Sirküler

Değer artış kazançlarında gayrimenkullerin iktisap tarihinin önemi

Yıl: 
2011
SİRKÜLER
03/14
 
30/03/2011
 
KONU :
* Değer artış kazançlarında gayrimenkullerin iktisap tarihinin önemi
 
DEĞER ARTIŞ KAZANÇLARINDA GAYRİMENKULLERİN İKTİSAP TARİHİNİN ÖNEMİ:
 
Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 80. Maddesine göre gerçek kişilerin gayrimenkulleri iktisap ettikten sonra 5 yıl içinde elden çıkarmaları halinde doğan kazanç değer artış kazancı olarak vergilendirilmektedir. 2007 öncesinde alınmış gayrimenkullerde ise bu süre 4 yıldır. Öte yandan, ivazsız (veraset yada hibe ) olarak iktisap edilenlerin satışında ise bu sürelere bakılmaksızın değer artış kazancı doğmayacaktır.
 
Değer artış kazançlarında vergiye tabi kazanç hesaplanırken maliyet bedeli endekslemesi yapılmaktadır. Başka bir ifadeyle, gayrimenkulün iktisap bedeli, edinildiği tarihten elden çıkarıldığı tarihe kadar (elden çıkarılan ay hariç) ÜFE endeksindeki artış oranında artırılmaktadır. ( Endeksleme yapabilmek için ÜFE artış oranının % 10 veya üzerinde olması şarttır) 
 
Buna göre, satılan gayrimenkulün iktisap tarihinin tespiti;
hem 5 yıllık sürenin geçip geçmediğinin hem de geçmemişse vergiye tabi kazancın hesaplanması açısından önem taşımaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayımlanan 25 Mart 2011 tarihli Gelir Vergisi Sirküleri/76’da konuyla ilgili açıklamalar yapılmıştır.
Başkanlık sirküleri ekte sunulmuş olup, aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
 
1. Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında iktisap tarihi olarak (kat karşılığı işlemler de dahil)
tapuya tescil tarihi esas alınacaktır. Ancak, gayrimenkulün tapuya tescil tarihinden önce sahibinin fiilen kullanımına bırakıldığı bazı özel hallerde iktisap tarihi olarak tapuya tescil tarihi yerine fiilen kullanıma bırakılma tarihinin kabul edilmesi gereklidir. Fiilen kullanıma hazır olarak teslim alındığı hususu; tahsis belgesi, teslim tutanakları, su, elektrik, telefon, doğalgaz faturaları ve benzeri belgelerle tevsik edilmelidir.
 
2. Mevcut bir gayrimenkul üzerinde vasıf değişikliği nedeniyle cins tashihi yaptırılması halinde, cins tashihinin tapuya tescil tarihi iktisap tarihi olarak kabul edilecektir. Arsa olarak iktisap edilen gayrimenkul üzerine bina inşa edilmesi veya söz konusu gayrimenkulün kat karşılığı verilmesi sonucu alınan gayrimenkullerin tapuya tescili, cins tashihi sayılarak tapuya tescil tarihinin iktisap tarihi olarak kabul edilmesi gerekmektedir.
3. İvazsız olarak iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması değer artış kazancının konusuna girmediğinden, ivazsız iktisap edilen gayrimenkulün üzerinde sahibi tarafından inşa edilen veya kat karşılığı olarak alınan gayrimenkullerin, daha sonra elden çıkarılması halinde elde edilen gelir, değer artışı kazancı kapsamında değerlendirilmeyecektir.
Gayrimenkulün vasfının değişmesi (örneğin üzerine bina yapılması) halinde bu binanın tapuda cins tashihi işlemi gecikebilir. Bu durumda; iktisap tarihi olarak kanaatimizce
Yukarıdaki “1” bölümde açıklanan şekilde işlem yapılması gerekir. Buna göre, binanın inşaatı tamamlanarak fiilen kullanıma hazır hale geldiği doğal gaz, elektrik, su faturaları gibi belgelerle ispatlanabiliyorsa bize göre binanın iktisap tarihi olarak tapuya cins tashihinin tescili tarihinin değil, fiilen kullanıma hazır hale geldiği tarihin esas alınması gerekir. Ancak; Başkanlık sirkülerinde bu konuyla ilgili bir açıklama yer almamaktadır. Bu durumda olanların gerekirse Başkanlıktan yazılı görüş almalarında fayda olabilir.
 
 
Başkanlık sirkülerindeki açıklamalar, satış işleminin değer artış kazancı kapsamına girdiği varsayımıyla yapılmıştır. Ticari kazanç kapsamındaki satışlarda kazancın, değer artış kazancı hükümlerine göre değil ticari kazanç hükümlerine göre tespiti gerekir. Bir yıl içinde birden fazla gayrimenkul satışını ticari kazanç gibi değerlendiren özelgeler ve vergi denetim elemanı değerlendirmelerinin bulunduğu unutulmamalıdır. Ticari kazancın tespitinde değer artış kazancı hükümleri geçerli olmamakla birlikte fatura düzenleme tarihi açısından sirkülerdeki açıklamalar bizce dikkate alınmalıdır.
 
NOT: Değer artış kazancı kapsamına giren kazanç türleri mükerrer 80. Maddesinde bentler halinde sayılmıştır. Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan kazanç anılan maddenin 6. Bendinde sayılmıştır. Gelir Vergisi Kanunu’nun 80. Maddesine giren değer artış kazançları için Kanunda belli bir istisna tutarı da öngörülmüştür. (2011 için 8.000 TL) 
Ancak; söz konusu maddenin 1. bendine giren menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından doğan kazanca istisna uygulanamaz.
 
SAYGILARIMIZLA.
 
EkBoyut
SİRKÜLER-03-14-Değer artış kazançlarında gayrimenkullerin iktisap tarihinin önemi.doc 378.5 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.