 
Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayımlanan 07.08.2006 tarihli 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri/3’teyatırım indirimini kullanmayı tercih edecekler için şu açıklama ve uyarı yapılmıştır:
“193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa 5479 sayılı Kanunla eklenen Geçici 69 uncu madde kapsamında yatırım indirimi istisnasından yararlanılıp yararlanılmaması mükelleflerin isteklerine bırakılmıştır. Mükellefler bu tercihlerini 2006, 2007 ve 2008 yıllarının tamamı için kullanabilecekleri gibi bu yılların herhangi biri için de kullanabileceklerdir. Ancak mükelleflerin kendi istekleriyle yararlanmadıkları yatırım indirimi istisnası tutarlarının yatırım indirimi uygulamasının tercih edildiği yıllarda indirim konusu yapılması mümkün değildir. Kazanç yetersizliği nedeniyle indirimi fiilen mümkün olmayan kısmın ise müteakip dönemlerde indirilebileceği tabiidir.
 
Diğer taraftan, 2006 yılı kazançlarının vergilendirilmesinde, yatırım indirimi istisnasından yararlanmak isteyen mükelleflerin 2006 yılının ikinci geçici vergilendirme dönemine ilişkin beyannamenin verileceği tarihe (14/8/2006) kadar tercihlerini belirlemeleri gerekmektedir. 2006 yılı birinci geçici vergilendirme dönemi itibariyle yatırım indirimi istisnasından yararlanan mükelleflerin, ikinci geçici vergilendirme döneminde bu istisnadan yararlanmamayı tercih etmeleri halinde, birinci geçici vergilendirme dönemine ilişkin olarak herhangi bir işlem yapmalarına gerek bulunmamaktadır.
2007 ve 2008 yıllarında ise mükelleflerin tercihlerini ilk geçici vergilendirme dönemine ilişkin beyannamenin verileceği tarihe kadar belirlemeleri gerekmektedir.
Mükelleflerin, yapmış oldukları bu tercihlerden yıllık beyanname döneminde vazgeçmelerine imkan bulunmamaktadır. ”
Her ne kadar, sözkonusu Başkanlık sirkülerinde 2006, 2007 ve 2008 yıllarından bahsedilse de, Anayasa Mahkemesi Kararı sonucu artık sonraki yıllarda da devreden yatırım indiriminden yararlanmak imkan dahiline girdiğinden bu sirkülerdeki anlayışın (aksine bir açıklama yapılmadığı sürece) 2010 yılı için de geçerli olabileceğini düşünüyoruz.
Buna göre, 2010 yılı içinde yatırım indiriminden yararlanmak isteyenler, 1. geçici vergi dönemine ait beyannamenin verileceği tarihe kadar bu tercihlerini belirleyeceklerdir.
Başkanlık sirkülerinde bu tercihin ne şekilde yapılacağı açıkça belirtilmemiştir.
Geçici vergi beyannamesinde yatırım indiriminin gösterilmesi tercihin yararlanma yönünde yapıldığını göstereceğini düşünüyoruz.
 
Ancak, ilk geçici vergi beyannamesinin verilmesinden önce bu yönde bir dilekçenin vergi dairesine verilmesi de faydalı olacaktır.Özellikle, zarar beyan edecek olan firmaların da sonraki dönemleri düşünerek bu tercihi yapmak istemeleri halinde yine aynı sürede dilekçeyi vermeleri isabetli olacaktır.
 
2.DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN ENDEKSLENMESİ:
 
2009 Yılından devreden yatırım indirimi istisnası bulunan ve bu istisnayı kullanmayı tercih edecek olan mükelleflerin bu tutarları 2010 yılının 1. geçici vergi dönemi sonu itibariyle endekslemelerinde dikkate alacakları oranlarla ilgili bilgiler aşağıda yer almaktadır:
 
2. 1. 24.04.2003 Tarihinden Önce Yapılan Müracaatlara İstinaden Düzenlenen Yatırım Teşvik Belgeleri Kapsamında Yapılan Yatırımlarda:
 
Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 61 inci madde kapsamında aynı Kanunun 4842 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmadan önceki Ek 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 ncı maddeleri çerçevesinde
yapılan yatırımlar nedeniyle hesaplanan ve kazanç yetersizliği dolayısıyla kullanılamayıp sonraki yıllara devreden yatırım indirimi tutarları yeniden değerleme oranında arttırılarak dikkate alınmaktadır.
 
Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayımlanan 14.04.2010 tarihli 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri/16 ile;
2010 yılı birinci geçici vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranı % 2,33  olarak açıklanmıştır. ( Sözkonusu Başkanlık sirküleri ekte sunulmuştur.)
 
 
 
 
2.2. Gelir Vergisi Kanununun Mülga 19 uncu Maddesi Kapsamında Yapılan Yatırımlarda:
 
Gelir Vergisi Kanununun mülga 19 uncu maddesi kapsamında yapılan yatırımlar üzerinden hesaplanan ancak kazanç yetersizliği nedeniyle kullanılamayıp sonraki yıla devreden yatırım indirimi tutarları üretici fiyatları genel endeksinde meydana gelen artış oranında arttırılarak dikkate alınmaktadır
 
2010 yılının 1. geçici vergi dönemine  ilişkin olarak uygulanacak olan artış oranı müşavirliğimizce % 4,24 olarak hesaplanmıştır.
 
 
 

 

Geçici Vergi Dönemlerinde Yeniden Değerleme Oranı
 
Tarih
14/04/2010
Sayı
KVK-16/2010-1 / Yatırım İndirimi - 10
Kapsam
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
 
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri/16
 
Konusu                                    :
Geçici Vergi Dönemlerinde Yeniden Değerleme Oranı
Tarihi                                      :
14/04/2010
Sayısı                                       :
KVK-16/2010-1 / Yatırım İndirimi - 10
İlgili olduğu maddeler           :
Vergi Usul Kanunu Mükerrer Madde 298 Gelir Vergisi Kanunu Geçici Madde 69
İlgili olduğu kazanç türleri   :
Ticari Kazanç, Zirai Kazanç
213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden yıllık olarak hesaplanan ve Bakanlığımızca ilan edilen yeniden değerleme oranına, vergi kanunlarından kaynaklanan nedenlerden dolayı geçici vergi dönemlerinde de ihtiyaç duyulmaktadır.
2010 yılı birinci geçici vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranı     % 2,33 (yüzde iki virgül otuz üç ) olarak tespit edilmiştir.
Duyurulur.
 
 
 
 
Mehmet KİLCİ
Gelir İdaresi Başkanı
 
 
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.