Sirküler

Vergi levhalarına ilişkin yeni düzenlemeler yapıldı.

Yıl: 
2011
 
SİRKÜLER
05/13
 
27/05/2011
 
 
KONU :
* Vergi levhalarına ilişkin yeni düzenlemeler yapıldı.
 
VERGİ LEVHALARINA İLİŞKİN YENİ DÜZENLEMELER YAPILDI:
 
Bilindiği üzere, sermaye şirketleri ile gelir vergisi mükellefleri her yıl Mayıs ayının sonuna kadar vergi levhasını almak zorundadır. Vergi levhasının işyerlerine asılması zorunluluğu 6111 sayılı Kanunla kaldırılmış olup, sadece işyerlerinde bulundurulması yeterlidir.
 
Maliye Bakanlığı yayımladığı 408 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile vergi levhası ile ilgili hususları yeniden düzenlenmiştir. ( 27 Mayıs 2011 tarihli Resmi Gazete)
 
408 Sıra No’lu Genel Tebliğ vergi levhalarının internetten alınmasını öngörmekte ayrıca vergi dairesine ve meslek mensuplarına tasdikini ise kaldırmaktadır. Yapılan yeni düzenlemeler 2010 yılı için de geçerli olup, mükelleflerin (sadece 2010 yılına ait özel belirlenen süredir) vergi levhalarını internetten 1 Haziran 2011 – 30 Haziran 2011 tarihleri arasında alarak yazdırmaları gerekmektedir. Takip eden yıllarda ise, vergi levhaları Mayıs ayı sonuna kadar internetten alınacak ve yazdırılacaktır.
 
Sözkonusu genel tebliğ sirkülerimiz ekinde sunulmuş olup, yapılan düzenlemeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
 
1. Kimler Alacak:
Anonim şirketler, limited şirketler ve eshamlı komandit şirketler ile gerçek kişilerden; ticari kazanç, serbest meslek kazancı ve işiyle ilgili yazıhane açmış zirai kazanç sahipleri vergi levhası almak zorundadır. Adi ortaklık, adi komandit şirketler ve kolektif şirketlerde ise her ortak için ayrı ayrı vergi levhası alınacaktır.
 
2. Vergi Levhasının İçeriği:
Tebliğin “2.2.” bölümünde belirtilmiş ve levha örneği tebliğ ekinde gösterilmiştir.
 
3. Alınması ve Bulundurulması:
Beyannamelerin verilmesini takiben Gelir İdaresi Başkanlığı’nca oluşturulacak ve mükellefler tarafından (yada 3568 sayılı yasaya göre yetki sahibi meslek mensupları aracılığıyla) internet vergi dairesinden alınarak yazdırılaca ve işyerlerinde bulundurulacaktır.
 
Vergi levhaları ayrıca vergi dairesine ve 3568 sayılı yasaya göre yetkili meslek mensuplarına imzalattırılmayacak yada tasdik ettirilmeyecektir.İnternet vergi dairesinden alınırken sistemin vereceği onay kodu tasdik olarak kabul edilecektir.
 
 
Vergi levhasının internetten alınarak yazdırılma süreleri aşağıdaki şekildedir:
 

Gelir vergisi mükellefleri
1 Nisan - 31 Mayıs tarihleri arasında
Sermaye şirketleri
1 Mayıs – 31 Mayıs tarihleri arasında
Yıl içinde yeni işe başlayanlar
1 ay içinde
Özel hesap dönemine tabi olanlar
Beyanname verme süresi sonundan itibaren
1 ay içinde

 
Beyannamelerini süresinden sonra verenler ile özel hesap dönemine tabi olanlar vergi levhası içeriğini internet vergi dairesindeki menüyü kullanarak kendileri oluşturacaktır.
 
4. Asılması ve Yayımlanması:
Asılma zorunluluğu olmayıp, isteyenler işyerlerine asabilecek ve web sahifelerinde yayımlayabilecektir.
 
5. Bulundurulacağı Yerler:
İşyerlerinin; merkezlerinde, şubelerde, satış mağazalarında, çiftçilerin yazıhanelerinde, ücret karşılığında eşya yada yolcu taşıyanların taşıtlarında bulundurulacaktır. Mükellefler, internet vergi dairesinden ihtiyaçları kadar sayıda çıktı alabilecektir. Ancak, birden fazla reyon yada katta faaliyet gösteriliyorsa her kat veya reyon için ayrı ayrı vergi levhası alma ve bulundurma zorunluluğu yoktur.
 
6.Vergi Levhasındaki Bilgilerin Değişmesi:
Unvan, adres, vergi dairesi, ana faaliyet kodu ve faaliyet türünde bir değişiklik olması halinde mükellefler yeni vergi levhalarını internet vergi dairesine girerek kendileri oluşturacak ve yeni levhanın çıktısını alarak işyerlerinde bulunduracaklardır.
 
7. Alma ve Bulundurma Zorunluluğuna Uyulmaması:
Her bir tespit için özel usulsüzlük cezası kesilecek olup, 2011 yılına ilişkin ceza (her bir tespit için) 170 TL dır.
 
8. 2010 Yılı İçin Özel Düzenleme:
Anılan Genel Tebliğ ile getirilen yeni düzenlemeler 2010 yılına ilişkin vergi levhaları için de geçerli olup, alınma ve yazdırılma süresi (sadece 2010 için) 1 Haziran – 30 Haziran 2011 tarihleri arasıdır.
 
9. “Fiyatlarımıza KDV Dahildir” Levhası Asma Zorunluğu Kaldırıldı:
Bilindiği üzere; perakende mal satan yada hizmet ifa edenler etiket ve listelerdeki fiyatlarını KDV dahil tek tutar olarak belirtmek ve “Fiyatlarımıza KDV dahildir” ibaresini bu belgelerin altına yazmak zorundadır. 
 
Aynı mükelleflerin ayrıca “Fiyatlarımıza KDV dahildir” ibaresini taşıyan levhayı asma zorunlulukları da mevcut iken, bu levhayla ilgili zorunluluk yürürlükten kaldırılmıştır
 
10. E.Vergi Levhası Sorgulama, Vergi Kimlik Numarası Doğrulama ve Vergi Levhası Doğrulama Hizmetleri:
408 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yukarıdaki hususların dışında ayrıca;
 
* mükelleflerin internet aracılığı ile e.vergi levhası sorgulaması yapabilmesi,
* özel yada kamu kurum ve kuruluşlarının vergi kimlik numarası ve vergi levhasının onay kodu ile vergi levhasının doğruluğunu ve güncelliğini sorgulayabilmesi,
hizmetlerine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.
 
SAYGILARIMIZLA.
EkBoyut
SİRKÜLER-05-13-Vergi levhalarına ilişkin yeni düzenlemeler yapıldı.docx 18.93 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.