Sirküler

Türkiye ile Almanya arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması imzalandı.

Yıl: 
2011
SİRKÜLER
09/04
 
22/09/2011
 
 
 
KONU :
* Türkiye ile Almanya arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması imzalandı.
 
 
TÜRKİYE İLE ALMANYA ARASINDA ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMASI İMZALANDI:
 
Bilindiği üzere; iki ülke arasında düzenlenmiş olan çifte vergilendirilmenin önlenmesine yönelik anlaşma 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçersiz hale gelmiştir.
 
Bu defa Gelir İdaresi Başkanlığı’nca aşağıdaki duyuru yapılmıştır:
 
“Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi ve Vergi Kaçakçılığını Önleme Anlaşması” 19 Eylül 2011 tarihinde Berlin’de imzalandı.
 
Türkiye adına Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK ile Almanya adına Federal Maliye Bakanı Sayın Dr. Wolfgang SCHÄUBLE tarafından imzalanan bu Anlaşma ile her iki ülke yatırımcıları açısından Türkiye ve Almanya’nın daha cazip hale getirilmesi amaçlanmaktadır.
 
Anlaşma iki ülke Parlamentosu tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecektir.
Anlaşma ile genel olarak vergilendirme hakkı, geliri elde eden kişinin yerleşik olduğu ülkeye verilmekte, gelirin elde edildiği ülkenin vergilendirme hakkı kar payı, faiz ve gayrimaddi hak bedellerinde belli oranlarla sınırlandırılmaktadır. Ayrıca bir ülke teşebbüsünün, diğer ülkede 6 aydan kısa süren inşaat, yapım, montaj veya kurma projesi veya bunlarla ilgili gözetim faaliyetleri ile yine 6 ayı aşmayan danışmanlık hizmetleri de dahil hizmet tedariklerinin, faaliyetin icra edildiği ülkede vergilendirilmemesi öngörülmektedir.
 
Diğer taraftan, Anlaşmada yer alan Bilgi Değişimi maddesi ile iki ülkenin vergi kayıp ve kaçağı ile daha etkin bir mücadele yürütmeleri mümkün olacaktır. Ayrıca, iki ülke arasında vergilerin tahsilatında işbirliği yapılmasına ilişkin düzenlemeler de Anlaşma’da yer almıştır.
 
Anlaşma hükümlerinin 01.01.2011 tarihinden itibaren uygulanması yönünde mutabakata varılmıştır. Feshedilen önceki Anlaşma hükümlerinin 01.01.2011 tarihinden itibaren uygulanmadığı dikkate alındığında, Anlaşma’da yapılan bu düzenleme ile iki Anlaşma arasında oluşan zaman boşluğu giderilmiş olmaktadır.
 
Türkiye’nin bugüne kadar sonuçlandırdığı Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarının sayısı 82’ye ulaşmış olup, bunlardan 74’ü yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.”
 
 
Saygılarımızla.

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.