Sirküler

Van Depremi nedeni ile ilgili yapılan bağış ve yardımların kurumlar vergisi matrahından indirimi ve belge düzeni

Yıl: 
2011
 
 
 
 
SİRKÜLER
10/06
 
26/10/2011
 
 
KONU :
* Van Depremi nedeni ile ilgili yapılan bağış ve yardımların kurumlar vergisi matrahından indirimi ve belge düzeni
 
 
VAN DEPREMİ NEDENİ İLE YAPILAN BAĞIŞ VE YARDIMLARIN KURUMLAR VERGİSİ MATRAHINDAN İNDİRİMİ VE BELGE DÜZENİ:
 
1. Kurum Kazancının % 5 i İle Sınırlı İndirimler:
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinin 1. fıkrası “c” bendine göre; genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının % 5'ine kadar olan kısmı,
 
2. Aynı fıkranın “f” bendine göre; iktisadi işletmeleri hariç, Türkiye Kızılay Derneğine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış veya yardımların tamamı,
 
3. Yine aynı fıkranın “e” bendine göre Bakanlar Kurulunca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığı ile makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamı,
kurum kazancından indirilebilmektedir. Bağış ve yardımın tamamının indirimine izin verilen hallerde indirilecek tutar kurum kazancıyla sınırlıdır. Bağış ve yardım nedeniyle mali zarar beyan edilmesi yada indirilemeyen tutarın gelecek yıllara devretmesi mümkün bulunmamaktadır.
Van depremi nedeniyle Bakanlar Kurulunca henüz doğal afet kapsamında yardım kararı alınmamıştır. Bu nedenle Kanunun 10/1-e maddesi henüz Van Depremi için geçerli değildir.
Bakanlar Kurulu Kararı alındığında; Başbakanlık aracılığı ile yapılacak bağışların tamamının kurum kazancından indirimi mümkün olabilecektir. Başbakanlık tarafından yayımlanan 2011/16 sayılı Genelge ektedir.
 
Bağışların ve yardımların ne şekilde belgelendirileceği hususu 1 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde aşağıdaki şekilde açıklanmıştır:
 
“Ayni veya nakdi olarak yapılan bağış ve yardımların kurumlar vergisi mükelleflerince indirim olarak dikkate alınabilmesi için makbuz karşılığı yapılmış olması gerekli ve yeterlidir.
Ayni bağış ve yardımın, işletmenin aktifinden veya stokundan çekilerek bağışlanmış olması durumunda, mükelleflerin işletmeden çekip bağışladıkları değerler için fatura düzenlemesi; düzenlenen faturanın arka yüzüne faturada belirtilen değerlerin ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından bağış veya yardım olarak alındığına ilişkin şerh konularak yetkili kimseler tarafından imzalanmış olması yeterlidir.
Ayni değerlerin, mükelleflerce dışarıdan alınarak kamu kurum ve kuruluşuna bağışlanmış olması durumunda ise bu kurum ve kuruluş tarafından teslim alınacak değerler için teslime ilişkin bir belge düzenlenmiş olması yeterli olup, düzenlenen belgede bağışlanan kıymetin değerinin, cinsinin ve miktarının tereddüde mahal bırakmayacak şekilde belirtilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca, bağışlanan değerlere ilişkin olarak düzenlenmiş olan faturaların arka yüzünde yukarıda belirtilen açıklamalar dahilinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin imzası bulunacaktır.
 
Nakdi bağışların indirilebilmesi, bağışı kabul eden kuruluşlarca verilecek makbuzla veya bu amaçla bankalarda açtırılan hesaplara yatırıldığına ilişkin banka dekontlarıyla belgelendirilmesi şartıyla mümkündür.”
 
Yukarıdaki koşullarda ayni olarak yapılan bağışların teslimi KDV Kanunu’nun 17/2-b maddesi uyarınca KDV’den müstesna olup bu bağış nedeniyle teslimde KDV’si hesaplanmayacaktır.. Ancak, söz konusu istisnanın kısmi istisna olması nedeniyle bağışlanan malın alımında veya imalinde yüklenilen KDV indirilemeyecek, daha önce indirilmiş ise indirim iptaline tabi tutulacaktır.
 
NOT:Gelir vergisi mükellefleri için Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesinde Kurumlar Vergisi Kanunu’nun yukarıdaki hükümlerine paralel düzenlemeler mevcuttur. Sadece; genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler, köyler ile kamu yararına çalışan dernekler ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara kalkınmada öncelikli yöreler için yapılacak toplam bağışın sınırı (gelir vergisi mükelleflerinde) yıllık beyan edilen gelirin % 10 u ile sınırlıdır.
 
 
Saygılarımızla
 
 
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.