Sirküler

KDV artırımı yapan mükelleflerin KDV iadesinde genel esaslara dönmesi ile ilgili Bakanlık düzenlemesi.

Yıl: 
2011
 
 
SİRKÜLER
04/06
 
22/04/2011
 
KONU :
* KDV artırımı yapan mükelleflerin KDV iadesinde genel esaslara dönmesi ile ilgili Bakanlık düzenlemesi.
 
 
KDV ARTIRIMI YAPAN MÜKELLEFLERİN KDV İADESİNDE GENEL ESASLARA DÖNMESİ İLE İLGİLİ BAKANLIK DÜZENLEMESİ:
 
Sahte yada yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma fiili ile doğrudan yada dolaylı olarak ilgili bulunan mükelleflerin nakden yada mahsuben KDV iadesi talepleri, diğer mükelleflerden farklı olarak (dört kat teminat karşılığında, sadece vergi inceleme raporu sonucuna göre gibi) özel esaslara göre yerine getirilmektedir.
 
Maliye Bakanlığı’nca 22 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 115 Seri No’lu KDV Genel Tebliği ile bu kapsamda olan mükelleflerin torba yasa olarak bilinen 6111 sayılı Kanuna göre KDV artırımında bulunmaları halinde özel esaslardan çıkmaları hakkında açıklamalar yapmıştır.
 
Sözkonusu genel tebliğe göre;
 
a. Aralık 2009 ve öncesine ilişkin olarak; SMİYB kullanma, beyanname vermeme, adresinde bulunamama, defter ve belge ibraz etmeme nedenleri ile haklarında olumsuz tespitleri bulunan mükellefler 2006, 2007, 2008 ve 2009 nın tamamı için 6111   sayılı Kanuna göre KDV artırımında bulunur ve artırdıkları tutarların tamamını öderlerse özel esaslar kapsamından çıkarılacaktır.
 
Öte yandan;  KDV artırımı dolayısıyla hesaplanan tutarların taksitle ödenmek istenmesi halinde; hesaplanan tutarların tamamı ile bir taksite ait tutarın % 10'u kadar banka teminat mektubu (herhangi bir kısıtlayıcı şart taşımaması gerekmektedir), devlet tahvili veya hazine bonosu cinsinden teminat göstermeleri ve taksitlerin aksatılması halinde diğer taksitlerin muaccel hale geleceğini ve kalan borcun tamamının teminatların paraya dönüştürülmesi yoluyla tahsil edileceğini kabul etmeleri ve bu hususa ilişkin olarak noter vasıtasıyla düzenlenecek bir taahhütnameyi vergi dairesine vermeleri halinde de özel esaslar kapsamından çıkarılacaklardır.
 
b. Haklarında SMİYB düzenleme yada kullanma raporu bulunanlar, SMİYB düzenlediği konusunda tespit bulunanlar, işletme kapasitesi ile iş hacmi arasında açık nispetsizlik tespit edilenlerin; KDV artırımında bulunmaları özel esaslardan genel esaslara dönmelerini sağlamayacaktır.
 
c. Haklarında olumsuz rapor veya tespit bulunmamakla birlikte alım yaptıkları veya daha alt safhalarla ilgili olumsuz rapor veya tespit bulunması nedeniyle özel esaslar uygulanan mükellefler, alım yaptıkları dönemleri içeren takvim yılı itibariyle KDV artırımında bulunmuş olmaları halinde genel esaslara dönebileceklerdir. Ancak, yukarıda “a” bölümünde belirttiğimiz şekilde artırımda bulunan tutarların ödenmiş olması yada bunlar için teminat gösterilmesi gereklidir.
 
 115 Seri No’lu KDV Genel Tebliği sirkülerimiz ekinde sunulmuştur.
 
SAYGILARIMIZLA.

 

EkBoyut
SİRKÜLER-04-06-KDV artırımı yapan mükelleflerin KDV iadesinde genel esaslara dönmesi ile ilgili Bakanlık düzenlemesi..docx 13.87 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.