Sirküler

ÖTV beyannameleri ve bildirimleriyle ilgili düzenlemeler yapıldı.

Yıl: 
2011

SİRKÜLER
02/01
 
01/02/2011
 
KONU :
* ÖTV beyannameleri ve bildirimleriyle ilgili düzenlemeler yapıldı.
 
ÖTV BEYANNAMELERİ VE BİLDİRİMLERİYLE İLGİLİ DÜZENLEMELER YAPILDI:
 
29 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 20 Seri No’lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği ile; ÖTV beyannameleri ve bildirimleriyle ilgili bazı düzenlemeler yapılmıştır.
 
Anılan genel tebliğ sirkülerimiz ekinde sunulmuş olup, yapılan düzenlemeler aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
 
1. Alkollü içki ve tütün mamullerine ilişkin  (3A) ve (3B) beyannamelerinin içeriği değiştirilmiş olup, Ocak 2011 dönemine ilişkin beyannameler de bu yeni düzenlemelere uygun şekilde verilecektir. 
 
2. 1 Seri No’lu ÖTV Genel Tebliğinin aylık olarak verilmesi gereken bildirimlerle ilgili “12.3.” bölümü yeniden düzenlenmiştir. Buna göre; (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olmayanlar ile (III) ve (IV) sayılı listedeki malların ithalini yapanlardan KDV mükellefi olanlar EK:6, EK:7,EK:8, EK:9 ve EK:10 bildirim formlarını internet ortamında aylık olarak göndereceklerdir. Bunlar için ÖTV beyannamesi verilmiş olması bildirimlerin verilme zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.
( Sözkonusu formlar; kayıt ve tescile tabi olmayan motorlu taşıtları, kolalı gazozları, alkollü içkileri, tütün mamullerini ve IV sayılı listedeki malları kapsamaktadır.)
 
Bildirimlerin gönderilebilmesi için kullanıcı kodu ve şifre alınması gereklidir.
 
Alkollü içkiler ve tütün mamulleri ithalatı yapanların, herhangi bir vergilendirme döneminde ithalatları olmasa dahi bildirim vermeleri zorunludur. Diğer bildirimlerin ise sadece ithalatın yapıldığı ay için verilmesi yeterli görülmüştür. Bildirimlerin zamanında verilmemesi durumunda özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.
Öte yandan; 1 No’lu tebliğ ekindeki (I) Sayılı Listedeki Petrol Ürünleri Ve Doğalgaz İle Diğer Mallar İçin Bildirim Formu (EK:4) ve (II) Sayılı Listedeki Motorlu Taşıtlardan Kayıt Ve Tescile Tabi Olanlar İçin Bildirim Formu (EK:5) yürürlükten kaldırılmıştır.
3. (3A) ve (3B) beyannamelerinin ekler kısmına ve tütün mamulleri ile alkollü içki ürünlerini ithal eden mükelleflerin verecekleri (Ek-8) ve (Ek-9) bildirim formlarına yeni bölümler eklenmiş ve bunlarla ilgili açıklamalar yapılmıştır.
SAYGILARIMIZLA.
 

EkBoyut
SİRKÜLER-02-01-ÖTV beyannameleri ve bildirimleriyle ilgili düzenlemeler yapıldı.docx 17.6 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.