Sirküler

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı kuruldu.

Yıl: 
2011
 
 
SİRKÜLER
07/06
 
12/07/2011
 
 
KONU :
* Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı kuruldu.
 
 
VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI KURULDU:
 
10 Temmuz 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 646 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı kurulmuştur.
 
Halen Maliye Bakanlığı bünyesinde; Maliye Müfettişi, Hesap Uzmanı, Gelirler Kontrolörü ve Vergi Denetmeni kadrolarında bulunan vergi inceleme elemanları bundan böyle
Vergi Müfettişleri(Vergi Başmüfettişi, Vergi Müfettişi ve Vergi Müfettiş Yardımcısı) unvanı ile bu kurul bünyesinde görev yapacaktır.
 
Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına bağlı olmak üzere aşağıdaki grup başkanlıklarının kurulması sözkonusudur:
 
a) Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı.
b) Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı.
c) Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı.
ç) Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlığı.
 
Örtülü sermaye, transfer fiyatlandırması ve yurtdışı kazançlar için ayrı bir grup başkanlığı oluşturulması dikkati çekmektedir. İlişkili kişilerle mal ve hizmet hareketi olan mükelleflerin denetimdeki bu ihtisaslaşmayı özellikle gözönünde bulundurmalarında fayda bulunmaktadır.
 
646 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye eklenen geçici madde uyarınca, vergi müfettişliğine atanmış sayılanlardan bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla; Vergi Denetmeni kadrosunda bulunanlar yukarıda (a) bendinde belirtilen grup başkanlığında, Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları ve Gelirler Kontrolörleri ise (b), (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen grup başkanlıklarında görevlendirilecektir.
 
Aynı Kanun Hükmünde Kararname ile, Vergi Usul Kanunu’nda da değişiklik yapılarak; Vergi Müfettişleri tarafından düzenlenen raporların işleme konulmadan önce Vergi Müfettişleri tarafından oluşturulacak rapor değerlendirme komisyonları tarafından vergi kanunları ile bunlara ilişkin kararname, tüzük, yönetmelik, genel tebliğ, sirküler ve özelgelere uygunluğu yönünden değerlendirilmesi öngörülmüştür. Komisyon ile incelemeyi yapan arasında uyuşmazlık olması halinde rapor üst değerlendirme mercii olarak Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı bünyesinde oluşturulacak merkezi rapor değerlendirme komisyonuna gönderilecektir. Maliye Bakanlığı’nca belirlenen tutarları aşan tarhiyat talepli raporlar ise doğrudan merkezi rapor değerlendirme komisyonunca değerlendirilecektir.
 
Sözkonusu Kanun Hükmünde Kararname aşağıda sunulmuştur.
 
Saygılarımızla.
EkBoyut
SİRKÜLER-07-06-Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı kuruldu.doc 469 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
SİRKÜLER-07-06-Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı kuruldu.doc

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.