Sirküler

* İkinci el araç satışlarının noterlerde yapılacağını hatırlatan gelir idaresi sirküleri yayımlandı.

Yıl: 
2010
 
 

 

SİRKÜLER
05/04
 
 
20/05/2010
 
 
 
KONU :
* İkinci el araç satışlarının noterlerde yapılacağını hatırlatan gelir idaresi sirküleri yayımlandı.
 
İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞLARININ NOTERLERDE YAPILACAĞINI HATIRLATAN GELİR İDARESİ SİRKÜLERİ YAYIMLANDI:
 
31 Aralık 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5942 sayılı Kanunla Karayolları Trafik Kanunu’nun araçların satış, devir ve tescili ile ilgili 20. Maddesinin “d” bendinde
01 Mayıs 2010 tarihinden geçerli olmak üzere aşağıdaki değişiklik yapılmıştır:
 
“d) Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, satış ve devri yapılacak araçtan dolayı motorlu taşıtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezası ve trafik idari para cezası borcu bulunmadığının tespit edilmesi ve taşıt üzerinde satış ve/veya devri kısıtlayıcı herhangi bir tedbir veya kayıt bulunmaması halinde, araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi veya trafik tescil kayıtları esas alınarak noterler tarafından yapılır. Noterler tarafından yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersizdir.
Satış ve devir işlemi, siciline işlenmek üzere üç işgünü içerisinde ilgili trafik tescil kuruluşu ile vergi dairesine bildirilir. Bu bildirimle birlikte alıcı adına trafik tescil işlemi gerçekleşmiş sayılır. Satış ve devir tarihi itibariyle, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu hükümleri uyarınca eski malikin vergi mükellefiyeti sona erer, yeni malikin vergi mükellefiyeti başlar.
Yapılan satış ve devir işlemi üzerine noterler tarafından yeni malik adına bir ay süreyle geçerli tescile ilişkin geçici belge düzenlenir.
……………………………………………………………………………………………………………..”
 
Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayımlanan 17 Mayıs 2010 tarihli Motorlu Taşıtlar Vergisi Sirküleri/3’te sözkonusu uygulamaya 01 Mayıs 2010 tarihinden itibaren geçildiği hatırlatılarak, anılan tarihten itibaren 31 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin "II - Motorlu Kara Taşıtları Mükellefiyet Kaydı" başlıklı bölümüne göre işlem yapılması imkanı kalmadığı duyurulmuştur.
Adıgeçen Başkanlık sirküleri ekte sunulmuştur.
 
SAYGILARIMIZLA
 
Tescil edilmiş taşıtların satış ve devirleri
Tarih          17/05/2010
Sayı            Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu-3/2010-1
Kapsam    
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
Motorlu Taşıtlar Vergisi Sirküleri/3
 
Konusu: Tescil edilmiş taşıtların satış ve devirleri
Tarihi: 17/05/2010
Sayısı: Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu-3/2010-1
İlgili olduğu maddeler: 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu Madde 20
   
1. Konu:
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun  5766 sayılı Kanunla değişik 20 nci maddesinin (d) bendine ilişkin olarak 31 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin "II - Motorlu Kara Taşıtları Mükellefiyet Kaydı" başlıklı bölümünde yapılan açıklamalar, bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.                                            
2. Yasal Düzenleme:
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 20 nci maddesinin (d) bendinde 5766 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, tescil edilmiş taşıtların her çeşit satış ve devirlerinin trafik tescil şube veya büroları tarafından yapılacağı düzenlenmiş, ancak daha sonra 5942 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 1 inci maddesi ile söz konusu hüküm yeniden değiştirilerek, tescil edilen taşıtların her çeşit satış ve devirlerinin noterler tarafından yapılacağı hükmü getirilmiştir.
3. Değerlendirme ve Sonuç:
Buna göre; 1/5/2010 tarihinden geçerli olmak üzere, 5942 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değiştirilen 2918 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (d) bendi hükmü uyarınca işlem yapılması gerekeceğinden, anılan tarihten itibaren 31 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin "II - Motorlu Kara Taşıtları Mükellefiyet Kaydı" başlıklı bölümüne göre işlem yapılması imkanı kalmamıştır.
Duyurulur.
 Mehmet KİLCİ
Gelir İdaresi Başkanı
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.