Sirküler

Türkiye ile Almanya arasındaki çifte vergilendirmenin önlenmesine ilişkin anlaşma yürürlükten kalktı.

Yıl: 
2011
 
 
SİRKÜLER
01/12
 
07/01/2011
 
 
KONU :
* Türkiye ile Almanya arasındaki çifte vergilendirmenin önlenmesine ilişkin anlaşma yürürlükten kalktı.
 
 
 
TÜRKİYE İLE ALMANYA ARASINDAKİ ÇİFTE VERGİLENDİRMENİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN ANLAŞMA YÜRÜRLÜKTEN KALKTI:
 
Bilindiği üzere; Devletler arasında düzenlenen çifte vergilendirilmenin önlenmesine yönelik anlaşmalar ile ilgili ülke mukimlerinin diğer ülkelerde elde ettikleri gelirlerin (diğer ülkede) daha düşük oranda vergilenmesi yada hiç vergi alınmaması sözkonusu olabilmektedir.
 
Sirkülerimiz ekinde yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı 7 Ağustos 2009 tarihinde yaptığı basın açıklamasında özetle;
iki ülke arasında düzenlenmiş olan çifte vergilendirilmenin önlenmesine yönelik anlaşmanın Almanya tarafından feshedildiği, fesih işleminin 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olacağı belirtilerek, yeni bir anlaşma yapılması müzakerelerinin devam ettiği belirtilmişti.
 
Bu durumda; Almanya ile Türkiye arasındaki çifte vergilendirilmesine yönelik anlaşma
 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçersiz hale gelmiştir.
 
Özellikle, Alman mukimi olan gerçek kişi yada kurumlara Türk mükelleflerce yapılan ödemelerdeki (örneğin; kira, serbest meslek gibi) vergi tevkifatı açısından bu durumun dikkate alınması gereklidir.
 
SAYGILARIMIZLA.
 
“16 NİSAN 1985 TARİHİNDE İMZALANAN “TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE FEDERAL ALMANYA CUMHURİYETİ ARASINDA GELİR VE SERVET ÜZERİNDEN ALINAN VERGİLERDE ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMASI” ALMANYA TARAFINDAN FESHEDİLMİŞTİR. 
            Almanya, 16 Nisan 1985 tarihinde imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti İle Federal Almanya Cumhuriyeti Arasında Gelir ve Servet Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması”nı, bu anlaşmanın yenilenmesi ile ilgili müzakere süreci devam ederken, 21 Temmuz 2009 tarihinde feshettiğini Türkiye’ye bildirmiş bulunmaktadır. 
Fesih işlemi 01.01.2011 tarihinden sonraki vergilendirme dönemleri için geçerli olmakla birlikte, söz konusu Anlaşmanın 2009 ve 2010 yılları vergilendirme dönemlerinde uygulanmasına devam edilecektir.
            Diğer yandan Türkiye, Almanya hükümeti ile yeni bir çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasını 01.01.2011 tarihinden önce sonuçlandırarak yürürlüğe koymak için yapıcı bir şekilde müzakerelere devam edecektir.”
 
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.