Sirküler

* Harçlar Kanunu’na ait nispi harç oranları ve maktu harç tutarları yüzde %10 arttırıldı.

Yıl: 
2010
 
 
 
SİRKÜLER
01/04
04/01/2010
 
 
KONU :
* Harçlar Kanunu’na ait nispi harç oranları ve maktu harç tutarları yüzde %10 arttırıldı.
* 2010 yılında uygulanacak konsolosluk harçları belirlendi.
 
 
1. HARÇLAR KANUNU’NA AİT NİSPİ HARÇ ORANLARI VE MAKTU HARÇ TUTARLARI % 10 ARTTIRILDI:
 
31 Aralık 2009 tarihli ve 27449 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile; Harçlar Kanunu’na bağlı tarifelerde yer alan nispi harç oranları ve 2009 yılı için uygulanan maktu harç tutarları (maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler dahil), 01 Ocak 2010 tarihinden itibaren uygulanmak üzere %10 oranında arttırılmıştır.
 
Buna göre; örneğin gayrimenkul satış işlemlerinde ödenmesi gereken tapu harcının oranı gayrimenkulün beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden (devir eden ve devir alan için ayrı ayrı)  binde 16,5 olarak hesaplanacaktır.
 
Yeni harç tarifeleri aynı Resmi Gazete’de yayımlanan 60 Seri No’lu Harçlar Kanunu Genel Tebliğinde yeralmaktadır.
 
60 Seri No’lu Harçlar Kanunu Genel Tebliği sirkülerimizin sonunda, tebliğ ekindeki tarifeler ise sirkülerimiz ekinde sunulmuştur.
 
 
2. KONSOLOSLUK HARÇLARI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI:
 
31 Aralık 2009 tarihli ve 27449 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 61 Seri No’lu Harçlar Kanunu Genel Tebliği’nde;  
 
01 Ocak 2010 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, konsolosluklarca döviz cinsinden alınmakta olan harç miktarları ve değerli kağıt bedellerinin hesaplanmasına esas olacak döviz kuru ve emsal sayıları yeralmaktadır.
 
Sözkonusu genel tebliğ, sirkülerimiz ekinde sunulmuştur.
 
 

 

 
31 Aralık 2009 PERŞEMBE
Resmî Gazete
Sayı : 27449
TEBLİĞ
Maliye Bakanlığından:
HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLİĞİ
(SERİ NO: 60)
             492 sayılı Harçlar Kanununun1  5281 sayılı Kanun2  ile değiştirilen mükerrer 138 inci maddesinde,
             "...
             Her takvim yılı başından geçerli olmak üzere önceki yılda uygulanan maktu harçlar (maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler dahil) o yıl için tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılır.
             Bu suretle hesaplanan harç tutarlarının 10 Yeni Kuruşa kadarki kesirleri nazara alınmaz.
             … Bakanlar Kurulu, bu Kanuna bağlı tarifelerde yer alan maktu harçları veya bu harçların yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle belirlenmiş olan tutarları (maktu ve nispî harçların asgarî ve azami miktarlarını belirleyen hadler dahil) ile nispî harçları, tarifeler yahut tarifelerin ilgili fıkra ve bentleri itibariyle birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere; maktu harçlarda yirmi katına, nispî harçlarda ise bir katına kadar artırmaya, uygulanmakta olan maktu harçları yarısına, nispi harçları ise Kanunla belirlenen oranların onda birine kadar indirmeye bu had ve miktarlar arasında yeni had, miktar ve nispetler tespit etmeye yetkilidir.”
             hükmüne yer verilmiştir.
             Bakanlığımızca 2009 yılı için yeniden değerleme oranı % 2,2 (iki virgül iki) olarak tespit edilmiş ve (392) Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği3  ile ilan edilmiş bulunmaktadır.
             29/12/2009 tarihli ve 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1/1/2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere, 492 sayılı Kanuna bağlı tarifelerde yer alan nispi harç oranları ile yeniden değerleme oranı dahil olmak üzere maktu harçlar (maktu ve nispî harçların asgarî ve azami miktarlarını belirleyen hadler dahil) %10 oranında artırılmıştır.
             Buna göre, Kanuna bağlı tarifelerde yer alan nispi harç oranları ve (58) Seri No’lu Harçlar Kanunu Genel Tebliği4  ile tespit edilen maktu harçlar (maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler dahil), 1/1/2010 tarihinden itibaren uygulanmak üzere %10 oranında artırılarak Tebliğ ekindeki tarifelerde gösterilmiştir.
             Ekli 2, 5 ve 7 sayılı tarifelerin bazı pozisyonlarında beher rüsum tonilatosundan gibi birim değer üzerinden alınacak maktu harç tutarları yer almaktadır. Sözü edilen maktu harç tutarlarının, birim değerler toplamına tatbiki sonucu bulunacak olan ve asgari ve azami hadler arasında kalan harcın 10 Kuruşa kadarki kesirleri de tahsil edilmeyecektir.
             Tebliğ olunur.
1 17/07/1964 tarihli ve 11756 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
2 31/12/2004 tarihli ve 25687 üçüncü M. sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
3 14/11/2009 tarihli ve 27406 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
4 4/12/2008 tarihli ve 27090 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. 
EK: HARÇ TARİFELERİ
 
 
 
31 Aralık 2009 PERŞEMBE
Resmî Gazete
Sayı : 27449
TEBLİĞ
Maliye Bakanlığından:
HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLİĞİ
(SERİ NO: 61)
             Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 79 uncu maddesinde, Konsolosluk Harçları ile Türkiye Cumhuriyeti Muvazzaf ve Fahri Konsolosluklarının yaptıkları her türlü işlemlere ait harçların, Maliye Bakanlığınca tespit ve ilan edilecek döviz kurlarına göre ve bu işlemlerle ilgili tarifelere ayrı ayrı veya birlikte emsal uygulanmak suretiyle hesap edilerek tahsil edileceği hüküm altına alınmıştır.
             Öte yandan, 492 sayılı Kanunun mükerrer 138 inci maddesi hükmü gereğince, Kanuna bağlı tarifelerdeki maktu harçlar ile maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler 1/1/2010 tarihinden geçerli olmak üzere yeniden tespit edilmiştir.
             Bu değişiklikler karşısında, konsolosluklarımızca döviz cinsinden alınmakta olan harç miktarlarının hesaplanmasına esas olacak döviz kuru ve emsal sayılarının yeniden tespit edilmesine gerek duyulmuştur.
             Yukarıda belirtilen hükümlerin Bakanlığımıza tanıdığı yetkiye dayanılarak, 1/1/2010 tarihinden itibaren Muvazzaf ve Fahri Konsolosluklarımızın yapacağı işlemlerden alınacak harç miktarlarının hesaplanmasına esas olacak döviz kuru 1 ABD Doları = 1.50 TL olarak; bu işlemlere uygulanacak emsal sayılar ise 492 sayılı Kanuna bağlı;
             (2) sayılı tarifedeki miktarlar için                                      3,9
             (5) sayılı tarifedeki miktarlar için                                      1,38
             (6) sayılı tarifedeki miktarlar için                                      0,4
             (7) sayılı tarifenin II. Bölümündeki miktarlar için            1,14
             olarak belirlenmiştir.
             Tebliğ ve ilan olunur.
 
 
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.