Sirküler

Vergiden istisna gündelik tutarları.

Yıl: 
2010
 
 
 
SİRKÜLER
01/17
12/01/2010
 
KONU :
* Vergiden istisna gündelik tutarları.
 
1. VERGİDEN İSTİSNA YURTİÇİ GÜNDELİK TUTARLARI:
 
2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile belirlenen memur maaş katsayılarındaki artışa paralel olarak vergiden istisna yurtiçi gündelikleri ve bunlara ait ücret aralıkları değişmişse de, daha sonra 12 Ocak 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2010/7 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile anılan katsayılar yeniden belirlendiğinden, sözkonusu istisna uygulamasına esas alınacak ücret aralıkları da yeniden değişmiştir.
 
Buna göre 01 Ocak 2010 – 30 Haziran 2010 tarihleri arasında geçerli olacak gelir vergisinden müstesna yurtiçi gündelikleri ve bunlara ait ücret aralıkları aşağıda gösterilmiştir:  
                                             
                                                                 Vergiden Müstesna    
  Brüt Aylık Tutarı  (TL)                       Gündelik Tutarı (TL)
 
1.308,07 ve daha fazlası                                    39,00
1.297,74 ila 1.308,06                                        33,00
1.171,50 ila 1.297,73                                        30,00
1.010,82 ila 1.171,49                                        27,50
   815,44 ila   1.010,81                                       25,00
   815,43  ve daha azı                                         24,00
 
 
2.YURTDIŞINA YAPILACAK SEYAHATLERDE UYGULANACAK VERGİDEN İSTİSNA GÜNDELİK TUTARLARI:
 
Yurtdışına yapılan iş seyahatlerinde vergiden istisna olacak gündelik tutarları en son olarak
26 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2009/15244 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiştir.
 
Yurtdışı ülkelere yapılacak seyahatlerde Gelir Vergisi Kanunu’nun 24 üncü maddesinin
“2” nci fıkrasına göre vergiden müstesna olarak verilebilecek gündelik tutarları tespit edilirken; ekli cetveldeki en yüksek Devlet memuru gündeliği olarak “II” No’lu sütundan başlanması gerektiğini düşünüyoruz.
 
Aylık seviyesine bağlı olarak cetveldeki satır ve sütunlara göre alınabilecek vergiden müstesna gündelik tutarı belirlenebilecektir. Bu sınırı aşan ödemeler ise ücret olarak vergilendirilecektir.
 
Yurtdışı gündelikler ile ilgili kararın 1. maddesinde birden fazla ülkeye seyahatte harcırah miktarının hesaplanması, 2. maddesinde uygulanacak kur ile ilgili düzenlemeler yer almaktadır. Kararın 4. maddesinde ise harcırahın arttırımlı olarak ödenebileceği haller belirtilmiştir. Bu Karar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yapılacak yolculuklarda geçerli değildir.
 
Sözkonusu Karar hatırlatma amacıyla sirkülerimiz ekinde sunulmuştur.
 
NOT: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapılacak seyahatlerde en yüksek ödenen vergiden istisna gündelik tutarı 2009 yılında 96,00 TL olup, 2010 için henüz Karar yayımlanmamıştır.
 
 
 
26 Temmuz 2009 PAZAR
Resmî Gazete
Sayı : 27300
BAKANLAR KURULU KARARI
             Karar Sayısı : 2009/15244
             YURTDIŞI GÜNDELİKLERİNE DAİR KARAR
             MADDE 1 – (1) Yurtdışına veya yurtdışında iken başka bir yere, sürekli veya geçici bir görevle ya da tedavi amacıyla gönderilenlerin, gidiş ve dönüşleri ile tedavi ve geçici görevlendirme sürelerinde verilecek gündeliklerin yabancı para cinsinden miktarları ekli cetvelde gösterilmiştir.
             (2) Birden fazla ülkeyi kapsayacak yurtdışı geçici görev yolculuk ve ikametlerde, her ülkedeki kalış süresi için o ülkeye ilişkin gündelik miktarı esas alınır.
             MADDE 2 – (1) Harcırah için avans verilecek ise, avansın Türk Lirası cinsinden tutarı, yabancı para cinsinden avans miktarının tahakkuk tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen efektif satış kuruyla çarpılması suretiyle bulunur. Avansın mahsup işlemlerinde ise döviz satım belgesinde gösterilen tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen efektif satış kuru esas alınır.
             (2) Harcırah için avans verilmemiş ise, yurtdışı gündeliklerinin Türk Lirası cinsinden tutarı, yabancı para cinsinden gündelik miktarının beyanname düzenleme tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen döviz satış kuruyla çarpılması suretiyle bulunur.
             (3) Yabancı para cinsinden, müstahak olunan harcırah miktarının avans miktarından fazla olması halinde fazla olan kısım için, beyanname düzenleme tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen döviz satış kuru esas alınır.
             MADDE 3 – (1) Geçici görev ile yabancı ülkelere gönderilenlere, özel anlaşmaları gereğince yabancı devlet, uluslararası kuruluş veya resmî diğer kuruluşlar tarafından ödeme yapıldığı takdirde bu ödemeler gündeliklerinden indirilir.
             (2) Kurumlar, hizmetin özellikleri, mevcut ödenek miktarı, yabancı devlet, uluslararası kuruluş, resmî veya özel diğer kurum ve kuruluşlar tarafından ödeme yapılması, görev yerinde ücretsiz veya düşük ücretli yatacak yer temin edilmesi, yemek ihtiyaçlarının kısmen veya tamamen karşılanması gibi hususları dikkate almak suretiyle, ekli cetvelde gösterilen miktarlardan daha aşağı miktarda gündelik ödeyebilirler. Ancak, bu şekilde ödenecek gündeliklerin ilgililerce kabul edildiğinin görev mahallinden ayrılmadan önce idarelerine yazılı olarak bildirilmesi gerekir.
             MADDE 4 – (1) Bu Karar hükümlerine göre yurtdışına veya sürekli görevle yurtdışında iken başka ülkelere geçici görevle gönderilenlere, Türkiye'den veya sürekli görevle bulundukları ülkelerden her çıkışlarında, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için ödenecek gündelikler, ekli cetveldeki miktarların % 50 artırılması suretiyle hesaplanır.
 
             (2) Türkiye'den yurtdışına geçici görevle gönderilenlerden, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü ile sınırlı olmak kaydıyla, yurtdışında yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri fatura ile belgelendirenlere, faturada gösterilen günlük yatak ücretinin birinci fıkrada belirtildiği şekilde artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerinin % 40'ını aşması halinde aşan kısmın % 70'i ayrıca ödenir. Ancak, yatacak yer temini için ödenecek günlük ilave miktar, artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerin ekli cetvelin;
             a) I-III no'lu sütunlarında gösterilen unvanlarda bulunanlar için % 100'ünden,
             b) IV-VII no'lu sütunlarında gösterilen kadrolarda bulunanlar için % 70'inden,
             fazla olamaz.
             (3) Bu Kararın 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca ekli cetvelde gösterilen miktarlardan daha aşağı miktarda gündelik belirlenmesi durumunda, yatacak yer ücretinin hesaplanmasında, ekli cetvelde gösterilen gündeliklerin artırımlı miktarları esas alınır.
             (4) Bu madde hükmü yurtdışı sürekli görev harcırahının hesabında dikkate alınmaz.
             MADDE 5 – (1) Merkezî yönetim kapsamındaki kamu idarelerince ekli cetvelde yer alanların yurtdışına geçici görevlendirilmelerinde; görevin önem ve özelliği ile görev yeri itibariyle oluşabilecek konaklama gideri ihtiyacı dikkate alınmak ve belgelendirilmek suretiyle görevlendirme süresince konaklama bedelinin tamamı ödenebilir. Ancak, bu madde kapsamında yıl içinde yapılan görevlendirmeler sonucunda, bu Kararın 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tutarları aşan konaklama bedeli için idare bütçesinden yapılacak yıllık harcama tutarının toplamı ilgili idare bütçesinin 03.3.3.01 ekonomik kodunda yer alan yurtdışı geçici görev yolluğu kesintili başlangıç ödeneğinin %30'unu aşamaz. İlgili kamu idarelerinin bu kapsamda kullanabilecekleri ödenek tutarları ile bu giderlerin ödenmesi ve izlenmesine ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.
             MADDE 6 – (1) Bu Karar;
             a) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar hükümleri uygulananlara,
             b) Staj ve öğrenim amacıyla yurtdışına gönderilenlere (gidiş ve dönüş yol gündelikleri hariç),
             c) Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Kararıyla yurtdışına gönderilenlere (gidiş ve dönüş yol gündelikleri hariç),
             uygulanmaz.
             MADDE 7 – (1) 15/1/2009 tarihli ve 2009/14579 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar yürürlükten kaldırılmıştır.
             MADDE 8 – (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
             MADDE 9 – (1) Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
 
 
 
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.