Sirküler

Doğu Afrikaya afetle ilgili olarak yapılacak bağışların kurum kazancından indirimi.

Yıl: 
2011
 
SİRKÜLER
08/03
 
16/08/2011
 
 
KONU :
* Doğu Afrikaya afetle ilgili olarak yapılacak bağışların kurum kazancından indirimi.
 
DOĞU AFRİKAYA AFETLE İLGİLİ OLARAK YAPILACAK BAĞIŞLARIN KURUM KAZANCINDAN İNDİRİMİ:
 
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinin 1. fıkrasının e bendine göre;
Bakanlar Kurulunca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığı ile makbuz karşılığı yapılan aynî ve nakdî bağışların tamamı kurum kazancından indirilebilecektir. Yapılacak indirim tutarı kurum kazancıyla sınırlıdır.
 
1 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde konuyla ilgili olarak aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır:
 
“Ayni veya nakdi olarak yapılan bağış ve yardımların kurumlar vergisi mükelleflerince indirim olarak dikkate alınabilmesi için makbuz karşılığı yapılmış olması gerekli ve yeterlidir.
 
Nakdi bağışların indirilebilmesi, bağışı kabul eden kuruluşlarca verilecek makbuzla veya bu amaçla bankalarda açtırılan hesaplara yatırıldığına ilişkin banka dekontlarıyla belgelendirilmesi şartıyla mümkündür.
 
9 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2011/2047 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı aşağıdaki şekildedir:
 
“Başta Somali olmak üzere Afrika kıtasının doğusunda yaşanan kuraklık afetinden zarar gören afetzedeler için yardım kampanyası düzenlenmesi ve kampanyanın ulusal koordinasyonunu yapmak üzere Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görevlendirilmesi; Bakanlar Kurulu’nca 8/8/2011 tarihinde kararlaştırılmıştır.”
 
Anılan Karar kapsamında yapılacak bağışların kurum kazancından indirilebilmesi için bağışın Başbakanlık aracılığı ile yapılması ve tebliğde belirtilen şekilde belgelenmesi gereklidir.
 
Öte yandan; Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinin 1. fıkrasının f bendine göre
(iktisadi işletmeleri hariç) Türkiye Kızılay Derneğine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış veya yardımların tamamı da kurum kazancından indirilebilmektedir.
 
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinin 1. fıkrasının “e” ve “f” bentlerine paralel düzenlemeler Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesinde de yeralmaktadır.
 
SAYGILARIMIZLA.
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.