Sirküler

KDV iadesiyle ilgili internet ortamında gönderilecek listelerin gönderimi ile ilgili açıklamalar yapılmıştır.

Yıl: 
2010
 
 
 
SİRKÜLER
02/06
15/02/2010
 
KONU :
* KDV iadesiyle ilgili internet ortamında gönderilecek listelerin gönderimi ile ilgili açıklamalar yapılmıştır.
 
KDV İADESİYLE İLGİLİ İNTERNET ORTAMINDA GÖNDERİLECEK LİSTELERİN GÖNDERİMİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR YAPILMIŞTIR.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayımlanan 27 Ocak 2010 tarihli Katma Değer Vergisi Sirküleri/53 ile;
Ocak/2010 vergilendirme döneminden itibaren gerçekleşen iade hakkı doğuran işlemleri için geçerli olmak üzere bu işlemlerine yönelik iade taleplerinde şimdiye kadar kağıt ortamında vergi dairesine verdikleri;İndirilecek KDV listesini, yüklenilen KDV listesini, satış faturaları listesini, gümrük (çıkış) beyannamesi listesini internet vergi dairesi üzerinden gönderileceği açıklanmıştır.
İlgili Başkanlık sirküleri, 29.01.2010 tarih ve 01/24 sayılı sirkülerimizle duyurulmuştur.
Gelir İdaresi Başkanlığı, internet sitesindeki internet vergi dairesine koyduğu duyuru ile ; listelerin nasıl gönderileceğine ilişkin ayrıntılı açıklamalar yapmıştır. Yapılan açıklamalardan bazıları şöyledir :
*İnternet Vergi Dairesi üzerinden listelerin oluşturulup gönderilmesi esnasında; sistem, iade hakkı doğuran işlem türüne bağlı olarak elektronik ortamda gönderilebilecek listelere ilişkin linkleri otomatik olarak ekrana getirmektedir. Buna göre, elektronik ortamda gönderilemeyen bütün belge / liste / tablolar eskiden olduğu gibi kağıt ortamında veya CD içerisinde iade talep dilekçesi ekinde vergi dairesine verilecektir.
* Ocak/2010 vergilendirme dönemi öncesi gerçekleşen iade hakkı doğuran işlemlere yönelik iade taleplerinde, düzenleme öncesindeki uygulama geçerli olacaktır. Örneğin Aralık/2009 dönemine ilişkin mal ihracına yönelik iade talebi olan mükellef bütün belge / liste / tablolarını önceden olduğu gibi kağıt ortamında ya da CD içerisinde vergi dairesine teslim edecektir.
* 2009 yılında gerçekleşen indirimli orana tabi işlemler dolayısıyla 2010 yılında nakden iade talebinde bulunacak mükellef (iade hakkı doğuran işlem Ocak/2010 vergilendirme dönemi öncesi gerçekleştiği için) söz konusu iade talebine ilişkin belgeleri / listeleri / tabloları düzenleme öncesindeki uygulamaya göre vergi dairesine ibraz edecektir.
* 2009 yılı içinde indirimli orana tabi işlemler nedeniyle aylık mahsuben iade talebinde bulunan ancak mahsup işlemi gerçekleşmediği için 2010 yılında nakden veya mahsuben iade talep eden mükellefler de düzenleme öncesindeki uygulamaya göre hareket edecektir.
Liste örnekleri ve doldurulmasına ilşkin açıklamalar sirkülerimiz ekinde sunulmuş olup, duyuruya aşağıdaki linkten ulaşmanız mümkündür.
https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/index.jsp
 
EkBoyut
01-İNDİRİM HAZIRLAMA.doc 426.5 KB
01-internetvd_kdviadesi_indirilecekkdvListesi_FORMATI.xls 30.5 KB
2.docx 11.53 KB
02-internetvd_kdviadesi_yuklenilenkdvListesi_FORMATI.xls 44 KB
03-GÇB LİSTESİ HAZIRLAMA.doc 264.5 KB
03-internetvd_kdviadesi_gumrukBeyannameListesi_FORMATI.xls 44 KB
04-internetvd_kdviadesi_satisFaturalariListesi_FORMATI.xls 37 KB
04-internetvd_kdviadesi_satisFaturalariListesi_FORMATI.xls 37 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.