Sirküler

Ekim ayına ait muhtasar ve KDV beyannamelerinin verilme süresi uzatıldı.

Yıl: 
2010
 
SİRKÜLER
11/03
 
 
12/11/2010
 
 
KONU :
 
* Ekim ayına ait muhtasar ve KDV beyannamelerinin verilme süresi uzatıldı.
 
 
EKİM AYINA AİT MUHTASAR VE KDV BEYANNAMELERİNİN VERİLME SÜRESİ UZATILDI:
 
Konuyla ilgili Başkanlık sirküleri ekte sunulmuştur.
 
 
 

Ekim 2010 Dönemine Ait Aylık Muhtasar Beyannameler ile Ekim 2010 Dönemine Ait Aylık Katma Değer Vergisi Beyannamelerinin Süresinin Uzatılması

 

Tarih
12/11/2010
Sayı
VUK-42/2010-1/ Beyanname Verme Sürelerinin Uzatılması-1
Kapsam
 
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
 
Vergi Usul Kanunu Sirküleri / 42
 
Konusu
: Ekim 2010 Dönemine Ait Aylık Muhtasar Beyannameler ile Ekim 2010 Dönemine Ait Aylık Katma Değer Vergisi Beyannamelerinin Süresinin Uzatılması
Tarihi
: ... /.../2010
Sayısı
: VUK-42/2010-1/ Beyanname Verme Sürelerinin Uzatılması-1
İlgili olduğu maddeler
: Vergi Usul Kanunu Mükerrer Madde 28; Gelir Vergisi Kanunu Madde 94, 98, 119 ve Geçici 67; Kurumlar Vergisi Kanunu Madde 15, 30 ve 31; Katma Değer Vergisi Kanunu Madde 41/1, 41/4.
 
1. Giriş
Ekim 2010 dönemine ait aylık Muhtasar beyannameler ile Ekim 2010 dönemine ait aylık Katma Değer Vergisi beyannamelerinin verilme sürelerinin uzatılması bu Sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.
2. Ekim 2010 Vergilendirme Dönemine Ait Aylık Muhtasar Beyannamelerin Verilme Süresinin Uzatılması
Gelir Vergisi Kanununun 98 inci maddesinin 5035 sayılı Kanunla değişen birinci fıkrasına göre, vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanların, bir ay içinde yaptıkları ödemeler veya tahakkuk ettirdikleri karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergileri ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar muhtasar beyanname ile ilgili vergi dairesine beyan etmeleri, 119 uncu maddesine göre de beyannamenin verildiği ayın yirmialtıncı günü akşamına kadar ödemeleri gerekmektedir. Diğer taraftan, Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci ve 31 inci maddelerinde, Gelir Vergisi Kanununda belirlenen usul ve esasların bu maddelere göre verilecek muhtasar beyannamelere de uygulanacağı hükmüne yer verilmiştir.
Ancak, yoğun iş yükü ile ilgili olarak Başkanlığımıza iletilen sorunlar nedeniyle, Vergi Usul Kanununun Mükerrer 28 inci maddesindeki yetkiye dayanılarak, Ekim 2010 dönemine ait 23 Kasım 2010 tarihine kadar verilmesi gereken aylık muhtasar beyannamelerin verilme süresi, tüm aylık muhtasar beyanname veren mükellefler için 25 Kasım 2010 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar uzatılmıştır.
 
3. Ekim 2010 Vergilendirme Dönemine Ait Katma Değer Vergisi Beyannamelerinin Verilme Süresinin Uzatılması
Katma Değer Vergisi Kanununun 41 inci maddesinin (1) numaralı fıkrası ile mükelleflerin ve vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanların katma değer vergisi beyannamelerini, vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmidördüncü günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine vermekle yükümlü oldukları, (4) numaralı fıkrası ile de işi bırakan mükelleflerin katma değer vergisi beyannamelerini, işin bırakıldığı tarihi izleyen ayın yirmidördüncü günü akşamına kadar verecekleri hüküm altına alınmıştır.
Ancak, yoğun iş yükü ile ilgili olarak Başkanlığımıza iletilen sorunlar nedeniyle Vergi Usul Kanununun Mükerrer 28 inci maddesindeki yetkiye dayanılarak, Ekim 2010 dönemine ait katma değer vergisi beyanname verme süresi tüm mükellefler için 25 Kasım 2010 günü mesai saati bitimine kadar uzatılmıştır.
Buna göre, Ekim 2010 dönemine ait katma değer vergisi beyannameleri 25 Kasım 2010 günü mesai saati bitimine kadar ilgili vergi dairesine verilebilecektir.
Beyanname verme süresinin uzatılması ödeme süresini etkilememektedir. Bu nedenle, mükelleflerin beyan ettikleri vergileri kanuni süresinde ödeyecekleri tabiidir.
Duyurulur.
 
Mehmet KİLCİ
Gelir İdaresi Başkanı
 

 
 
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
6358-sayili-kanun-eki.pdf
SİRKÜLER-11-03-6358 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeler.docx

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.