Sirküler

6111 sayılı Kanuna göre yapılacak KDV artırımı ile ilgili açıklamalar yapıldı. (2011/4 No’lu İç Genelge)

Yıl: 
2011
SİRKÜLER
04/08
 
25/04/2011
 
KONU :
* 6111 sayılı Kanuna göre yapılacak KDV artırımı ile ilgili açıklamalar yapıldı. (2011/4 No’lu İç Genelge)
 
KDV ARTIRIMI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR YAPILDI (2011/4 NO’LU İÇ GENELGE):
 
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2011/4 No’lu İç Genelgesinde; 6111 sayılı Kanunda yeralan KDV artırımı ile ilgili hükümler hakkında açıklamalar yapılmıştır.
 
Sözkonusu iç genelge sirkülerimiz ekinde sunulmuş olup, yapılan açıklamalar aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
 
1. KDV den İstisna veya Tecil Terkin Kapsamında İşlemleri Bulunan Mükellefler:
 
1.1. Her Dönemde (Tecil KDV Düşüldükden Sonra) Hesaplanan KDV Çıkıyorsa:
 
Vergiye tabi işlemleri ile birlikte istisna veya tecil/terkin kapsamında işlemleri de bulunan mükelleflerde, (tecil edilebilir KDV düşüldükten sonra) bütün dönemlerde hesaplanan KDV çıkıyorsa bu mükelleflerin ayrıca Gelir yada Kurumlar vergisi matrah artırımı yapmaları ve artırılacak KDV tutarlarını Gelir yada Kurumlar vergisi matrah artırımı tutarları üzerinden %18 oranıyla hesaplanan tutarla kıyaslayarak tespit etmeleri şart değildir.
 
Bu mükellefler, KDV beyannamelerindeki hesaplanan KDV tutarları üzerinden ( 2006 için %3, 2007 için % 2,5, 2008 için %2 ve 2009 için % 1,5 oranıyla) KDV artırımı yapacaklardır.
 
Ancak, bu açıklamalar ilgili yıldaki tüm KDV beyannameleri vermiş olanlar için geçerlidir.
 
1.2. Bazı Dönemlerde (Tecil KDV Düşüldükden Sonra) Hesaplanan KDV Çıkmıyorsa:
 
Vergiye tabi işlemleri ile birlikte istisna veya tecil/terkin kapsamında işlemleri de bulunan mükelleflerde, (tecil edilebilir KDV düşüldükten sonra) bazı dönemlerde hesaplanan KDV çıkmıyorsa, bu mükelleflerin hesaplanan KDV üzerinden yaptıkları artış tutarını Gelir yada Kurumlar vergisi matrah artırımı tutarları üzerinden %18 oranıyla hesaplanan tutarla karşılaştırmaları ve büyük olan tutarı KDV artırımı olarak beyan etmeleri gerekmektedir.
 
Bu kapsama giren mükelleflerin KDV artırımının geçerli olabilmesi için ayrıca Gelir yada Kurumlar vergisi matrah artırımı yapmaları da şarttır.
 
Yukarıdaki açıklama ilgili yıldaki tüm KDV beyannameleri vermiş olanlar için geçerlidir.
 
2. İstisna Yada Tecil Terkin Dışındaki Nedenlerle Beyannamelerinde Hesaplanan KDV Bulunmayan Mükelleflerde:
 
İstisna yada tecil/terkin kapsamındaki işlemi olmamakla birlikte bazı dönemlerde satış olmaması gibi nedenlerle hesaplanan KDV oluşmuyorsa (anılan yıla ait tüm KDV beyannameleri verilmişse) KDV artırımı aşağıdaki şekilde yapılacaktır:
 
İlgili yıla ait tüm beyannameler verilmiş olup, bir dönemde bile hesaplanan KDV çıkıyorsa, bu mükellefler hesaplanan KDV tutarları üzerinden ( 2006 için %3, 2007 için % 2,5, 2008 için %2 ve 2009 için % 1,5 oranıyla) KDV artırımı yapacaklardır. Bu mükelleflerin ayrıca Gelir yada Kurumlar vergisi matrah artırımı yapmaları ve artırılacak KDV tutarlarını Gelir yada Kurumlar vergisi matrah artırımı tutarları üzerinden %18 oranıyla hesaplanan tutarla kıyaslayarak tespit etmeleri şart değildir.
 
Buna karşılık, ilgili yılda tüm beyannameler verilmiş ama (istisna yada tecil/terkin dışındaki nedenlerle) hiç hesaplanan KDV beyan edilmemişse, bu mükellefler ayrıca Gelir yada Kurumlar vergisi matrah artırımı yapacak ve artırılacak KDV tutarlarını Gelir yada Kurumlar vergisi matrah artırımı tutarları üzerinden %18 oranıyla hesaplayacaklardır.
 
3. İlgili Yıla Ait Beyannamelerinin Tamamını Vermeyenlerde:
 
4 No’lu İç Genelgedeki açıklamalar ilgili yıla ait tüm KDV beyannamelerini vermiş olanlar için geçerli olup, hiç beyanname vermemiş yada beyannamelerinin bir kısmını vermemiş olanlar 6111 Sayılı Kanuna ilişkin 1 Seri No’lu Genel Tebliğin “VI-D” bölümündeki açıklamaları dikkate alacaklardır.
 
SAYGILARIMIZLA.
EkBoyut
SİRKÜLER-04-08-6111 sayılı Kanuna göre yapılacak KDV artırımı ile ilgili açıklamalar yapıldı. (2011-4 Nolu İç Genelge).docx 17.31 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.