Sirküler

Bazı kamu alacaklarını yeniden yapılandıran 6111 sayılı Kanuna ilişkin 3 No’lu İç Genelge yayımlandı.

Yıl: 
2011
 
 
SİRKÜLER
04/07
 
25/04/2011
 
KONU :
* Bazı kamu alacaklarını yeniden yapılandıran 6111 sayılı Kanuna ilişkin 3 No’lu İç Genelge yayımlandı.
 
BAZI KAMU ALACAKLARINI YENİDEN YAPILANDIRAN 6111 SAYILI KANUNA İLİŞKİN 3 NO’LU İÇ GENELGE YAYIMLANDI:
 
6111 sayılı Kanuna ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2011/3 No’lu İç Genelgesi sirkülerimiz ekinde sunulmuştur.
 
Sözkonusu iç genelge içeriği aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
 
1.Kesinleşmiş Borçlarda:
 
Kesinleşmiş vergi borçlarının yapılandırılması için internetten de başvuru imkanı getirilmiş olmakla birlikte; mirasçılar, kefiller, şirket ortakları, kanuni temsilciler, yeminli mali müşavirler ve serbest muhasebeci mali müşavirler gibi amme borçlusu sayılan kişilerin bu imkandan faydalanması mümkün olmayıp yazılı müracaatları gerekmektedir.
 
Kesinleşmiş borçlarının yeniden yapılandırılması için başvuru yapanların açtıkları davalardan
vazgeçmeleri gerektiğinden, internet ortamında başvuru yapanların bu durumları kontrol edilecek, eğer vazgeçmemişlerse kendilerine davadan vazgeçtiklerine dair dilekçeyi vermeleri için 15 günlük süre verilecektir. Bu sürede dilekçe verilmezse başvuru geçersiz sayılacaktır. 
 
Yurtdışındaki mükelleflerin kesinleşmiş borçların yapılandırılmasına ilişkin faksla başvuruları kabul edilecektir, ancak davadan vazgeçme dilekçelerinin yazılı olarak verilmesi gerekmektedir.
 
2.Kesinleşmemiş veya Dava Safhasında Bulunan Borçlarda:
 
Farklı durumlara göre dava safhasındaki borçların 6111 sayılı Kanunun 3. Maddesi açısından ne şekilde değerlendirileceği açıklanmıştır. (Dosyanın yeniden işleme konulma süresinin geçmemiş olması, süre yönünden vergi mahkemesinin reddi halinde yasal süre içinde üst mahkemeye başvurulmuş olması, tek dosyadaki ihtilaflar için farklı kararlar verilmiş olması)
 
3. Matrah ve Vergi Artırımı:
 
Matrah ve vergi artırımları nedeniyle Ba ve Bs formlarının düzeltilmesi gerekmemektedir.
 
Kurumlar vergisi ve istisna stopajı matrah/vergi artırımında; artırıma esas tutarın tespitinde 25 Şubat 2011 den önce verilmiş beyannameler ile kesinleşen tarhiyatlar dikkate alınacağından, bu tarihten sonra verilen düzeltme, pişmanlık beyannameleri ile ikmalen, resen, idarece tarh edilmiş olup yine bu tarih itibariyle tahakkuk etmemiş matrah ve vergiler dikkate alınmayacaktır.
 
 
4. Diğer Hususlar:
 
Şikayet yolu ile müracaata konu vergi borçları, davadan vazgeçilmesi şartıyla kesinleşmiş borçlar kapsamında yapılandırılacaktır. Aynı durum, şikayet yolu ile müracaat dışındaki sebeplerle kesinleşmiş borçlara karşı açılmış davalar için de aynı hususlar geçerlidir.
 
Mirasçı, kefil, şirket ortağı gibi amme borçluları kesinleşmiş borçlar için yapılandırmadan yararlanabilecek olup, yapılandırılan borcun tamamını ödemeleri halinde sorumlulukları sona erecektir.
 
Ecrimisil borçları için yapılan müracaatlarda davadan vazgeçilmesine ilişkin başvuru dilekçesinin gönderilmesine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.
 
SAYGILARIMIZLA.
EkBoyut
SİRKÜLER-04-07-Bazı kamu alacaklarını yeniden yapılandıran 6111 sayılı Kanuna ilişkin 3 No'lu İç Genelge yayımlandı..docx 15.96 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.