Sirküler

Sigorta prim hesabına esas kazancın alt ve üst sınırları değişti.

Yıl: 
2011
 
 
SİRKÜLER
01/06
 
 
 
SİGORTA PRİM HESABINA ESAS KAZANCIN ALT VE ÜST SINIRLARI DEĞİŞTİ:
 
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 82. Maddesi aşağıdaki şekildedir:
 
“Günlük kazanç sınırları
MADDE 82- Bu Kanun gereğince alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, asgarî ücretin otuzda biri, üst sınırı ise günlük kazanç alt sınırının 6,5 katıdır.
Günlük kazançları yukarıdaki fıkrada belirtilen alt sınırın altında olan sigortalılar ile ücretsiz çalışan sigortalıların günlük kazançları alt sınır üzerinden, günlük kazançları üst sınırdan fazla olan sigortalıların günlük kazançları da üst sınır üzerinden hesaplanır.
İkinci fıkraya göre sigortalının kazancı alt sınırın altında ise bu kazanç ile alt sınır arasındaki farka ait sigorta primleri ile ücretsiz çalışan sigortalılara ait sigorta primlerinin tümünü işveren öder.
Sigortalıların bu Kanunun 53 üncü maddesine göre belirlenen aynı sigortalılık haline tâbi olacak şekilde birden fazla işte çalışması nedeniyle Kuruma ödenen primler toplamı, bu sigortalılık hali için belirlenen prime esas kazanç üst sınırı üzerinden hesaplanacak miktarı aşarsa, aşan kısmın tamamı, sigortalının talebi üzerine en geç talep tarihini takip eden ay içinde hissesi oranında sigortalıya defaten geri ödenir. Geri verilen primler için ayrıca gecikme cezası ve gecikme zammı ile faiz ödenmez.”

 

2011 yılı ile ilgili asgari ücret tutarları Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2010/1 sayılı kararı ile belirlenmiştir. Buna göre, prim kesintisi hesabına esas kazancın alt ve üst sınırlarının aşağıdaki şekilde dikkate alınması gerekmektedir
 

 

 
Günlük Tutar
Aylık Tutar
Alt sınır (Taban)
26,55 TL
796,50 TL
Üst sınır (Tavan)
172,58 TL
                   5.177,40 TL

 
2. 2011 Yılının Son Altı Ayı İçin ( 01 Temmuz 2011 – 31 Aralık 2011 Arası) :
 

 
Günlük Tutar
Aylık Tutar
Alt sınır (Taban)
27,90 TL
837,00 TL
Üst sınır (Tavan)
181,35 TL
                   5.440,50 TL

 
Bu tutarlar, asgari ücret değişinceye kadar yada konuyla ilgili farklı bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar geçerli olacaktır.
 
SAYGILARIMIZLA,

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.