Sirküler

Vergi incelemelerine ilişkin yönetmelikler yayımlandı.

Yıl: 
2011
 
 
 
 
 
VERGİ İNCELEMELERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİKLER YAYIMLANDI:
 
1 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6009 sayılı Kanunla vergi incelemelerine ilişkin yasa hükümlerinde bazı düzenlemeler yapılmıştır.
 
Kısaca özetlersek;
 
* İncelemelerin Maliye Bakanlığı bünyesindeki çeşitli denetim birimlerince yapıldığı hususu da   dikkate alınarak, yapılacak inceleme ve denetimlerin yıllık olarak merkezden planlanması, koordine edilmesi ve inceleme birimlerine buna göre dağıtılması esası benimsenmiş buna yönelik olarak da Bakanlık bünyesinde Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu oluşturulmuştur.
 
* Vergi incelemelerinin yapılması ve sonuçlandırılmasına ilişkin bazı standartlar oluşturulmuştur. Bunlardan bazılarını kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:
 
- İncelemeye başlarken işe başlama tutanağı düzenlenecektir.
- İncelemelerin belli sürede bitirilmesi zorunlu hale getirilmiştir.
-Vergiyle ilgili kararname, genel tebliğ, yönetmelik, sirkülerlere aykırı inceleme raporu düzenlenemeyecek, ancak bu düzenlemelerin Kanuna aykırı olduğu kanaatine varılırsa durum Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilecektir.
- Merkezi denetim elemanlarınca düzenlenen inceleme raporları işleme konulmadan önce Maddede belirtilen değerlendirme komisyonlarınca vergi kanunları ile bunlara ilişkin kararname, tüzük, yönetmelik, genel tebliğ, sirküler ve özelgelere uygunluğu yönünden değerlendirilecektir. Bu aşamada incelemeyi yapanla komisyon arasında uyuşmazlık oluşursa rapor bir üst değerlendirme mercii olarak merkez komisyona gönderilecektir. Merkez komisyonun kararı uygulamaya esas alınacaktır. Diğer denetim elemanlarının raporları ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın merkez ve taşra birimlerinde oluşturulan değerlendirme komisyonlarında, inceleme elemanı ile komisyon arasındaki uyuşmazlık halinde ise bir üst komisyonca incelenecektir. Yönetmelikte, belli rakamı aşan raporların doğrudan merkez komisyonunca değerlendirilmesi öngörülmüştür.
-Rapor değerlendirme komisyonları mükellefe verilmiş olan özelgenin mevzuata aykırı olduğu kanaatindelerse, bu defa Gelir İdaresi merkez teşkilatındaki özelge komisyonu ile rapor değerlendirme komisyonlarınca müştereken oluşturulacak yeni bir komisyon bu konuda son kararı verecek ve bu karar da hem rapor değerlendirme komisyonlarını hem de inceleme elemanını bağlayıcı nitelikte olacaktır.
 6009 sayılı Kanun’un konuyla ilgili hükümleri 01 Ocak 2011 de yürürlüğe girmiş olup,
anılan yasa hükümlerine dayanılarak 31 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete’de, Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan;
 
* Vergi İnceleme Ve Denetim Koordinasyon Kurulunun Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik,
 
* Vergi İnceleme Ve Denetim Planının Hazırlanması, Uygulanması Ve Sonuçlarının İzlenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik,
 
* Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik,
 
* Rapor Değerlendirme Komisyonlarının Teşekkülü İle Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik
 
yayımlanmıştır.
 
Bunlar içinde özellikle; “Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” düzenlemelerine dikkatinizi çekmek isteriz.
 
Sözkonusu yönetmelikler aşağıda ek olarak sunulmuştur.
 
SAYGILARIMIZLA.
 
 
EkBoyut
SİRKÜLER-01-04-Vergi incelemelerine ilişkin yönetmelikler yayımlandı (2).doc 506.5 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.