Sirküler

* Yatırım indiriminin kullanılması sırasında dikkat edilecek hususlar.

Yıl: 
2010
 
 
 
SİRKÜLER
10/10
 
 
14/10/2010
 
 
KONU :
* Yatırım indiriminin kullanılması sırasında dikkat edilecek hususlar.
* Devreden yatırım indiriminin endekslenmesi. (2010/3. geçici vergi dönem sonu için)
 
 
1. YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANILMASI SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
 
6009 sayılı Kanunla yatırım indiriminin kullanımı kurum kazancının % 25 i ile sınırlandırılmış, yatırım indiriminden arta kalan kazanca % 20 kurumlar vergisi oranının uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. 1 Ekim 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 276 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde ise sözkonusu Kanunla yapılan düzenlemeler açıklanmıştır.
 
2010 yılının 1.ve 2. geçici vergi dönemlerinde 6009 sayılı Kanunla yapılan değişiklik hükümleri yürürlükte olmadığından mükellefler bu Kanun değişikliği öncesi hükümleri dikkate alarak yatırım indiriminden yararlanmışlardır. 276 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde; bu durumdaki mükelleflerin sözkonusu beyanlarını düzeltmelerine gerek olmadığı, 2010 yılının 3. geçici vergi döneminden itibaren ise yeni hükümlere göre yatırım indiriminden yararlanmalarının gerektiği açıklanmıştır. Geçici vergi matrahlarının kümülatif olarak belirlendiği dikkate alınırsa 2010 yılının 3. geçici vergi döneminden itibaren hesaplamalar yeni Kanuna uygun hale gelmiş olacaktır.
 
Öte yandan; 6009 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile mükelleflerin yatırım indirimi haklarının kullanımına getirilen sınırlamanın Anayasa’ya aykırı olduğu düşünenler, geçici vergi beyannamelerini ihtirazi kayıtla verip dava açabilirler.
 
2. DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN ENDEKSLENMESİ:
 
2009 Yılından devreden yatırım indirimi istisnası bulunan ve bu istisnayı kullanmayı tercih edecek olan mükelleflerin bu tutarları 2010 yılının 3. geçici vergi dönemi sonu itibariyle endekslemelerinde dikkate alacakları oranlarla ilgili bilgiler aşağıda yer almaktadır:
 
2.1. 24.04.2003 Tarihinden Önce Yapılan Müracaatlara İstinaden Düzenlenen Yatırım Teşvik Belgeleri Kapsamında Yapılan Yatırımlarda:
 
Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 61 inci madde kapsamında aynı Kanunun 4842 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmadan önceki Ek 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 ncı maddeleri çerçevesindeyapılan yatırımlar nedeniyle hesaplanan ve kazanç yetersizliği dolayısıyla kullanılamayıp sonraki yıllara devreden yatırım indirimi tutarları yeniden değerleme oranında arttırılarak dikkate alınmaktadır.
 
 
 
 
Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayımlanan 11 Ekim 2010 tarihli 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri/18 ile;
2010 yılı üçüncü geçici vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranı % 6,42  olarak açıklanmıştır. ( Sözkonusu Başkanlık sirküleri ekte sunulmuştur.)
 
 
2.2. Gelir Vergisi Kanununun Mülga 19 uncu Maddesi Kapsamında Yapılan Yatırımlarda:
 
Gelir Vergisi Kanununun mülga 19 uncu maddesi kapsamında yapılan yatırımlar üzerinden hesaplanan ancak kazanç yetersizliği nedeniyle kullanılamayıp sonraki yıla devreden yatırım indirimi tutarları üretici fiyatları genel endeksinde meydana gelen artış oranında arttırılarak dikkate alınmaktadır
 
2010 yılının 3. geçici vergi dönemine  ilişkin olarak uygulanacak olan artış oranı müşavirliğimizce % 6,52 olarak hesaplanmıştır.
 
 
Geçici Vergi Dönemlerinde Yeniden Değerleme Oranı

 
Tarih          11/10/2010
Sayı             KVK-18/2010-3 / Yatırım İndirimi - 12
Kapsam    
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
                                                               5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri/18
  Konusu     : Geçici Vergi Dönemlerinde Yeniden Değerleme Oranı
Tarihi      : 11/10/2010
Sayısı         : KVK-18/2010-3 / Yatırım İndirimi - 12
İlgili olduğu maddeler        : Vergi Usul Kanunu Mükerrer Madde 298Gelir Vergisi Kanunu Geçici Madde 69
İlgili olduğu kazanç türleri   : Ticari Kazanç, Zirai Kazanç
213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden yıllık olarak hesaplanan ve Bakanlığımızca ilan edilen yeniden değerleme oranına, vergi kanunlarından kaynaklanan nedenlerden dolayı geçici vergi dönemlerinde de ihtiyaç duyulmaktadır.
2010 yılı üçüncü geçici vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranı % 6,42 (yüzde altı virgül kırk iki) olarak tespit edilmiştir.
Duyurulur.
 
Mehmet KİLCİ
Gelir İdaresi Başkanı
 
 
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.