Sirküler

Ücret gelirlerine uygulanan % 35 vergi oranının dava konusu edilmesi hakkında.

Yıl: 
2010
 
 
 
SİRKÜLER
01/20
19/01/2010
 
KONU :
* Ücret gelirlerine uygulanan % 35 vergi oranının dava konusu edilmesi hakkında.
 
 
ÜCRET GELİRLERİNE UYGULANAN % 35 VERGİ ORANININ DAVA KONUSU EDİLMESİ HAKKINDA:
 
5479 sayılı Kanun öncesinde gelir vergisi tarifesi ücret gelirleri yönünden 5 puan indirimli olarak uygulanmakta iken, anılan yasa ile vergi tarifesi yeniden düzenlenmiş ancak yeni düzenleme ile ücret gelirleriyle ilgili indirimli oran uygulanmasına dair hüküm kaldırılmıştır.
 
Anayasa Mahkemesi, ücret gelirlerine avantaj getiren hükmü kaldıran 5479 sayılı Kanun düzenlemesini ( belli bir dilimi aşan gelire %35 oranı uygulaması bakımından) 08 Ocak 2010 tarihli ve 27456 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Esas: 2006/95, Karar:2009/144 sayılı Kararı ile iptal etmiştir.
 
İptal kararı, kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından altı ay sonra yürürlüğe girecektir. Kararda bu durum aşağıdaki gerekçeyle açıklanmıştır:
 
“Anayasa’nın 153. maddesinin üçüncü fıkrasında “Kanun, kanun hükmünde kararname ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü ya da bunların hükümleri, iptal kararlarının Resmî Gazetede yayımlandığı tarihte yürürlükten kalkar. Gereken hallerde Anayasa Mahkemesi İptal hükmünün yürürlüğe gireceği tarihi ayrıca kararlaştırabilir. Bu tarih, kararın Resmî Gazetede yayımlandığı günden başlayarak bir yılı geçemez” denilmekte, Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulü Hakkında Kanun’un 53. maddesinin dördüncü fıkrasında da bu kural tekrarlanmaktadır. Maddenin beşinci fıkrasında ise Anayasa Mahkemesi’nin, iptal halinde meydana gelecek hukuksal boşluğu kamu düzenini tehdit veya kamu yararını ihlâl edici mahiyette görmesi halinde yukarıdaki fıkra hükmünü uygulayacağı belirtilmektedir.
30.3.2006 günlü, 5479 sayılı Yasa’nın 1. maddesiyle değiştirilen 31.12.1960 günlü, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. maddesinde yer alan 40.000 YTL’den fazlasının 40.000 YTL’si için 9190 YTL, ifadesinden sonra gelen “… fazlası % 35 oranında …” ibaresinin, “ücret gelirleri” yönünden iptal edilmesi nedeniyle doğacak hukuksal boşluk kamu yararını ihlal edici nitelikte görüldüğünden, yeni yasal düzenleme yapılması amacıyla, Anayasa’nın 153. maddesinin üçüncü fıkrasıyla 2949 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 53. maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları gereğince iptal hükmünün, kararın resmi gazete’de yayımlanmasından başlayarak altı ay sonra yürürlüğe girmesi uygun görülmüştür.”  
 Gelir İdaresi Başkanlığı sözkonusu iptal kararının belli olduğu tarihte bir duyuru yayımlayarak; iptal kararının yürürlüğe gireceği tarihe kadar geçen süre içinde yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar mevcut yasa maddesinin uygulanmasına devam olunacağını ifade etmiştir.
 Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı yayımından altı ay sonra yürürlüğe girecek olmasına rağmen; açıkça Anayasa’ya aykırılığı tescil ve ilan edilmiş bir hükme uymaya kimsenin zorlanamayacağı bu açıdan gerekçeli karar yayımlanmamış yada yürürlüğe girmesi için verilen süre geçmemiş olsa bile, oluşan ihtilaflarda yargı mercilerinin iptal kararı yönünde karar vermek zorunda oldukları yönünde görüşler bulunmaktadır.
 
Anayasa Mahkemesi’nin Kararının gerekçesinden hareketle Karar yürürlüğe girmeden de mevcut vergi uygulamasına ( % 35 oranına tabi tutulan vergi yönünden)  Muhtasar beyannamelerin ihtirazi kayıtla verilmesi, daha sonra dava açılması da mümkündür.
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.